Rakd meg a fészkedet, Isten madárkája

 

Hargitai Beáta: Fecskemadár

Írta: Arany Piroska

– Nézd, udvara van a holdnak, vigyél holnap esernyőt…

– Vörös az ég alja, holnap szél lesz… Sokszor hallottam ilyen jóslásokat régen. Akkoriban meteorológia helyett a természettől tanultuk az időjárást. A természet közelében élve annak gyermekei voltunk. Minden jelenségnek üzenete volt. A távoli harangszót ha közelinek hallottuk, ha szél se fújt, mégis portölcsér kavargott az úton, máris az időjárás változására gondoltunk.

Alacsonyan szállnak a fecskék, eső lesz, mondta nagyanyám, amikor a nyomott levegőben a bogarak után nem kellett a fecskéknek magasba repülni.

Azóta a falusiak közül már sokan városba költöztek, nem figyeljük már sem a Hold udvarát, sem azt, hogy estefelé hova repülnek a fecskék. Igaz is, hol vannak a csivitelő, szúnyog, légypusztító fecskék? Régen még városban is láttam, amikor cikázva repültek vagy a villanydróton üldögéltek, tollászkodva, csivitelve. A falusi istállók mestergerendáján olykor több fészek is sorakozott. Ott költötték ki a fiókáikat. Ötletes hely volt ez az építkezés. Itt nem áztak, nem fáztak, viszont terített asztallal várta őket az ól környezete : bogarak, szúnyogok, legyek, pókok…A fiókákat, szüleiket bőven ellátta.

Mi már vártuk őket, a hűséges környezetvédőinket. Az iskolában énekeltük: – Gyere, rakd meg a fészkedet, Isten madárkája, nem bántja itt, ne félj, senki, anyám vigyáz rája…

Igazán nem bántotta őket még a legvásottabb fiú sem, hiszen Isten madárkái nagy segítséget jelentettek. Vártuk őket, mert ők a mieink voltak. Ugyanaz a fecskepár ugyanoda tért meg tavaszonként a hosszú út után. Hazajöttek. A „házukat” körberöpködték, ha kellett, kijavították, újra bélelték, és családot alapítottak. Ez volt a hazájuk. Ahol a házam, ott az otthonom.

Érdemes volt korán kelnem, kiállni a tornácra és nézni, ahogy nyílegyenesen repülnek vadászni. A veréb, a galamb? A porban is keres eleséget. Megelégszik. A fecske, a villásfarkú fecskemadár csak röptében elkapott, eleven zsákmánnyal él. Mint a sas. Állok a tornácon, szemembe tűz a reggeli nap, és követem a fényes vadászmezőn suhanó fecskéket. Micsoda hatalmas kéklő kupola borul fölénk! Tiszta, kék egű levegőtenger!

És eleséget talál alatta, a magasban az ő fiainak a gondos szülő. Hányszor fordul estig, ki tudná megszámolni?

Ám este, amikor mi is kiülünk az eperfa alá egy kis beszélgetésre, a tornácon lévő fecskefészekben altatót csipog, cseveg a fecskepár a fiókáknak. Míg itt a fa alatt jár a szó, halljuk az ő beszédüket: a béke szavát.

Azóta, régóta igényessé lett az ember. Nemigen hiányzik a Nap, a Hold, és a csillagok is csak a réten, a mezőn világítanak. A városi lámpáktól nem látszanak.

Mindent meg tud az ügyes ember építeni. Nappali fényű lámpák égnek az utcán, a tévé közli a világ eseményeit, és az időjárást sem a Hold udvara jelzi. Ha megnézed az okostelefonodat, írt-e a lányod Szingapúrból vagy Dortmundból, még az arcképét is látod. Mindent tudunk. Megcsináljuk. De arról nincs ismeretünk, hogy hová lettek a fecskéink. Nézem az istállót, garázs lett belőle. És nincs fecskefészek, a szúnyogokat repülőről irtjuk. De mégis! Hová lettek a fecskék!? Akik minden évben ősszel átrepülik a tengert, a földrészeket, és utána nem maradnak idegenben. Hazajönnek, tavasszal, minden úti veszély ellenére. Sőt, a saját, nem is túlságosan erős szárnyaikon érkeznek. Itthon akarnak családot alapítani.

Várok rájuk. Génjeikben kódolva a hazavágy. És a fészek is üres, tudják.

Szerző: 2018. 08. 01.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése