Sárgul, pirul, él és virul

Hordanak a méhek, kikeltek a kiscsirkék, kacsák, libák, madárfüttytől hangos falu és város

Ezek azok a szép nyár eleji esték, amikor még egyre hosszabbodnak a nappalok, az éjszakák meg egészen Szent Ivánig rövidülnek. Szent Iván éji álom, álom, álom. A diákok már visszafelé számolnak, már nem is tudom, hogy áció, vagy káció-e, ami a táblára van írva. Szokás ez még vajon? A nyár íme nyakunkon, menthetetlenül. A természet még szép zöld, a strandok már élnek, élővizeink melegednek, a halak némasági fogadalma napkeltétől napnyugtáig tart. Az árpa, rozs, búza és zab már a Péter és Pált szavalja. Egyre szőkébbek, teltebbek, tetszetősebbek, nem divat az anorexia. A jó gazda szemével is hizlalja őket. Meg pétisóval.

A szamóca lassan már kifut, a cseresznye ereje teljében van, a meggy készülődik. Növeszti fürtjeit, mint valami hippihuligán. Fütyül és mosolyog. Mutatja magát már a többi gyümölcs is, kacsintgat a szilva, alma, körte, som, a dió is készülődik. A szőlőfürtök is kezdenek rácsodálkozni a világra. Hunyorogva kémlelik a napsütéses órák számát, hogy aztán a szüret után a borászok és a sznobok affektálva mondják ki az ítéletet: ebben az évben a mennyiségi minőségre törekedtünk, különös tekintettel az évi csapadékmennyiséggel szorzott napos órák számára, amelyet elosztottunk a szüret időpontjával és ezt háziasítottuk, mint annak idején a vadlovakat. Ebből lett a nyolcezer forint per palack. A hulló szőlő meg jó lesz hazai piacra. Persze ez nem így van, én nem is értek hozzá, de tényleg.

Hosszú a sor a földi paradicsomban, a ribizli, köszméte, eper, málna csendben beérik. A dinnye ilyenkor még hazudik, nem beszél magyarul, migráns. A zöldségek sem kéretik magukat, a palántákat beszélni tanítják hagymák és borsók. Próbálják kimondani, hogy „elkáposztásíthatatlanságoskodásaitokért”. Mire a palánta gyermek ezt megtanulja kimondani, be is fejesedik, meg is nő, egyszóval nem megy ez olyan könnyen faluhelyen.

A zöldségpalántákat még nem akadémiákon termesztik, persze ők nem is lesznek futballisták. Nem mintha a holland iskola nem lenne követendő, de a vébére a tulipánosok sem jutottak ki. A zöldségek és gyümölcsök vonzzák a bajt, a gazok, gyomok, különféle kártevők és élősködők akkor is megjelennek, ha senki nem hívja őket. Márpedig senki nem hívja őket.

Az új idők a Harlequinkaticákról, Colorado bogarakról (krumplibogár), amerikai fehér medvelepkéről (szövőlepke) meg a fene tudja még, mi minden új átkokról szólnak. Ezek már a tíz csapáson túliak. Az embör meg mit tud csinálni? Megmérgezi őket. Meg ezzel együtt magát is, ez a „természet újkori körforgása”. A méreg megöli a kártevőket, aztán a kártevőket megölőket is.

Régen a buta parasztok megkapálták a földjeiket, ma az okos mezőgazdasági őstermelők vegyszereznek, vagy esetleg nem is termelnek. A piacon is meg lehet venni, akkor meg minek vesződjünk vele? Ki fogja megírni helyettem a doktori disszertációmat, amíg én kapálok? Mert az emberek ma menthetetlenül okosodnak, kitágul előttük a „Mindentudás horizontja”, hiszen minden adott ehhez. A világpolitikai trendek, a világgazdasági folyamatok, illetve ezeknek magyarázatai pro és kontra mindenkinek ott lapul a zsebében, ehhez csak elő kell kapni az okos telefont. Okostelefonunk mindent megold helyettünk, nem is kell már gondolkodni, főleg nem kapálni. Ez a szép új világ? Virágozzék minden virág!

Kicsit elkalandoztam a szép nyárelőtől. Örüljünk hát annak, ami van, örüljünk az életnek, a természet mindennapi csodáinak. Örüljünk annak, hogy visszatértek a gólyák és fecskék, újra hordanak a méhek, kikeltek a kiscsirkék, kacsák, libák, madárfüttytől hangos falu és város, megszólalnak délben a harangok, a nap hajnalban kel, késő este pihen le, mert életet ad és táplál, odafentről igazgatja a mi szegényes kis Földünket, bennünket is jókedvre biztatva. A virágokról akkor még nem is szóltam.

Szerző: 2018. 06. 08.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése