Kovács Imre

Református lelkipásztor,

Nagykereki

hb_4-194_kovacs_imre.jpgKovács Imre református lelkipásztor hosszas vívódás után – miután fiuk már egy éve a debreceni Református Kollégiumban tanult – családjával együtt 1999-ben áttelepült a Partiumból Magyarországra. Odaát az állampárti diktatúra éveiben nyíltan szembeszegült a magyarellenességgel és a rendszert kiszolgáló egyházi vezetéssel. Részt vett a nagyváradi megmozdulásokban, a kibontakozás éveiben pedig irodalmi munkásságával segítette a magyarság talpra állását. Az ő vezércikkével indult a Harangszó című egyházi hetilap, amelyet a Szabad Európa rádió végig idézett.

A család egyedüli gyermekeként 1952-ben született Nagykárolyban, ezért Károlyi Kovács Imre néven publikált. Anyja és felesége gencsi (Nagykároly és Érmindszent között), a család rokon Ady családjával. Érkörtvélyesen nőtt fel, ahol apja tősgyökeres gazdálkodó, nagybátyja pedig igazgatótanító volt. A szülei könyvek között nevelték, kitűnően tanult. Apja 1967-ben belehalt a rendszerbe és a magyarokat ért megaláztatásokba.

A gimnáziumot Érmihályfalván végezte reál szakon. Porsztner Teréz egykori irodalomtanára oly kiválóan felkészítette, hogy negyedikes korában országos magyarolimpiát nyert. Az akkori romániai törvények értelmében felvételi vizsga nélkül kerülhetett volna be a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem bölcsészkarára, ám a magyarolimpia nyertesét nem vették fel. A kolozsvári protestáns teológiára elsőre felvették. Kiválóan tanult, másodévesen egyetemi első volt és minden lehetséges pályadíjat megnyert. Német nyelvi versenyvizsgát is nyert, így a harmadévet Nagyszebenben, a német (szász) evangélikus teológián végezte.

Tanulmányait Kolozsváron fejezte be. Tagja volt Markó Béla elnöksége alatt a Gaál Gábor Irodalmi Körnek. Három professzora is meghívta doktorálni, végül ószövetségi főszakra felvételizett héber–görög–latin nyelvből. Tanárai közül egyesek benn akarták tartani egyetemi tanársegédnek, de a váradi püspök lelkészhiányra hivatkozva kinevezte a szatmári Láncos templom segédlelkészének. Rövidesen Gencsre helyezték, ahol a hívek egy lelkészváltás miatt összevesztek a püspökkel, és évekre bezárták a templomot. Valóságos forradalom dúlt a pártokra szakadt községben – a fiatal lelkésznek kellett volna lecsillapítania a forrongó hangulatot. Ez neki sem sikerült, ezért a püspök áthelyezte a Bihar megyei festői Micske lelkészének. A gyülekezet adományaiból és segítségével tataroztatták az Árpád-kori templomot. Hét és fél év múlva megválasztották a Nagyvárad melléki Paptamási lelkészének, ahol 15 évet töltött; a gyülekezet itt is építkezett, templomot renováltatott, külföldi segítséggel ravatalozót épített. (Ezen német segélyszervezetek ma már Nagykereki népét támogatják.) Orvosnő feleségét a román hatóság a családtól több száz kilométerre színromán vidékre helyezte. Közvetlenül a 1989-es változások után került Paptamásiba orvosnak, s immár maga nevelhette ötéves kisfiát.

1989. szeptember 13-án Papp László püspök berendelte Kovács Imrét Váradra, és megfenyegette, amiért a Szabad Európa és a Kossuth rádióban kiállt volt évfolyamtársa, Tőkés László mellett. Ő ekkor a következő prófétai szavakat mondta: „Jegyezze meg, püspök úr: ennek a rendszernek vége, és vele együtt önnek is. Abban a piros bársony püspöki székben, amelyikben most ön ül, rövidesen Tőkés László fog ülni, mert az idő neki dolgozik. (És lőn…) Én nem voltam és nem is leszek Tőkésnek a barátja, de ebben a helyzetben lelkiismereti és becsületbeli kötelességem mellé állni.” A püspök palástvesztéssel fenyegetőzött. Rá egy hétre, szeptember 21-én egész nap követték, majd egy rendőr és három szekus orvból megtámadta és félholtra verte. Főnökeik felajánlották, hogy azonnal áttelepülhet Magyarországra, csak ne kavarjon nemzetközi botrányt. December 13-án egy nagygyűlésen követelte Papp püspök lemondását, amely egy hét múlva be is következett.

1990-ben ő képviselte a Királyhágó-melléki Egyházkerületet két svájci konferencián. Itt meghívták egy évre a zürichi egyetem ösztöndíjasának, vezető professzora pedig ott doktorálni. Svájcban és Nyugaton, számos helyen prédikált németül és magyarul. Magyarországon szeretettel fogadták. Letette a teológián kért különbözeti vizsgákat, állampolgárságot szerzett. 2002-ben önkormányzati képviselőnek választották. Ma is termékeny publicista. Cikkei és tanulmányai Magyarországon és Erdélyben jelennek meg. Sajnos, a család ritkán van együtt, mivel felesége, Kovácsné dr. Joó Ilona a berettyóújfalui kórházban gyermekorvos, fiuk, Kovács Apor harmadéves közgazdászhallgató.

Kovács Imre 2000-ben felújította elhanyagolt teológiai tanulmányait, mára minden vizsgáját sikeresen letette. Most írja doktori disszertációját Ravasz László igehirdetői szolgálata címmel. Jövőjét tekintve emlékezetéből, egy versből idéz: „Ki van jelölve a helyed. / Ne nyugodj, míg meg nem leled!”

 (Hajdú-Bihari Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése