Baranyai Endre

Mezőgazdasági vállalkozó, alpolgármester,

Gáborján

hb_3-126_baranyai_endre.jpgBaranyai Endre szerint az élet egyik legboldogabb pillanata, amikor odaérkezve búzatáblája széléhez, megáll, s látja, hogy szép és súlyos fejek sorjáznak egyöntetűen. A látvány a korábbi döntések és erőfeszítések visszaigazolása, egyszersmind a jövőbeni boldogulás ígérete is: maga a csoda.

Ezerkilencszáznyolcvankilenctől számítja magát önálló gazdálkodónak, amikor megnyílt a tagi földek kimérésének és kivételének lehetősége, amellyel élt is mind a sajátjával, mind szüleiével kapcsolatosan. Húsz-huszonegy hektáron gazdálkodtak ekkor, kisebb tehenészetet és sertéstörzstenyészetet ellátandó. Ekkor vásárolta meg első MTZ-jét. A föld aztán a kárpótlásból gyarapodott, de a lényegesebb növekedés akkor következett be, amikor hetedmagával kiválva a gáborjáni termelőszövetkezetből, a földdel együtt a vagyonjegyeket is kihozták.

Szülei és saját tapasztalatait mindig kiegészítette azzal a tudásanyaggal, amihez bármilyen fórumon, termékbemutatón, szakcikkekben hozzá lehetett jutni, az árbevétel döntő részét pedig rendszeresen visszaforgatta a termelésbe, a művelhető területek gyarapításába. Az 1990–94-es esztendőkben hitelek és támogatások igénybevételével teljessé tette a gépparkot, hogy minden műveletet időben, a megfelelő hatékonysággal végezhessenek, magtárat, istállókat épített.

A fő profil: a növendékmarha-nevelés exportra, emellett búza (most már rendszeresen malmi minőségben, egyébiránt a szaporítóanyag-előállításról saját maga gondoskodik), kukorica és napraforgó termesztése a takarmányok mellett. Tervei között a juhtenyésztés profilba vétele és – megfelelni az EU-elvárásoknak – egy külterületi tanya, de inkább bázis vagy telephely létesítése szerepel.

Bízik benne, hogy a csatlakozással hosszú távon jól jár ő is, sorstársai is, de addig is meg kell erősödni. Addig érdemes gyarapítani a földterületet (ma százötven hektár saját és ugyanannyi bérelt földön gazdálkodik három alkalmazottja segítségével, tíz hektár nyárerdőt telepített), elérni, hogy minőségi javulás történjen a gépparkban – egyébként is fontos a termelés egészére vonatkozóan a hatékonyságot növelni –, s természetesen jó előre megismerni a szabályokat és számolgatni.

Ugyanezeket az elveket alkalmazza a 2000-ben huszonnégy taggal alakított beszerző-értékesítő új típusú szövetkezetben, amelynek elnöke, s a Gáborjáni Gazdakörben – amelynek szintén elnöke – is hasonló témakörök kerülnek napirendre.

Baranyai Endre jól érzi magát szülőhelyén – őt is megbecsülik. Gyermekéveiben szerette meg a gazdálkodást, azóta is ez élteti. Otthoni részvétele a családi munkamegosztásban – egyéni gazdálkodás után tsz-tagok lettek szülei –, az apai tanácsok és az általános iskolában Papp Sándor tanár úr gyakorlatias útmutatásai a mezőgazdaság tágabb titkairól jó iskolának bizonyultak.

Ugyancsak sokat köszönhetett Ungvári tanár úrnak, későbbi tanulmányai során, az élvezetes biológiaórákon hallottakért, és Lazányi tanár úrnak – az egyébként általa nem különösen kedvelt – matematika tantárgy szépségeinek bemutatásáért, de kitűnő tanárok közreműködésével szerzett új ismereteket a pallagi Balásházy János Mezőgazdasági Technikum levelező tagozatán is. A mezőgazdasági szakmák elsajátítása előtt – „Csak a téeszt kerüld el, fiam!” apai tanácsnak eleget téve – szerszámkészítő szakmát tanult és űzött a berettyóújfalusi Elzettben, s amikor a helyi Új Élet Tsz elnöke szarvasmarhatelep-vezetőnek hívta 1980-ban, akkor kötelezte el magát formálisan is ezzel a szakterülettel.

Feleséget Hencidáról választott. Kelemen Irma pedagógus azóta is hű társa, és két gyermekkel ajándékozta meg: Enikő történelem–magyar–francia szakos tanár, Edit tanítónő, mindketten a gáborjáni általános iskolában dolgoznak. A család eddig egy gyönyörű unokával gyarapodott.

Ezerkilencszázkilencven óta tagja a helyi önkormányzatnak (az addig nem önálló település szétválási bizottságának is részvevője volt a Hencidával folytatott tárgyalásokban), s immár harmadik ciklusban alpolgármestere is a 980 lelkes falunak. Ma már történelem – s felsorolására is kevés ez a hely – a falu életében, amelyet az I. és II. világháborús emlékmű létesítésétől a faluház építéséig, a közművek telepítésétől a köztéri szobrok felállításán át a már hetedik éve ismétlődő alkotótábor létrehívásáig és működtetéséig közreműködésével a képviselő-testület elért. Mindeközben szívesen segít a hozzáfordulók gondján-baján, ajtaja mindenki előtt nyitva áll. 1995 óta presbiterként, 2000-től főgondnokként segíti, és amikor kell, irányítja a református gyülekezet életét – oroszlánrészt vállalt a templom tornya és hajója nemrég történt felújításában.

Vadászként a közös élményen túl a természet szeretetét éli meg, de jól érzi magát gáborjáni barátai között is: ha tehetik, összejárnak, kirándulni és fürdőbe mennek közösen – így kerekebb az élet.

 (Hajdú-Bihari Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése