Dr. Illés Tóth Zoltán

Tetétlen község jegyzője,

Körösszegapáti-Magyarhomorog Körjegyzőség mb. körjegyzője

reg nyg Illés-Tóth Zoltán dr..jpgReggel tv-interjú Tetétlenen, aztán képviselő-testületi ülés Körösszegapátiban, délután társulási ülés Mezőpeterden, koraeste pedig szintén képviselő-testületi ülés Magyarhomorogon. Mindeközben pedig az előre leegyeztetett személyes találkozás Körösszegapátiban a megye egyik legfiatalabb jegyzőjével, Dr. Illés Tóth Zoltánnal.

A huszonöt éves fiatalember a Debre­ce­ni Egyetem Állam és Jogtudományi Karán végzett 2006-ban, cum laude minősítéssel. Az akkori őszi önkormányzati választások után került Tetétlenre, ahonnan elődjét polgármesterré választották meg a szomszédos Földesen, majd 2007. január 1-jétől a kis sárréti község kinevezett jegyzője lett. Ezzel párhuzamosan 2007 márciusától 2008 februárjáig helyettes jegyzői feladatokat látott el Szerepen, majd 2008 áprilisától jelenleg is Kö­rösszegapáti község Önkormányzatánál helyettesít. Nagy szerepe volt abban, hogy 2008. július 1-jén megalakult a Körösszegapáti-Magyarhomorog Körjegyzőség, melynek egyúttal megbízott körjegyzője is lett. Emellett természetesen ellátja Tetétlen község jegyzői feladatait is.

Az ifjú jegyző különböző munkahelyei miatt kétlaki életet él: általában szüleivel együtt Berettyóújfaluban hajtja álomra a fejét, de néha saját, debreceni lakásában is „megfordul”.

A közigazgatási szakmát a vénáiban hordozza. Édesapja – Illés Tóth József  – ugyanis az országban az elsők közt lett címzetes főjegyző, Szentpéterszeg és Gáborján települések körjegyzőjeként – újságolja büszkén. Egyébként gyermekkora óta a jogi pálya érdekelte, melyre tudatosan készült. Általános iskolai tanulmányait Berettyóújfaluban végezte, ott is érettségizett az Arany János Gimnázium humán tagozatán, kitűnő eredménnyel. Közel maximális pontszámmal került be a Debreceni Egyetem nappali tagozatára. Különösen büszke arra, hogy már az általános iskola nyolcadik osztályának végén nemzetközileg elismert C típusú felsőfokú angol nyelvvizsga bizonyítványt szerzett, Szabó Károly angol nyelvtanár növendékeinek egyikeként. Gimnáziumi társai közül egyedül érettségizett latin nyelvből, hiszen tudta, hogy jogi tanulmányaihoz nélkülözhetetlen lesz annak ismerete.

A nem napi nyolcórás elfoglaltságai miatt rögtön adódik a kérdés: hogyan tud eleget tenni mindenütt?

Nagyon nehéz felelősséget vállalni három település sorsáért, de azért igyekszik mindenütt maximálisan teljesíteni. „Nehéz mindenütt egyszerre ott lennem, de igyekszem megfelelni a velem szemben támasztott elvárásoknak” – fogalmaz bölcsen a fiatal jegyző.

Az egyelőre független fiatalembernek alig marad ideje szórakozásra, kikapcsolódásra, ám ami felesleges ideje adódik, azt szeretteivel tölti. Nem idegen tőle a házimunka sem, szívesen főz, takarít és kertészkedik.

Nem elégszik meg egy diplomával, ugyanis beiratkozott a Miskolci Egyetem Gazdálkodástudományi Karának jogász-közgazdász szakára, posztgraduális képzésre. A továbbtanulást azonban a megnövekedett teendők mellett kénytelen volt átmenetileg felfüggeszteni, ám eltökélt szándéka az újabb diploma megszerzése. Szintén tervei közt szerepel a jogi szakvizsga letétele is – sorolja közel s távoli elképzeléseit.

A kérdésre, miszerint milyen nehézségekkel kell megküzdeniük a mai közigazgatásban dolgozóknak, megfontoltan válaszolt. Ezek szerint a folyamatosan változó, gyakran ellentmondó jogszabályok nehézkessé teszik a közigazgatásban dolgozók munkáját csakúgy, mint a lakosság mindennapi életét. Kistelepülési önkormányzat jegyzőjeként pedig számos olyan feladattal kell megbirkóznia nap mint nap, amely hatáskörébe sem tartozna, ám az emberek mástól nem várhatnak segítséget ügyes-bajos dolgaik elintézésében. Éppen ezért a több ezerféle hatáskör gyakorlása komoly kihívást jelent számára, amelynek megoldásához korábban segítséget kért édesapjától – aki kenyere javát a közigazgatásból szerezte –, mára viszont elérkezett az az idő, amikor kölcsönösen segítik egymást a vacsoraasztal mellett. Itt említi meg édesanyját is, aki eleddig első és egyetlen munkahelyén, az OTP berettyó­újfalui kirendeltségén dolgozik.

A falurombolási kísérletekkel szemben a fiatal jegyző bízik abban, hogy a kistelepülések továbbra is megmaradnak, hiszen az idősödő lakosság nem fog beköltözni a városokba. A legnagyobb gondot az önkormányzatok finanszírozásában látja, s meggyőződése, hogy gyökeres változásoknak kell bekövetkezniük, ugyanis a kötelező feladatok ellátásának növekedésével egyidejűleg az azokhoz rendelt állami normatívák folyamatosan csökkennek.

Minden nehézség ellenére szerencsésnek tartja magát, mert olyan fiatal polgármesterek mellett dolgozhat, akik munkáját segítik, a feladatok megoldásában partnerei. Ilyen Bernáth László, Tetétlen és Tarsoly Attila, Körösszegapáti polgármestere.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 25. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése