Advent a kék hetesen

Írta: Arany Piroska

Gazdag szegénység – Hargitai Beáta illusztrációja

Szívünkben gyermekkori várakozás, lábunkban mai rohanás. Adventi rohanás. Hány óra? Van még időm? Mit is akartam még venni a hentestől, a fűszerestől, és még a postára az üdvözletekkel…

Futás a buszhoz. Jaj, mennyien vannak!

A ködös reggelben türelmetlenül ácsorgunk, várakozunk.

Akkor jön a gyermekkocsival egy kicsi anya. Fiatal, talán bakfiskorú, derűs tekintetű. A kabátja egyszerű, hogy ne mondjam: kopottas, a babakocsi ósdi, Noé bárkája. Ebben nyöszörög a baba. Pidurka, újszülött. Mint egy játékbaba.

Az ő kelengyéje, na, az is kiszolgált már valahol, valamikor néhány csecsemőt.

A kisanya mellett diákok. Csinos, magas ifjak. Egyik-másik fekete szerelésben, menő hátizsákkal, villognak a legújabb mobiljukkal. Jólöltözöttségük szabálya szerint morcosak, unottak. Ráadásul vakok is. Már amire akarnak, arra vakok. Erre a kis babaasszonyra nagyon is. Rá se néznek. Mikor befut a busz, bérletüket lobogtatva, a középső ajtónál, nemhogy segítenének, ők szállnak fel elsőnek. .

A kisanya is ott rángatja a buszra azt a divatjamúlt, ócska, csotrogány babakocsit. Sikerül följutni. Áll a gyermeke mellett, és a fiát nézi. Önfeledten, mintha a földkerekségen csak ők ketten lennének, takargatja, csitítva cirógatja, az ő egyre követelőbben oázó babagyerekét.

A Keletinél le kell szállnom. Előbb még egy pillantással megkeresném őket. Hol vannak? A babakocsi gazdátlanul imbolyog, Akkor látom meg őket – a földön. Vagyis a busz platóján.

Ül a kicsi anya, karjában a gyermekkel. Ölébe vette megetetni síró fiacskáját.

A napfény áttör a ködön. Amikor szemünk találkozik, elámulok, milyen megélnivalóan bátor. Megértő, gyöngéd mosollyal szoptatja gyermekét, itt, a hetes, kék buszon.

Mielőtt leszállnék, a nap még egy pillanatra fölragyogtatja a kicsi Madonna adventi koszorúját.

Azt a rakoncátlanul lengő-lobogó, dús, vörös haját.

Szerző: 2018. 12. 26.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló