Weisz Péter

Gazdasági igazgató,

Debrecen

hb2 dj Weisz Péter.jpgNemcsak hisz az emberi kapcsolatokban, hanem egyúttal a tartós kapcsolatok híve is Weisz Péter, aki pozitív gondolkodását előrevivő erőnek tartja. Feleségével, Weiszné Mészáros Judittal, aki matematikusként dolgozik, harminc éve egészítik ki egymást, s élnek békés családi harmóniában két lányuk boldogulásának örülve. Baráti körében is csak ritkán történik változás. De ez elmondható volt például munkakapcsolatairól is: amikor fiókigazgatói székét egy másik bankba helyezte, ügyfélköre is követte.

Ugyancsak a kapcsolatok erősítése, ápolása és újak kiépítése az egyik kulcsa annak a sokrétű tevékenységnek is, amit az egyik történelmi egyház megyei elnökeként és országos alelnökeként végez fáradhatatlanul, egyidejűleg a határon túli magyar közösségek ügyét is felvállalva.

Debrecenben 1953. augusztus 3-án született. Bátyjával együtt élte a debreceniekre jellemző gyerek- és kamaszéveket. A Füvészkert utcai általános iskola után a Dienes László Gimnázium következett. A tanulás mellett az asztalitenisz kötötte le, amely sportágban a másodosztályú szintig vitte. Az Élelmiszer-ipari Főiskolán tanult tovább, amely közben mint szárnypróbálgató költőt és dalszövegírót is jegyzik. Tizenöt évet a bankszférában töltött, amit nagyon szeretett. Máig büszke arra, hogy a közreműködésével kihelyezett hitelállományból az egy százalékot sem érték el a kintlévőségek.

Közben családot alapít, újabb diplomát szerez a közgazdasági egyetemen, illetve okleveles adószakértői képesítést abszolvál. Jelenlegi beosztását – a Kenézy Gyula Kórház-rendelőintézet gazdasági igazgatója – pályázat útján nyerte el 2001-ben, amikor az egészségügy igazán stagnáló állapotban volt. Az azóta eltelt időszakban sikerült megőrizni azt a pozíciót, amit ez az intézmény betöltött a magyar orvoslásban: jelenleg a vidék leglikvidebb, legstabilabb kórháza. Ez természetesen annak a nemzetközi mércével is elismerésre méltó csapatmunkának köszönhető, amit az orvosi, a nővérállomány és más kórházi szakemberek teljesítenek nap mint nap. Ez természetesen a célratörő folytatást is igényli.

Weisz Péter átszellemülten, a várható eredmény biztos tudatában sorolja, hogy mi mindenre készül a kórházi menedzsment a közeli és a távolabbi jövőben. Szeretnék továbbfejleszteni a járóbeteg-ellátás feltételeit, a diagnosztikai technikát és technológiát, modern gyermekpszichiátriát terveznek létrehozni autista nevelőközponttal, 21. századi európai színvonalon szeretnének megvalósítani egy új belgyógyászatot, ahol kétágyas szobákban helyezhetik el a fekvőbetegeket, kisgyermekes dolgozóik kedvében szeretnének járni, amikor saját bölcsőde és óvoda létesítésére gondolnak, s talán egyszer nem a vágyak kategóriájába sorolják majd, ha a kórház területén fedett uszoda és teniszpálya igénybevétele is hozzájárulhat alkalmazottaik felfrissüléséhez.

Hitéleti munkája részint elmélyültséget kíván – régóta kutatja azokat a területeket, amelyek a közös múltat teszik megismerhetőbbé, s hazai és nemzetközi folyóiratokban publikálja eredményeit, vagy éppen előadásaira készül –, részint intenzív közéleti szereplést indukál.

Közössége hitéleti munkájának szervezése, a kulturális élet élénkítése, más történelmi egyházakkal, hatóságokkal és társadalmi szervezetekkel történő kapcsolattartása felelősség és önkéntes hivatás is egyben. Mivel tagja több egyházközi egyeztetőbizottságnak, kompetenciája olykor óhatatlanul túlnő a város-, a megye- és az országhatáron, s olyan dimenziókban képvisel közösségi és összmagyar érdekeket, mint a diplomaták.

Megelégedettséggel tölti el, hogy a hazai és a határon túli egyházak vezetőivel szinte baráti a viszonya, s tőlük is érkezik olykor megtisztelő felkérés. Most éppen Várszegi Asztrik pannonhalmi apát felkérésére készül egy nemzetközi előadásra, de hamarosan egyik előadója lesz az Érmindszenten sorra kerülő Ady-napoknak is.

Minden olyan rendezvényen szívesen részt vesz, amely a békét, a megbékélést és az egymás iránti tiszteletet hirdeti. Örül annak is, hogy Debrecent – szeretett városát – már évek óta nem érte gyűlölködő atrocitás. Véleménye szerint nyitottnak kell lenni, és tovább kell folytatni az őszinte párbeszédet. Ugyanakkor örömmel nyugtázza, hogy a zsidó és keresztény kapcsolatokban kiemelkedő tevékenységet felmutatók közül Tolerancia Díjban részesíthették Szabó Magdát, Bölcskei Gusztávot és Glatz Ferencet.

Büszke lányaira: Anettnek – az Ady-gimnázium dramaturgia tagozatos tanulójának – már megjelent az első verseskötete, s igen tehetségesnek tartják a már befutott költők, írók is, Andrea egyetemi hallgató s közben versenytáncos, első osztályú élsportoló. Egyáltalán nem bánja, ha lányai sikereikkel túlhaladják apjukat.

Kevés szabadidejében a könyvei között érzi jól magát, de szeret színházba járni, teniszezni is.

 (Hajdú-Bihari Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése