Tarsoly Attila

Polgármester,

Körösszegapáti

hb_06-130_tarsoly_attila.jpgElső ciklusát kezdte meg a polgármesteri poszton Hajdú-Bihar megye 82 településvezetője közül a legfiatalabb polgármester, Tarsoly Attila, aki a Fidesz jelöltjeként győzött a 2006. évi őszi helyhatósági választáson.

Berettyóújfaluban született 1980. április 5-én. A család egyébként több nemzedékig visszamenőleg Körösszegapátiba való. A fiatalember első generációs értelmiséginek számít: szülei vállalkozók, húga tanítói diplomával rendelkezik, azonban most újabb szakképesítés megszerzésén fáradozik.

Az általános iskolát Körösszegapátiban, a magyar–román nemzetiségi iskolában végezte el, ahol tanítóitól, tanáraitól megfelelő alapokat kapott a továbbtanuláshoz. Kacskaringós út vezetett azonban a polgármesteri székig. A nyolcadik osztály elvégzése után fél évig egy debreceni szakközépiskolában tanult, a kollégiumot – a szülői háztól való távolság miatt – azonban nem tudta megszokni, s tanulmányait megszakította.

Közelebb került a családhoz, Berettyóújfaluban, a kereskedelmi szakközépiskolában próbálkozott. Ez sem volt kedvére való intézmény, ezért újból a megyeszékhelyen iratkozott be középfokú tanulmányok folytatására. Ott kereskedelmi szakképesítést szerzett, majd két év alatt Biharkeresztesen érettségi vizsgát tett. Első nekifutásra nem sikerült a főiskolai felvételi, ezért 2000 őszén bevonult kilenc hónapos sorkatonai szolgálatára.

A debreceni Kossuth laktanyában századírnok volt. Arra az időszakra úgy emlékszik vissza, mint akinek aranyélete volt: katonatársai kedvében jártak, ami nem csoda, hiszen ő írta nekik a szolgálati beosztást, a kimenőt. Ezért aztán elkényeztették: kedvenc ételeivel, italaival látták el a bajtársak.

2001 őszén aztán megkezdhette tanulmányait a Nyíregyházi Főiskola gazdálkodási szakán. Közgazdász diplomáját 2004 nyarán vette át. A politikai életbe még főiskolai évei alatt kapcsolódott be. Faluja Fidesz-csoportjának 2003-as megalakulásában aktívan részt vett.

2002 őszén, az önkormányzati választáson viszont még függetlenként bejutott a helyi képviselő-testületbe. A képviselői munka mellett besegített szülei vállalkozásába, egy élelmiszerüzlet működtetésébe.

Négy év közéleti tevékenysége, ismertsége és elismertsége, a lakosság részéről érkező felkérések arra inspirálták, hogy a 2006-os őszi helyhatósági választásokon induljon települése polgármesteri tisztségének megszerzéséért. Ketten szálltak ringbe, ellenfele éppen a szomszédja volt, aki függetlenként szeretett volna befutó lenni. A választáson a lakosság hetvenöt százalékos részvétele mellett, igen szoros végeredménnyel, mindössze két százalékkal nyert az ötvenkét éves jelölttel szemben.

Megválasztása után a tavaly télen alapított egyéni vállalkozását – higiéniai tisztítószerek forgalmazása – összeférhetetlenség miatt át kellett alakítani betéti társasággá, amelyben kültagként vesz részt a továbbiakban.

Még polgármester-jelölti programjában szerepelt a kis bihari község népességmegtartó erejének fokozása. Ennek érdekében mindent elkövet, hogy az önkormányzat hivatala és intézményei megújuljanak, s működésük megfeleljen a kor kihívásainak, helyben tartva ezáltal az ott lakókat. Már az első lépéseket is megtette: a választások után hozzáláttak az ötvenéves óvoda és iskola nyílászáróinak cseréjéhez. A novemberi–decemberi felújítás következtében mintegy 74 műanyag ajtót és ablakot építettek be. Más szempontból is érzékelhető az élet „megpezsdülése” az új testület megalakulása óta: parkosítottak, fákat ültettek, s ami még nem volt Körösszegapátiban, a főutcán a karácsonyt díszkivilágítással tették meghittebbé, örömtelibbé az arra járók számára.

Év végére régi vágya valósult meg a fiatal polgármesternek: az elmaradottságot ellensúlyozandó a határszéli kis falu is rákapcsolódott a világhálóra.

Közeli tervei közt szerepel az idős korúak nappali ellátásának megoldása is. Az épület ehhez adott, csak az ÁNTSZ engedélye szükséges a beüzemeléshez és működtetéshez.

Ha ez megvalósul, kettős célt teljesítenek: új munkahelyek létrehozásával biztosítják az egyedül álló, idős emberek napközbeni ellátását.

Említésre érdemesnek találja a lelkes polgármester, hogy a magyar–román nemzetiségi faluban található a Bihari Román Kulturális és Módszertani Központ, amely a történelmi és kulturális hagyományok ápolásával rendszeres határon inneni és túli kapcsolatokat tart fenn.

Tarsoly Attila szeretné a települést a világhálón is megjeleníteni, ennek érdekében weboldalt tervez, amelyen a kisközség nevezetességei, a református és ortodox templom, a baptista imaház, valamint a megszépült faluközpont is szerepel – természetesen, mindig friss hírekkel a közösség életéről.

 (Hajdú-Bihari Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése