Bónácz János

Önkormányzati képviselő,

Berettyóújfalu

hb_06-60_bonacz_janos.jpgA huszonnégy éves fiatalember foglalkozása – önkormányzati képviselő – nem végzettséget, hanem választott tisztséget jelent. A diploma előtt álló ifjú politikus ugyanis még nem rendelkezik „civil” szakmával. Ha viszont fel kell sorolnia beosztásait, annak vége-hossza nincs: főiskolai hallgató, politikai munkatárs, országgyűlési képviselő mellett, Fidelitas-alelnök, s nem utolsósorban szülővárosa berettyószentmártoni részén önkormányzati képviselő.

Utóbbi tisztségébe – 23 évesen – Berettyóújfalu rendszerváltozás utáni legfiatalabb képviselőjeként került a 2006-os őszi helyhatósági választások következtében. „Biharország” fővárosának 10-es számú egyéni választó körzetében, a legszélesebb jobboldali összefogás, a Fidesz Magyar Polgári Szövetség-Gazdakörök-MDF-KDNP győzteseként lett egyéni képviselő.

A bihari emberek többségének megélhetését szolgáló, mezőgazdaságból élő szülők első gyermekeként született 1983. május 9-én Berettyóújfaluban. Általános és középiskolai tanulmányait szülővárosában végezte. Utóbbit az Arany János Gimnázium és Szakközépiskola közgazdasági tagozatán. Sikeres érettségi vizsgái után azonban érdeklődése más irányban késztette továbbtanulásra: a Debreceni Egyetem Hajdúböszörményi Pedagógiai Főiskolai Karán szociálpedagógiai szakon kezdte meg tanulmányait. A most végzős főiskolai hallgató nappali tagozaton szerezte meg diplomáját.

A közélettel, illetve a politikával 2004-ben, az európai parlamenti választások közeledtével került szorosabb kapcsolatba. Értékrendje – a családi gyökerek alapján is – a kezdetektől fogva a jobboldal irányában nyilvánult meg, amit a Fidesz Magyar Polgári Szövetségben talált meg, s ezt megpecsételte a Szövetségbe való belépésével még abban az évben. Lelkes, tettre kész fiatalemberként „alulról” kezdte munkáját: a plakátragasztástól a szórólapozáson át a kopogtatócédula-gyűjtéséig mindent elvállalt, s el is végzett.

Főiskolai évei alatt bekapcsolódott a Hallgatói Önkormányzat – HÖK – hajdúböszörményi munkájába is. Operatív tagként kezdte, majd kapcsolattartási ügyvivő volt a külkapcsolatok területén.

A 2005/2006-os tanévben HÖK-elnökké választották meg a főiskolán, amely tisztségről az önkormányzati választások után mondott le, mivel képviselőként a képviselő-testületi munkával való ismerkedésre, illetve a megfelelésre koncentrált a tanulás mellett.

Szülővárosának a már említett berettyószentmártoni részén – ahol szüleivel együtt él – kérte fel a Fidesz-csoport berettyóújfalui elnöke, Muraközi István, hogy induljon el a helyhatósági választáson.

A fiatalember nagy megtiszteltetésnek, ugyanakkor hatalmas kihívásnak is tekintette a felkérést, s háromórai gondolkodás után el is vállalta a jelöltséget. A választók bizalma az eredményben hűen tükröződött: a mögötte végzett képviselőjelölt – aki évekig alpolgármester volt – csak listáról jutott be a testületbe!

Az újonnan felállt képviselő-testület két bizottságában tevékenykedik: a szociális és egészségügyi, valamint a pénzügyi bizottságban. Négyéves munkája során igyekszik végigvinni a választási programjában megfogalmazottakat. Abban szerepelt Berettyószentmárton, azaz lakókörzete megkezdett csatornázottságának befejezése.

Már sikerként könyvelheti el, hogy nyárra százszázalékos lett nemcsak Berettyószentmártonban, hanem a város hiányzó részein is a csatornahálózat kiépítése. Ami ezután következik, az a beruházás során keletkezett károk kijavítása a közutakon és járdákon – egészíti ki hozzáértően. Megvalósításra vár azonban még egy másik elképzelése is: a Berettyó folyó holtágának lecsapolása, amit a ciklus végére szeretne elérni.

A 2007 januárjában megalakult berettyóújfalui Fidelitas-csoport alelnökévé is megválasztották, illetve április elsejétől dr. Vitányi István fideszes országgyűlési képviselő politikai munkatársa lett. Ebből következik, hogy jóval több a munkája, mint korábban, s a választókerület nagyságából adódóan – 29 település tartozik Hajdú-Bihar megye 5. számú kerületéhez – magánéletre alig marad ideje.

Szerteágazó tevékenysége kiterjed különböző programok szervezésére, pl. parlamenti látogatás, Terror Háza Múzeum megtekintése, megemlékezés a kommunizmus áldozatainak emléknapjáról, húsvéti játszótér a város gyermekei részére – hogy csak a legmaradandóbb rendezvényeket említsük.

Széles körű elfoglaltságai mellett, ha ideje engedi, úszik, szaunázik, olvas – leginkább szépirodalmat –, de szívesen böngészik az interneten is.

A diploma kézhezvétele után szívesen foglalkozna állami gondozottakkal.

Húga húszéves, aki a báty nyomdokain halad: ugyanabban az általános és középiskolában végzett, s ugyanott folytatja főiskolai tanulmányait is, hasonló szakon, mint János.

 (Hajdú-Bihari Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése