Hegymegi István

A Hunép Universal Rt. általános vezérigazgató-helyettese,

Debrecen

hb_4-38_hegymegi_istvan.jpgA magyar történelem – főleg az utóbbi évtizedekben sokat emlegetett – nevezetes esztendejében született, 1956. július 1-jén, Gyöngyösön. Édesapja kertészmérnök volt, aki különböző posztokat töltött be Szabolcs-Szatmár megyében, legutoljára egy állami gazdaság igazgatója volt. Édesanyja könyvelőként dolgozott, húga földrajz–rajz szakos tanár, Debrecenben tanít.

Mondhatni szokványos gyermekkora volt, viszonylag nyugodt körülmények között nőtt fel, édesapja változó munkahelyei következtében Apagy, Petneháza, Nyírtass és Mátészalka voltak az egyes „állomáshelyek”. Általános iskolai tanulmányai után a mátészalkai Esze Tamás Gimnázium következett, ahol a fizika és a matematika voltak kedvelt tantárgyai, ugyanakkor magyarból is részt vett tanulmányi versenyeken. Szívesen tanulta az idegen nyelveket, orosz nyelvből érettségizett. 1974-ben a sikeres érettségit követően a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karára felvételizett eredményesen. Előfelvételisként tizenegy hónapot szolgált Kiskőrösön – a tüzéreknél volt felderítő, így tanulmányait 1975-ben kezdte el a fővárosban.

1980-ban a kar ipari és mezőgazdasági épületek tervezési tanszakán diplomázott, majd jelentkezett a Hajdú-Bihar Megyei Tanács Építőipari Vállalata által kiírt pályázatra. A tanácsi építőipari vállalatnál, illetve jogutódjánál megszakítás nélkül, immár közel negyedszázada dolgozik. 1980 szeptemberétől 1983 elejéig művezetőként elsősorban ipari épületek kivitelezését irányította: Biogal Gyógyszergyár, műanyaggyár, húsipari vállalat épületei, de részt vett egyéb középületek (DOTE kollégiumának felújítása, a megyei bíróság rekonstrukciója) építési munkálataiban is.

1983. február 1-jétől a vállalat termelési osztályán termelésirányítóként (koordinátorként) dolgozott. Feladata – elsősorban a lakásépítés területén, de egyéb vonatkozásban is – a különböző vállalati egységek, a társ- és alvállalkozók, a beruházók munkájának szervezése, összehangolása volt. 1984. január 15-től a vállalat lakásépítő építésvezetőségét vezette, az alagútzsalus, illetve nagytáblás, öntöttbeton technológiával készülő lakások kivitelezését szervezte. Irányításával épültek meg Hajdúböszörmény, Püspökladány, Balmazújváros lakóegyüttesei, több debreceni és vidéki társasház, egyik legnagyobb munkájuk a debreceni Wesselényi utcai lakótelep volt. A szakmai fejlődés és továbblépés érdekében 1989-ben jelentkezett a BME Építészmérnöki Kara által szervezett posztgraduális szakmérnöki képzésre, az épületek hő-, hang- és vízszigetelése témakörben, 1991-ben szerzett szakmérnöki képesítést.

Ezerkilencszázkilencvenegy júliusától lett a cég műszaki igazgatója, a vállalkozási, logisztikai, fejlesztési és egyéb, nem közvetlenül a termeléssel kapcsolatos területekért felelt. A Hunép Rt. megalakulása után, a társaság egyik tulajdonosaként tagja a cég igazgatóságának, részt vesz a stratégiai döntések meghozatalában, azok végrehajtásában.

1999-től a műszaki igazgatói munkakör mellett a Hunép Universal Rt. általános vezérigazgató-helyettese, majd az elsősorban ingatlanfejlesztéssel foglalkozó Hunép Invest Rt. 2001. évi megalakulását követően, annak első számú vezetője.

Mint elnökségi tag részt vesz a gazdasági és kereskedelmi kamara megyei szervezetének építőipari szakkollégiumi munkájában. 1998 óta tagja a Debreceni Rotary Clubnak.

Hegymegi István úgy véli: – Ezen a pályán az embernek legyen határozott elképzelése, és ha valaki itt akar megmaradni, elszántságra, kitartásra van szüksége. Tanuljon, folyamatosan képezze magát, legyen nyitott a világra.

A sikerhez persze szerencse és olyan közeg is kell, amely segíti az előrejutást. Nálunk nagyjából egykorú, azonos érdeklődésű, úgy is mondhatnám „egy húron pendülő” vezetőgárda alakult ki, ez nagyon jó munkahelyi légkör kialakulását eredményezte. Fontos az is, hogy nyugodt, családi háttér segítse az embert munkájában.

Minderről a feleség gondoskodik, aki okleveles vegyészmérnök, később közgazdasági diplomát is szerzett, jelenleg az Erste Bank ügyfélkapcsolati menedzsere.

Az 1982-ben született Tamás fiuk ötödéves mérnökhallgató, a Budapesti Műszaki Egyetemen tanul, gépészmérnöknek készül.

Hegymegi István életében fontos szerepet játszott a világ megismerése. Több mint félszáz országban járt már és különösen nagy élményt jelentett számára a japán vezetői tréning, amelynek révén olyan világcégek életébe pillanthatott be, mint a Toyota, Mitsubishi vagy a Ricoh.

Szabadidejét szívesen tölti társaságban, ilyenkor egy-egy közös főzés jelenti az élményt.

Bár úgy érzi, hogy az ember sohasem lehet elégedett, mégis büszke az eddig megtett útra, amelynek adódtak nehéz szakaszai is. Még számtalan új tervet szeretne megvalósítani a cégnél is és a magánéletében is.

 (Hajdú-Bihari Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése