Dr. Illés Tóth Zoltán

Tetétlen község jegyzője,

Körösszegapáti-Magyarhomorog Körjegyzőség mb. körjegyzője

reg nyg Illés-Tóth Zoltán dr..jpgReggel tv-interjú Tetétlenen, aztán képviselő-testületi ülés Körösszegapátiban, délután társulási ülés Mezőpeterden, koraeste pedig szintén képviselő-testületi ülés Magyarhomorogon. Mindeközben pedig az előre leegyeztetett személyes találkozás Körösszegapátiban a megye egyik legfiatalabb jegyzőjével, Dr. Illés Tóth Zoltánnal.

A huszonöt éves fiatalember a Debre­ce­ni Egyetem Állam és Jogtudományi Karán végzett 2006-ban, cum laude minősítéssel. Az akkori őszi önkormányzati választások után került Tetétlenre, ahonnan elődjét polgármesterré választották meg a szomszédos Földesen, majd 2007. január 1-jétől a kis sárréti község kinevezett jegyzője lett. Ezzel párhuzamosan 2007 márciusától 2008 februárjáig helyettes jegyzői feladatokat látott el Szerepen, majd 2008 áprilisától jelenleg is Kö­rösszegapáti község Önkormányzatánál helyettesít. Nagy szerepe volt abban, hogy 2008. július 1-jén megalakult a Körösszegapáti-Magyarhomorog Körjegyzőség, melynek egyúttal megbízott körjegyzője is lett. Emellett természetesen ellátja Tetétlen község jegyzői feladatait is.

Az ifjú jegyző különböző munkahelyei miatt kétlaki életet él: általában szüleivel együtt Berettyóújfaluban hajtja álomra a fejét, de néha saját, debreceni lakásában is „megfordul”.

A közigazgatási szakmát a vénáiban hordozza. Édesapja – Illés Tóth József  – ugyanis az országban az elsők közt lett címzetes főjegyző, Szentpéterszeg és Gáborján települések körjegyzőjeként – újságolja büszkén. Egyébként gyermekkora óta a jogi pálya érdekelte, melyre tudatosan készült. Általános iskolai tanulmányait Berettyóújfaluban végezte, ott is érettségizett az Arany János Gimnázium humán tagozatán, kitűnő eredménnyel. Közel maximális pontszámmal került be a Debreceni Egyetem nappali tagozatára. Különösen büszke arra, hogy már az általános iskola nyolcadik osztályának végén nemzetközileg elismert C típusú felsőfokú angol nyelvvizsga bizonyítványt szerzett, Szabó Károly angol nyelvtanár növendékeinek egyikeként. Gimnáziumi társai közül egyedül érettségizett latin nyelvből, hiszen tudta, hogy jogi tanulmányaihoz nélkülözhetetlen lesz annak ismerete.

A nem napi nyolcórás elfoglaltságai miatt rögtön adódik a kérdés: hogyan tud eleget tenni mindenütt?

Nagyon nehéz felelősséget vállalni három település sorsáért, de azért igyekszik mindenütt maximálisan teljesíteni. „Nehéz mindenütt egyszerre ott lennem, de igyekszem megfelelni a velem szemben támasztott elvárásoknak” – fogalmaz bölcsen a fiatal jegyző.

Az egyelőre független fiatalembernek alig marad ideje szórakozásra, kikapcsolódásra, ám ami felesleges ideje adódik, azt szeretteivel tölti. Nem idegen tőle a házimunka sem, szívesen főz, takarít és kertészkedik.

Nem elégszik meg egy diplomával, ugyanis beiratkozott a Miskolci Egyetem Gazdálkodástudományi Karának jogász-közgazdász szakára, posztgraduális képzésre. A továbbtanulást azonban a megnövekedett teendők mellett kénytelen volt átmenetileg felfüggeszteni, ám eltökélt szándéka az újabb diploma megszerzése. Szintén tervei közt szerepel a jogi szakvizsga letétele is – sorolja közel s távoli elképzeléseit.

A kérdésre, miszerint milyen nehézségekkel kell megküzdeniük a mai közigazgatásban dolgozóknak, megfontoltan válaszolt. Ezek szerint a folyamatosan változó, gyakran ellentmondó jogszabályok nehézkessé teszik a közigazgatásban dolgozók munkáját csakúgy, mint a lakosság mindennapi életét. Kistelepülési önkormányzat jegyzőjeként pedig számos olyan feladattal kell megbirkóznia nap mint nap, amely hatáskörébe sem tartozna, ám az emberek mástól nem várhatnak segítséget ügyes-bajos dolgaik elintézésében. Éppen ezért a több ezerféle hatáskör gyakorlása komoly kihívást jelent számára, amelynek megoldásához korábban segítséget kért édesapjától – aki kenyere javát a közigazgatásból szerezte –, mára viszont elérkezett az az idő, amikor kölcsönösen segítik egymást a vacsoraasztal mellett. Itt említi meg édesanyját is, aki eleddig első és egyetlen munkahelyén, az OTP berettyó­újfalui kirendeltségén dolgozik.

A falurombolási kísérletekkel szemben a fiatal jegyző bízik abban, hogy a kistelepülések továbbra is megmaradnak, hiszen az idősödő lakosság nem fog beköltözni a városokba. A legnagyobb gondot az önkormányzatok finanszírozásában látja, s meggyőződése, hogy gyökeres változásoknak kell bekövetkezniük, ugyanis a kötelező feladatok ellátásának növekedésével egyidejűleg az azokhoz rendelt állami normatívák folyamatosan csökkennek.

Minden nehézség ellenére szerencsésnek tartja magát, mert olyan fiatal polgármesterek mellett dolgozhat, akik munkáját segítik, a feladatok megoldásában partnerei. Ilyen Bernáth László, Tetétlen és Tarsoly Attila, Körösszegapáti polgármestere.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 25. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)

Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló