Dr. Vitányi István

Országgyűlési képviselő,

Berettyóújfalu

Hajdú-Bihar megye kilenc választó kerülete közül a legtöbb települést – szám szerint 29-et – ölel fel az 5. számú, berettyóújfalui központú kerület, melynek a Fidesz Magyar Polgári Szövetség által indított, megyei listán mandátumot szerzett országgyűlési képviselője dr. Vitányi István.

1952. december 18-án született Berettyóújfaluban, ahol – igazi lokálpatriótaként – a mai napig is él. Apai nagyszülei református vallásúak voltak, talán innen is levezethető a képviselő kötődése a Tiszántúli Református Egyházkerülethez. Nagyapja Debrecen város hatósági hentesmestere volt, nagyanyja a háztartást vezette. Anyai nagyszülei Berettyóújfaluban éltek, nagyapja úthengerész és kovács, anyai nagyanyja – a kor asszonysorsaihoz hasonlóan – háztartásbeli volt. Édesapja Vitányi József, édesanyja Gerendai Irén volt. A házasságból két fiú született. A szülők korán elváltak. Édesanyja egy ideig egyedül, majd új házastársával nevelte a fiúkat.

Az általános és a középiskolát is szülőhelyén, Berettyóújfaluban végezte. 1971-ben érettségizett, majd sorkatonai szolgálatát teljesítette. 1980-ban a szegedi József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán doktorált. 1983-ban ügyvédi szakvizsgát tett.

1975-ben házasságot kötött Gerzsenyi Judittal, akinek édesapja 38 évig szolgált a zsákai református gyülekezet lelkipásztoraként. Két lányuk van: Judit Krisztina (1976) jogász, Réka Orsolya (1980) a debreceni Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskolán végzett, tanítói szakon.

1984-ig a berettyóújfalui ÁFÉSZ jogi osztályvezetője, ugyanettől az évtől a berettyóújfalui ügyvédi munkaközösség tagja, 1991-től pedig önálló ügyvédként praktizál. 1986-tól a Bihari Református Egyházmegye jogtanácsosa.

1999-ben lépett be a Fidesz Magyar Polgári Pártba, 2003-tól országos választmányi tag, Hajdú-Bihar megye 5. számú választókerületének elnöke.

Másfél évtizede – 1994-ben – bejutott Berettyóújfalu város képviselő-testületébe. 2002-ben Fidesz-listáról lett újra helyi önkormányzati képviselő. 2006 októberétől immár harmadjára szerzett helyi képviselői mandátumot a Fidesz Magyar Polgári Szövetség listájáról. Jelenleg az ifjúsági és sportbizottság tagja városa önkormányzatában.

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat kezdeményezésére 2003-ban alapított Bocskai Munkabizottság elnöke 2006 óta. Azóta az ő szervezésében és koordinálásával emlékeznek meg egyetlen győztes szabadságharcunk levezénylőjéről, Bocskai István fejedelemről, a történelmi Magyarország településein, Kassától Debrecenen, Nagyváradon, Kolozsváron át Gyulafehérvárig.

Az 1998. évi országgyűlési képviselői választásokon Fidesz MPP-támogatású, pártonkívüliként szerezte első parlamenti mandátumát. Az újonnan felállt parlamentben bekerült az alkotmány- és igazságügyi állandó bizottságba. 1999 márciusától az Európai Integrációs Albizottság elnöke. 1999 októberétől az akkori ciklus végéig – 2002 – az ügyrendi állandó bizottságban és a házszabály-módosítást előkészítő albizottság elnökeként is dolgozott. Pártja frakciójának alkotmány- és igazságügyi munkacsoportja tevékenységében is részt vett.

Képviselőként szerepet vállalt a közjegyzőkről, illetve a végrehajtókról szóló törvények előkészítésében. A 2002. áprilisi országgyűlési választásokon ismét elindult a berettyóújfalui választókerületben. Az első forduló után még a második helyen állt, ám a második fordulóban a szavazatok ötvenegy százalékával biztosította helyét a törvényhozásban. A baloldali többségű új Országgyűlés májusi megalakulásától ellenzékben folytatta munkáját az alkotmány- és igazságügyi állandó bizottságban.

Dr. Vitányi István 2006 áprilisában megyei pártlistáról került ismét a törvényhozás tagjai közé, így május 30-án harmadik ciklusát kezdte meg a képviselő az alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi főbizottságban. A parlament Magyar–Finn Baráti Tagozatának elnöke.

Az elmúlt tizenegy évben több mint száz alkalommal szólalt fel plenáris üléseken, főleg jogi, jogalkotási és költségvetési kérdésekben, többször pártja vezérszónokaként is, illetve interpellált is számos alkalommal. Emellett a bihari kistérség lobbistája is. Az elmúlt ciklusban felemelte szavát a kormány által tervezett vasúti szárnyvonalak Bihart érintő csökkentése ellen, de több módosító indítványt nyújtott be a 4. számú főút autópályává történő fejlesztése érdekében is. Reálpolitikusként – ahol csak teheti – szót emel az ország 33 legelmaradottabb kistérségének, a biharinak, a fejlesztéséért, így pl. a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház súlypontivá minősítése érdekében, hiszen az intézmény a térség mintegy 90 ezer lakosának egészségügyi ellátását hivatott biztosítani.

Mivel a hobbja a tenisz, ezért elősze­retettel támogat civil egyesületeket sporteszközökkel.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 25. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése