Illés Tóth József

Címzetes főjegyző,

Gáborján-Szentpéterszeg Körjegyzőség

reg nyg Illés Tóth József fiával.jpgA két kis település körjegyzője 2009. június 30-án utolsó munkanapjára érkezett ki Berettyóújfaluból Szentpéterszegre, ugyanis az év második felében már nyugdíjba vonul. A bihari település polgármestere, Olajos Mihály tömören annyit mondott róla: alapos, lelkiismeretes, család- és embercentrikus munkatársnak ismerte meg a főjegyzőt. 1990 óta látta el a körjegyzői teendőket, ám mindig a települések jövője foglalkoztatta, egyformán mérlegelve Gáborján és Szentpéterszeg érdekeit. Fáradságot nem kímélve, szinte szabadság nélkül végezte munkáját, aki mindig térségben gondolkodott, még amikor helyettesítést vállalt egy városban, Derecskén is.

Illés Tóth Józseffel már a felmentési ideje alatt Körösszegapátiban, az augusztus 22-i IV. (Kun) László Fesztivál rendezvényén beszélhettünk, ahová feleségével és fiával érkezett, egy életmentő műtéti beavatkozás utáni lábadozás közepette.

1950. december 21-én született Nagyrábén, gazdálkodó családban. Négyen voltak testvérek. Általános iskolai tanulmányait Berettyóújfaluban kezdte, de Darvason fejezte be. Szentesen járt középiskolába, mezőgazdasági technikumba.

A végzés után a berettyóújfalui állami gazdaság darvasi kerületében gyakornokoskodott, majd behívták katonának Tapolcára. Két év szolgálat után háromszoros kiváló katona és kiváló rajparancsnokként őrmesteri fokozatban szerelt le.

A leszerelést követően az Országos Takarékpénztár berettyóújfalui fiókjába került, majd szintén Berettyóújfaluban a földhivatalba. Időközben képezte magát: elvégezte az államigazgatási főiskolát levelező tagozaton. Földhivatali munkája elismeréseként megkapta a Minisztertanács Tanácsi Hivatalának Kiváló Dolgozója kitüntetését. Még a diploma megszerzése előtt kikérték Szentpéterszegre a községi tanács VB-titkárának. Ez 1986. augusztus elsejével történt, ahol aztán 23 évet „húzott le”, kezdetben vb-titkárként, majd a rendszerváltozást követően, körjegyzőként a Gáborján-Szentpéterszeg Körjegyzőségben.

2002-ben vezette be az Orbán-kormány a címzetes főjegyzői beosztást, amire munkája elismeréseként felterjesztették, ám a címet már Medgyessy Pétertől vehette át. Újabb elismerésként megkapta a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztje kitüntetést is.

Még 1990-ben alakította meg a Bihari és Sárréti Jegyzők Klubját, melynek azóta is elnöke. Szintén az ő kezdeményezésére, 1994-ben alakult meg a Jegyzők Országos Szövetsége, melynek 12 évig elnökségi tagja volt. Szerénysége miatt elhallgatja, de közismert, hogy sokoldalú tevékenységét mindig elismerés övezte. A mai napig rengeteg társadalmi beosztása van, több mint húsz civil szervezet, alapítvány elnöke vagy elnökségi tagja. Városában, Berettyóújfaluban, a helyi vöröskereszt elnöke.

1974-ben nősült, akkori OTP-s kolléganőjét vette feleségül. Házasságukból két fiúgyermek született. A kisebbik  – Zoltán – apja nyomdokain halad: a sárréti kis falu, Tetétlen község jegyzője, valamint helyettesítőként, a dél-bihari Körösszegapáti-Magyarhomorog Körjegyzőség megbízott körjegyzője.

Visszatekintve az önkormányzatiság közel két évtizedére meggyőződéssel vallja, hogy az önkormányzati munka egyre nehezebb. Sommás megállapítását számokkal is alátámasztja: amíg az önkormányzatok megalakulásakor  – 1990-ben – 437 féle feladat és hatásköre volt a jegyzőnek, addig napjainkra ennek száma meghaladja a tízezret! Ebből következik, hogy az ember mindennapi életében első a települési önkormányzat, éppen ezért érthetetlen számára, hogy az önkormányza­tok támogatását – ami egyértelműen az emberek, a családok megélhetését, az intézmények működőképességének fenntartását befolyásolja – egyre szűkebb finanszírozási keretek közé szorítja az állami költségvetés. Különösen érvényes ez a most regnáló kormány megszorító intézkedéseire, melynek következtében jelentősen csökken az önkormányzatoknak nyújtott támogatás, a bejelentés szerint jövőre 120 milliárd forinttal – teszi hozzá szomorúan.

A jegyző, mint a település „hatósága”, nagyon sok tanáccsal és emberi hozzáállással tud segíteni, ám ez végtelenül bonyolult feladat – osztja meg gondolatait a címzetes főjegyző.

„Nekem nagyon nagy szerencsém volt abban a tekintetben, hogy olyan polgármesterekkel – Olajos Mihály Szent­péterszeg és Majosi Gyula Gáborján első emberei – sikerült együtt dolgoznom, akik betartották fogadalmainkat, miszerint mindent megteszünk településeinkért, egy szekeret húzunk, egy irányba. Én ma már a felmentési időmet töltöm, nyugdíjba vonulok, de őszinte szívvel remélem, hogy mindketten tovább tudják vinni azt a munkát, amit a lakosság bizalmából együtt kezdtünk el. Ehhez kívánok nekik és természetesen fiamnak is sok sikert a magyar közigazgatás göröngyös, számtalan akadállyal tűzdelt útjain.”

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 25. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése