Dráguly László

Alpolgármester,

Körösszegapáti

szszb 26 nyg Dráguly László.jpgHajdú-Bihar megye 82 települése közül egyedülálló a kis nemzetiségi falu, Körösszegapáti: az őszi önkormányzati választásokon mind a polgármester, mind a hatfős képviselő-testület a Fidesz-KDNP színeiben nyert mandátumot. Az 53 éves Dráguly László alpolgármester negyedik ciklusát kezdte most települése döntéshozó testületében. Minek köszönhető személyes sikere, illetve a kormányzó párt színeiben elért eredmény? – fordultunk hozzá.

Véleményem szerint – egyrészt – elege lett a választóknak az elmúlt évek hazudozásaiból, másrészt pedig az előző négyéves ciklusban jól teljesített az önkormányzat, élén a megye legfiatalabb polgármesterével, Tarsoly Attilával, s ezt honorálták a ránk leadott szavazataikkal községünk választópolgárai. Immár negyedik ciklusomat kezdtem meg Körösszegapáti önkormányzatában, harmadik alkalommal pedig alpolgármesterré is választottak. Úgy érzem, nekem is részem van abban, hogy a jelenlegi polgármester a megye legfiatalabb településvezetője lehetett 2006-ban. Én ugyanis már a 2002-es őszi helyhatósági választások előtt összegyűjtöttem azokat a helyi fiatalokat, akik rendszerváltoztatást akartak véghezvinni Körösszegapátiban is. Köztük volt az akkor 22 éves Tarsoly Attila is, a maga fiatal tenni akarásával. Sikerült is bekerülnie a testületbe. Ezt akkor helyi rendszerváltásként éltük meg, s a református lelkipásztorunk egyetértésével, a választás éjszakáján, megkondultak a templom harangjai.

2006-ban már kész tervekkel, fejlesztési elképzelésekkel jelentkezett feleségemnél, a Fidesz helyi csoportjának elnökénél Tarsoly Attila, hogy polgármesterjelöltként kíván elindulni. Szereplése a kampányban annyira sikeres volt, hogy én az ő első polgármestersége alatt lettem második ciklusos alpolgármester. Ebben a négy évben látványos fejlődésen ment át Körösszegapáti, amiben nekem is részem volt.

A legjelentősebbeket emelném ki: intézményi társulást hoztunk létre Mezőteterddel és Mezősassal, körjegyzőséget alakítottunk ki Magyarhomoroggal. Mi kezdtük meg elsőnek a karácsonyi díszkivilágítást községünkben.

2007-ben először rendeztük meg az egész Biharra kiterjedő Kun László fesztivált. Javaslatomra testvértelepülési együttműködési megállapodást kötöttünk a partiumi Körösrévvel. Érdekesség, hogy sok közös vonás van a két település között: Körösrév határ menti település Partium és Erdély között, Körösszegapáti pedig a román határ mellett fekszik. Mindkettőnket a Sebes-Körös köt össze. Az is említésre méltó, hogy ott román a polgármester, s magyar az alpolgármester, nálunk – magyar–román nemzetiségi faluban – pedig „magyar” polgármester vezeti az önkormányzatot, míg jómagam román nemzetiségű vagyok. Továbbra is fenntartjuk a közel két évtizedes múltra visszatekintő szintén partiumi Vaskoh-val a testvér települési együttműködésünket. Ezeknek a kapcsolatoknak köszönhetően, sikerrel pályáztunk közösen uniós forrásokra határon átnyúló fejlesztésekre. Vaskohon pl. inkubátorház épült, Körösrévvel pedig kulturális területen értünk el nagyszerű eredményeket.

Külön büszke vagyok a falu rendezettségére, hiszen jelentős részt vállaltam a közmunkások irányításában. Mindig azon voltunk és vagyunk, hogy ha tiszta a környezetünk, a közérzetünk is jobb. Ároktisztítással, fűnyírással, az utak rendbetételével járultunk ehhez hozzá. Nem titkolt szándékom volt ezzel az, hogy a Romániából hazánkban letelepedni szándékozókat Körösszegapátiba csalogassunk, hiszen a falu lakossága elöregedett, sok volt az üres, elhanyagolt ingatlan. Angol, magyar és román nyelvű szórólapokat készítettünk azzal a céllal, hogy minél többen válasszák lakóhelyükké községünket.

Nem is maradt el az eredmény, kb. 60 ingatlan talált ily módon gazdára, akik vagy állandó lakhelyként vagy üdülőhelyként használják a megvásárolt ingatlant. Van köztük olyan lakos, aki innen jár dolgozni Nagyváradra, de van olyan áttelepült, magyar állampolgársági esküt tett lakos is, aki intézményünkben dolgozik.

Az idei év legjelentősebb beruházása a faluközpont és játszótér kialakítása volt. Utóbbi helyszín az én javaslatomra született: egy ligetes, üres, forgalom- és zajmentes területet vásároltunk meg, s alakítottunk ki pihenőparkká valamennyi korosztály számára, hiszen a gyerekeket a szülők, nagyszülők is elkísérhetik oda, ahol kulturált körülmények között tölthetik el szabadidejüket. A községháza felújításakor pedig szintén én javasoltam az eredeti homlokzat visszaállítását.

Feleségével, Teberán Máriával közel 30 éve házasok. Marika 35. tanévét kezdte meg az apáti iskola pedagógusaként. Az önkormányzatban szintén képviselő. Viktória lányuk 26 éves, gazdasági főiskolát végzett, egy nemzetközi cégnél dolgozik. Dávid fiuk 20 éves, az ELTE bölcsészkarán másodéves. Hobbija a foci, a megye II. osztályában játszó helyi csapat újjászervezésében is oroszlánrészt vállalt.

(Északkeleti Almanach 26. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2010.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése