Károly Ferenc

A Debmut Rt. műszaki igazgatója,

Debrecen

hb_4-50_karoly_ferenc.jpgNagyapja igen jó nevű kőműves mesternek számított Kisvárdán és környékén. Édesapja a hagyományt folytatva a Péchy Mihály Építőipari Technikum első évfolyamán tanult, így lett a Károly család a cívisváros lakója. Édesanyja meglehetősen „férfias” beosztásban az Állatforgalmi és Húsipari Vállalat szállítási osztályvezetője volt. A két lányt nevelő, orvos végzettségű Gabriella húga a Richter Gedeon Rt. alkalmazottja.

Károly Ferenc 1958. április 20-án született Debrecenben. Itt folytatta általános iskolai tanulmányait, majd a nagyapai-apai örökség révén a Péchy Mihály Építőipari Szakközépiskola következett, ahol 1976-ban érettségizett. A nemrég nyugdíjba vonult igazgatónő, az egykori osztályfőnök – dr. Sztaricskai Ferencné – igen jó osztályközösséget kovácsolt össze tanítványaiból. Középiskolai tanulmányai idején versenyszerűen sportolt, elsősorban atletizált és kézilabdázott.

Miután az őt körülvevő világ minél jobb megismerése mindig inspirálta, érettségi és az egy év katonaidő letöltése után Moszkvában a Közlekedési Egyetemen tanult tovább, ahol egy nagyszerű, összetartó csapat tagjaként (egykori diáktársaival a mai napig tartják a kapcsolatot) szerzett diplomát. Sőt, az egykori kollégiumi társ, a vegyészmérnök Léna Turkel személyében, a diploma mellé feleséget is kapott, hisz utolsó évesként összeházasodtak 1982-ben. Katalin lányuk 1986-ban született, ő végzős középiskolásként most áll felvételi előtt, különösen angol nyelvből igen jó. Az öt évvel később született Eszter ugyancsak középiskolás, a hatosztályos gimnázium első évfolyamán tanul.

Hazatérése után a mindmáig egyetlen munkahelyét jelentő Debreceni Magas-, Mély- és Útépítő Rt. jogelődjénél a debreceni KÉV gyakornokaként kezdte hazai szakmai tevékenységét. A több mint fél évszázados múltra visszatekintő cég napjainkra a közlekedésépítési szakma egyik meghatározó szereplőjévé vált. 1996-ban a közlekedés- és mélyépítés terén, a világpiacon vezető szerepet játszó francia cég, a COLAS lett a többségi tulajdonosuk, így a COLAS-csoport tagjaként végzik tevékenységüket. A cég teljes vertikumát végigjárva művezető, főművezető, építésvezető-helyettes, építésvezető, fő-építésvezető, területi főmérnök, területi igazgató volt és 2001 óta műszaki igazgató.

Fiatal mérnökként nagy kihívást jelentett számára a Debreceni Repülőtér rekonstrukciója, amely szakmai szempontból unikumnak számított, és ahol szükség volt magas fokú nyelvtudására is. Hasonló munkának számított a kunmadarasi repülőtér építése is. Irányítása alatt valósultak meg a 4., a 33., 35., 42. és 47. számú fő közlekedési utak rehabilitációs munkái, a 42. számú főút Biharkeresztest és a 4. számú főút Hajdúszoboszlót elkerülő szakaszának építése. Debrecen város közlekedésének javulását eredményezte a Kálvin tér–Petőfi tér közötti villamosvasúti pályaszakasz felújítása. Építésvezetőként közreműködött több debreceni és környékbeli út, valamint a Kossuth téri sétálóövezet kialakításában, összekötő utak, üzemanyagtöltő kutak építésében.

„Vezető beosztásban, sikeres tevékenység végzéséhez mindenekelőtt nagyon komoly szakmai felkészültségre és szakértelemre van szükség – vallja Károly Ferenc.

– Nekem a cég vállalkozáspolitikáját kell irányítanom. Ez állandó partnerkapcsolatot jelent az üzletfelekkel, a megrendelőkkel, a másik oldalon pedig a potenciális alvállalkozókkal, akik ugyancsak fontos partnereink. E kapcsolattartásban tájékozottnak, naprakésznek, esetenként jó értelemben véve »dörzsöltnek« kell lenni.”

A középiskolás korában szerzett sportszeretet a mai napig nem halványult, korábban focizott, mostanában heti egy-két alkalommal rendszeresen teniszezik, ám újabban sportvezetőként is igyekszik bizonyítani: a debreceni Tatár Debmut Sportklub társadalmi elnöke.

Rendkívül sokoldalú ember. Nagyon magas szinten foglalkozik a numizmatikával. Újabban két korra koncentrál: egyetemi tanulmányai révén az orosz érmék gyűjtője, a hazai korokból pedig az Árpád-kori időszak érdekli, komoly gyűjteménye van.

Nem túl régi szenvedélye a túramotorozás: egy Moto Guzzi 1100-as nyergében igazán szabadnak érzi magát, és mivel felesége is „megfertőződött”, országos motoros találkozókra is elvetődnek.

Imád síelni, újabban leginkább a jól felszerelt ausztriai pályákat részesíti előnyben. Két évvel ezelőtt könnyűbúvárvizsgát tett, már 12 merülés van mögötte a világ különböző tengerein és óceánjain.

További tervei között szerepel a lovaglás, amit igen egészséges és hasznos sportnak tart.

A szakmai életben, a közéletben és a magánéletben elért eredményei és sikerei nem tették elégedetté, úgy érzi még számtalan megvalósítható lehetőség vár rá, a térképen még sok „fehér folt” van.

 (Hajdú-Bihari Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése