Szodorai József

Agrármérnök, szövetkezeti elnök,

Nagykereki

hb_5-174_szodorai_jozsef.jpgHa szerencsés az ember, életében gyönyörű helyeken megfordul. Üldögéltem például egy sziklán a Gibraltáron, és lenyűgözött az óceán végtelensége, de mit ért, ha nem tudtam megosztani élményemet a családommal, a barátokkal. Ilyen alkalmakkor csak megerősödött bennem a családi összetartozás fontossága, a szűkebb közösség örömeiben, bánataiban történő osztozás nélkülözhetetlen volta. Pedig ilyen közösségekből áll össze egy sikeres nemzet, amely egy boldogabb jövőt remélhet. A mi szűk családunk a Partiumban élt, míg a többiek a magyarországi határokon belül. Együtt, a közös élmény reményében nem látogathattuk meg őket – a disszidálást kívánta ekképp megelőzni a román hatóság. Nem csoda, hogy mindig Magyarországra vágytam.

Szegény világba született bele, de boldog, felhőtlen gyermekkort élt meg Érmihályfalván, majd a nagyszalontai gimnáziumban. Édesanyja könyvelői munkakörben dolgozott, édesapja a vasútnál kezdett, gazdálkodott is, majd az érmihályfalvai termelőszövetkezet elnöke, főkönyvelője volt. Református egyházközösségben nevelkedett, amelyben a hasonló emberek között jól érezte magát. Szülei fontosnak tartották a magyarság, a nemzeti hovatartozás hangsúlyozását, ápolását, a konzervatív értékek megértését, megszívlelését. Jó szívvel emlékszik vissza magyartanárára, Porsztner Teréziára is, aki amellett, hogy nyílt lélekkel adta át, amit a magyar nemzetről, nyelvről és életről tudott, mindig lelket öntött bele, ha sérelem érte. Egyszer azt mondta:

 „Mi vagyunk exponálva – egy magyarnak kétszer kell bizonyítania.” 15 éves volt, amikor szülei áttelepülési kérelmet nyújtottak be, de Magyarország akkor nem volt befogadó.

Temesváron – a legtoleránsabb város­ban – végezte el az Agrártudományi Egye­temet. Az ismeretek, a szakma elsajátítása mellett egy hatfős baráti társasággal – ahányan, annyi nemzet fiai  – sátrazva bebarangolták a Kárpátok mesés helyeit, megélték több tengerpart nyüzsgő életét. Beszélgetéseikben egy témát kerültek csak: Trianont. Amikor az egyetem elvégzése után a Nagyváradi Kísérleti Intézetben töltötte hároméves kötelező gyakorlatát, akkor érett döntéssé korábbi vágya, s elkezdte intézni Magyarországra történő áttelepülését. Érdekházassággal lehetett ezt 1986-ban megoldani, s ugyanilyen módon követte aztán menyasszonya. A válások után aztán már itt házasodtak össze Tar Sárával. Később szülei, húga is áttelepültek. Amikor az idegenrendészeti eljárást folytatták ügyében, agrárszakemberként ajánlatot kapott Kanadába és Új-Zélandba, de ő családja eredendő hazáját, Magyarországot választotta, munkahelyül pedig a határközelben levő, rossz minőségű földeken, mostoha körülmények között gazdálkodó Nagykereki Kossuth Termelőszövetkezetet, ahol az elnök a munkatársakon kívül a szanálást vezénylő szakembereket is bemutatta, amikor először nyitott be ajtaján. Úgy gondolta, hogy egy ilyen kihívás közepette mutathatja meg igazán elkötelezettségét, felkészültségét. A növénytermesztési ágazatvezetőt hamar befogadták a szövetkezetben és a községben is, nemsokára főmérnök lett, majd a tagság bizalmából 2000-ben elnök.

– Aki beleszületik abba a helyzetbe, hogy saját nemzetén belül adatik meg a boldogulás lehetősége, az el sem tudja képzelni, micsoda öröm, ha az ember visszatér saját fajtája kötelékébe – emlékszik vissza a magyarországi kezdetekre Szodorai József. Feleségével állampolgári esküt tettek, 1988-ban megszületett Levente (ma egy debreceni gimnázium tanulója), két évre rá Blanka Sára (Hajdúszoboszlón gimnazista).

Az átmeneti időszakban a szövetkezetnek is át kellett alakulnia. Minden egyes lépésnél azt tartotta szem előtt, hogy a közösségnek meg kell élnie, ezért igyekezett a szövetkezeti vagyon minél nagyobb részét egyben tartani  – a kiválóknak természetesen kiadták, ami járt –, később, amikor erre lehetőség adódott, az üzletrészeket megvásárolni (ez 16% híján sikerült nem kis anyagi áldozatok árán). Büszke rá, hogy túljutva az átalakulás konfliktusoktól izzó időszakán, minden akkori szereplővel köszönő viszonyban maradt, bele tudnak nézni egymás szemébe. A létszámában és vagyonában összezsugorodott szövetkezet életben maradt, s már ez önmagában is sikerként könyvelhető el. Felszámolták a veszteséges állattenyésztést, profiltisztítást hajtottak végre, növelték a tárolókapacitásokat, s apró lépések politikájával vásároltak újabb eszközöket, felújításokkal tették biztonságosabbá a termelést. Ma leginkább egy kiszámíthatóbb agrárpolitika segíthetné a Kossuth Mezőgazdasági Szövetkezet további eredményes gazdálkodását. Szodorai József ugyanazt igyekszik átadni gyerekeinek, amit ő kapott otthon annak idején. Többször mennek együtt a megtartott szülői házhoz és az ott élő rokonokhoz, barátokhoz, s abban bíznak, hogy az ott maradottaknak nem lesz szükségük egy szabadabb élet reményében olyan döntéseket hozni, amilyeneket neki kellett annak idején.

 (Hajdú-Bihari Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése