Járai József

Nyugalmazott szövetkezeti elnök,

Biharkeresztes

hb_4-110_jarai_jozsef.jpgEgyszerre volt részese és alakítója, majd vezetője annak a folyamatnak Járai József, amit talán nem túlzás ipartörténetinek is nevezni Biharkeresztesen és térségében. A történet 1951-ben kezdődött, amikor belépett a bátyja, Járai Antal által alapított szövetkezetbe, amely, a kezdetekben nélkülözve még a villamos energiát is, fokról fokra eljutott a környék egyik meghatározó ipari üzeme szintjéig.

Családja az iparosodás korában Sziléziából jött Magyarországra. Az egyik nagyapa asztalos, a másik kovács volt. Édesapja – talán kivételként – fodrászmesterként dolgozott eleinte Nagyváradon, majd a repatriálás után Biharkeresztesen. Édesanyja női szabómesterként kereste a kenyeret, mely foglalkozását végül már csak a ktsz-ben gyakorolhatta. Járai József mind az elemi, mind a polgári iskolás éveket megosztotta Berettyóújfalu és Nagyvárad között – a háborús vonatközlekedés miatt gyakran kerékpáron téve meg naponta az utat.

Édesapja úgy gondolta, hogy erre a fiára hagyja mesterségét, ezért az otthoni fodrászműhely lett a tanoncképzés gyakorlati színtere. Kitanulta, de nem kötötte le a fodrászat, ezért asztalos inasnak ment. Ambrus István kiváló mesterként minden titkot átadott a szakmából, amit csak lehetett. Járai József szerette a fákat, a formálódó anyagot, mindig örömmel töltötte el, ha egy-egy darab megmunkálása remekbe sikerült. Még művezető korában sem állta meg, hogy ne álljon a munkaasztal vagy egy gép mellé, s még ma is, 78 évesen is elkészít ezt-azt, csak már kevesebbet, mint régebben. Szabadulása után bátyja asztalosműhelyében lett segéd.

Budafok-Hároson töltötte katonai szolgálatát, s az írnoki feladatai mellett módja volt az ottani jól felszerelt műhelyben gépeken is dolgozni. A Háros-szigetről leúsztatott fából lemez készült, de sok minden más is – közben arra gondolt, hogy mennyivel hatékonyabban lehetne dolgozni ilyen gépekkel az otthoni asztalosműhelyekben.

Leszerelésére már megalakult a szövetkezet, s ő is belépett. Járai Antal elnök tizenhét, több szakmát képviselő embernek szervezte a munkát, igyekezett biztosítani a feltételeket. Helyiséget béreltek, s elektromos áram híján dízelmotoros, transzmissziós meghajtás működtette a kevés alapgépet az asztalos üzemben. A katonaságnál szerzett tapasztalatok alapján a további gépesítést szorgalmazta, s ahogy az anyagiak megengedték, fokozatosan haladtak is előre ezen az úton.

Az igazi lökést ezen a téren 1955-ben a villany bevezetése adta meg. Egyre inkább iparszerűvé vált a termelés, létszámuk már hatvan körül mozgott, s új épületekben folytatták a termelést. A faipari műhelynek ő lett a vezetője. Nemsokára bevezették a darabbért, ami jó hatással volt a termelékenység növelésére.

Az extenzív fejlődés újabb lépcsőfokát a berekböszörményi ktsz-szel történt fúzió jelentette. Már 400 főnek adott munkát a vegyes profilú Fa- és Építőipari Szövetkezet. Még Berettyóújfaluból is többen jártak oda naponta dolgozni. Eleinte festett bútorokat gyártottak, majd rátértek az igényesebb és modernebb furnérozott, fényezett szériákra. 1969-től hosszú távú megrendelést sikerült szerezni: az Ikarusnak gyártották a buszpadlózatot. 1980-ban, amikor bátyja nyugállományba vonult, már jól menő szövetkezet volt a térségben. Természetesen őt választották elnöknek, amely megbízatását 1988-ban bekövetkezett nyugdíjazásáig látta el. Vezetése alatt továbbra is jól prosperált a szövetkezet.

– Sikerült jelentősen emelni a bérszínvonalat, amely a környék munkahelyi vezetőiben és a felsőbb szerveknél rosszallást, saját dolgozóinknál viszont megelégedettséget váltott ki. A járásban elsőként tértünk át teljes gépi könyvelésre és állítottunk rendszerbe számítógépeket. Az a tény, hogy naponta láttuk számszerűsített eredményeinket, a döntéseket is felgyorsította, a hatékonyságot növelte. Már 600 fő lépett be naponta a szövetkezet kapuján abban a határozott reményben, hogy a megélhetés tisztességes keretek között hosszú távon biztosított – summázza Járai József.

Elnökként is megmaradt annak, aki volt: csendes, a szakmát és a munka becsületét tisztelő, emberséges vezetőnek. Vezetőtársai elismerték, a dolgozók becsülték és szerették. Még elnök korában elkezdte – nyugdíjasként még jó ideig folytatta – az ipari tanulók tanítását. Valamit vissza akart adni abból, amit annak idején maga is megkapott útravalóul. Most – immár csak messziről figyelve a mai BIFAG Rt.-nél dolgozó utódokról szóló híreket – csak azt reméli, hogy a mag jó talajra hullt.

Ezerkilencszázötvenkettő óta máig boldog házasságban él Püskösti Juliannával, aki aktív korában a szövetkezet számviteli osztályvezetője volt. József fiuk gépészmérnökként, Julianna lányuk középiskolai tanárként gyarapítják tovább, amit szüleiktől kaptak. A négy kis unoka, pedig a jövőt csillantja meg Járai József megérdemelt pihenése idején.

 (Hajdú-Bihari Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése