Járai Zsigmond

A Magyar Nemzeti Bank elnöke,

Biharkeresztes, Budapest

hb_4-112_jarai_zsigmond.jpgÉn szerencsés ember vagyok, mert az általam szeretett és szívesen művelt tudomány, a közgazdaságtan olyan átalakuláson ment keresztül, ami fantasztikus. És ebben benne lenni nagyszerű volt – vallja Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, majd így folytatja: – Most egy olyan történelmi helyzetben vagyunk az Európai Unió tagjaként, amikor Magyarország gyorsan fejlődő, felzárkózó, sikeres ország lesz. Hogy milyen, az csak rajtunk múlik. A tradíciók, az innovációs készség és az okos emberek megvannak hozzá – az utóbbiak felelőssége lesz, hogy a lehetséges célt elérjék.

Biharkeresztesen született 1951. december 29-én. Édesapja, Járai Antal abban az évben alakított egy később dinamikusan fejlődő ktsz-t. Később édesanyja is ott könyvelt. Iskoláját, tanárait szerette, jó barátok vették körül. Sokat olvasott, tornában és kézilabdában a legjobbak közé tartozott. A felhőtlen gyerekkor és a biharkeresztesi szabad és tiszta életforma megalapozták további tartását és életfelfogását.

A Debreceni Kereskedelmi Technikumban folytatott tanulmányoknak az adott különös izgalmat, hogy az a tervezett gazdasági mechanizmus érlelési idejére esett. Dr. Takács Imre osztályfőnök azon túl, hogy remekül összefogta az osztályt, e tárgyban is felkeltette a diákok érdeklődését, Komáromi Sárika néni pedig életre szóló muníciót adott. Jó társaság volt itt is: emlékezetesek a szinte vérre menő kosárlabdacsaták a Vegyiparival, a Kossuthtal és az edzések, meccsek utáni dumapartik a Kossuth utcai tejivóban. Előfelvételi és 13 hónapi katonai szolgálat után – legtöbb mai barátját ebben az időben ismerte meg – a Budapesti Közgazdasági Egyetemen tanul, ahol több szakmai kollégium munkájában is részt vesz. A sok jó tanár és oktató közül Máriássy Antal emléke tolakszik előre, de volt szerencséje kapcsolatba kerülni az akkor kezdő Chikán Attilával is.

Első munkahelyén, az Állami Fejlesztési Banknál elsősorban beruházás-gazdaságossági kérdésekkel foglalkozott, volt revizor is, végigjárta a ranglétrát, sokat tanult. Közben két évre kikérte a Vízgazdálkodási Intézet, s egy hattagú magyar csapat közgazdász szakértő tagjaként szerzett új tapasztalatokat Mongóliában. Egyszer a főnöke megbízta – mondván: fiatal vagy, találd ki, hogy kell azt csinálni – egy kötvénykibocsátás előkészítésével és lebonyolításával. Az előzmény nélküli tranzakció jól sikerült, s mintegy melléktermékként az értékpapírpiac és a tőzsde honi létrehozása közepette találta magát. Közben formálisan a Budapest Bank (az ÁFB jogutódja) értékpapír-irodáján dolgozott, majd vezérigazgató-helyettes lesz, miközben a Tőzsdetanács elnöke is. 1989-ben pénzügyminiszter-helyettesként segíti tovább a fejlődést (banktörvény, értékpapírtörvény Parlament elé terjesztése).

1990-től öt évig a londoni James Capel and Co. alkalmazásában kelet-európai igazgatóként részvénykibocsátással és kereskedelemmel foglalkozik (cseh, lengyel részvények mellett pl. a Pharmavit, a Pick részvények kibocsátása is a nevéhez köthető). 1998-ban megpályázza és megnyeri a Magyar Hitelbank vezérigazgatói állását, ahol egyik fő feladata a bank privatizációra történő felkészítése volt. A sikeres folyamat eredményeként az ABN Amro Bank vásárolta ki, ahol szintén vezérigazgató, majd az elnöki funkciót is ő tölti be 1998. július 8-ig, pénzügyminiszterré történő kinevezéséig.

A bársonyszéket elfoglalva, megdöbbenve tapasztalta, hogy tevékenységének csak 20%-át igényli a szakmai munka, a többit a politika foglalja le. Az előbbit szívesen és nagy lelkesedéssel csinálta: többek között jó néhány lépést sikerült tenniük az államháztartás szabályozásában, akkor volt a legkisebb az állami elvonások aránya (a GDP 41,1%-a), sikeresen haladtak előre az állami költségvetés szerkezeti átalakításában, megterveztek egy világos, egykulcsos, adóbevallást nem igénylő adórendszert.

2001. április 10-től a Magyar Nemzeti Bank elnöki tisztjét látja el, amelyet szakmai pályafutásában újabb kihívásként értékelt (ugyanis 15 éve nem érvényesültek az igazi jegybanki funkciók). Fő feladatként az árstabilitás elérését, a 3%-nál alacsonyabb infláció elérését tűzte maga elé, s ennek rendelték alá a monetáris politikát. Jó eredményként értékeli, hogy 2004 derekára 4-5%-ra sikerült leszorítani az inflációt, s biztos benne, hogy a magyar gazdaságban további mozgósítható tartalékok is vannak, s kellő fegyelmezettséggel az euro bevezetésére is alkalmas lesz.

Ugyancsak feladatul tűzte maga elé a legjobb európai jegybankok közé tartozás elérését. Ezen a téren is sikerült eredményes munkát végeznie: már vannak olyan folyamatok, amelyeket magyar példaként emlegetnek és átvesznek nagy múltú európai jegybankok.

Járai Zsigmond szabad idejét legszívesebben családja körében tölti: Kiss Mariannal 17 éve boldog házasságban élnek, László fiuk 11, Krisztina lányuk 5 éves. Sokat olvas, könyveket gyűjt, fotózik, bridzsel barátaival. Gyakran jár haza Biharkeresztesre, ahol a tehetséges fiatalok tanulását alapítvánnyal segíti.

 (Hajdú-Bihari Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése