Végh Béla

Igazgató,

Nyíregyháza

szszb_16-20_vegh_bela.jpgA képzésben, átképzésben vagy továbbképzésben résztvevők körében jól ismert ez a latin eredetű szó: perfekt. Pontosabban Perfekt. Magyarul tökéletest, kifogástalant jelent. Régóta főleg így használják ezt a szót: „Perfekt beszél németül.” Nos, nemcsak a szójáték kedvéért mondhatjuk, hogy a Perfekt Gazdasági Tanácsadó, Oktató és Kiadó Részvénytársaság tanárai, szakemberei perfekt módon oktatnak, vizsgáztatnak, ahogy a névből is kiderül, még tankönyveket, prospektusokat is kiadnak. A cég országosan piacvezetőnek számít a felnőtt, iskolarendszeren kívüli pénzügyi és számviteli képzésben.

A részvénytársaságnak országosan éves átlagban több mint 10 ezer hallgatója van. Közülük 800 a mi megyénkben tanul! A nyíregyházi székhelyű megyei igazgatóság tehát fontos láncszeme az rt.-nek. Nyíregyháza közepén, a szakszervezetek egykori székházában található a megyei igazgatóság irodája. Itt beszélgettünk a témáról Végh Bélával, az intézmény igazgatójával, aki öt keleti megyében a régióvezető tisztet is betölti. Mindjárt a beszélgetés elején kiderült, hogy a Perfekt érettségizett és diplomás fiataloknak ajánl képzési lehetőségeket. Megyénk valamennyi városában kihelyezett tagozatokat szoktak indítani. A megyei munkaügyi központtal közösen végzik a munkanélküliek egyéni és csoportos képzését, adótanácsadói, számítógép-kezelői tanfolyamokat is szerveznek. Szeptemberben például vállalkozási ügyintéző és pénzügyi-számviteli ügyintéző csoportokat indítottak Nyíregyházán és Mátészalkán. Kereskedelmi és vendéglátó-ipari képzések is szerepelnek a programban.

Az igazgató hangsúlyozta: több mint 70 féle képzési lehetőséget kínálnak. Ám nemcsak a mennyiség, a minőség is figyelmet, tiszteletet érdemel. Az akkreditált cégnek nagy a szellemi kapacitása. Az ISO 9001 minőségi tanúsítványt is megkapta a részvénytársaság. Jó tudni, hogy a Perfektnél egymásra épülnek a képzések. Jellemző, hogy nagyon sok könyvelőt képeznek, majd tovább képeznek. A mérlegképes könyvelőknek kötelező a továbbképzés. Sokat mond az a tény, hogy a megyénkben dolgozó mérlegképes könyvelők többsége a Perfektnél jelentkezett továbbképzésre.

Újdonság: Végh Béláék 2003 szeptemberétől a Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Karával közösen szervezik a másoddiploma megszerzésére irányuló képzést. A másoddiploma átvétele után a hallgatók pénzügyi szakértők lehetnek. A főiskola egy uniós emblémával ellátott továbbképzési tájékoztatót jelentett meg. Az első oldalon ez olvasható: Tájékoztató a szakértői, szakközgazdász és közgazdász szakmérnök képzésről. A tantárgyak felsorolásából is idézünk: üzleti jog, alkalmazott közgazdaságtan, controlling módszerek, közbeszerzés az EU-ban, alkalmazott informatika.

Újdonság az is, hogy a Perfekt Közgazdasági Szakközépiskola 2003 őszén Nyíregyházán tagiskolát nyitott. Itt vámügyintéző képzés indult.

Egy prospektusban ez áll: A Perfekt államilag elismert, szakképesítést adó tanfolyamaira várja az érdeklődőket. Az oktatás, tankönyvellátással, vizsgáztatással együtt a piacon egyedülálló. A teljesség igénye nélkül említjük a képzési lehetőségeket. Középfokú szakképesítések érettségizetteknek: pénzügyi és számviteli ügyintéző, társadalombiztosítási ügyintéző, számítógép-kezelő, munkaerő-piaci ügyintéző, logisztikai ügyintéző. Felsőfokú szakképesítések felsőfokú végzettségűeknek: adótanácsadó, okleveles könyvvizsgáló, gazdálkodásszervező. Emelt szintű szakképesítések szakirányú előképzettséggel és gyakorlattal rendelkezőknek: mérlegképes könyvelő, pénzügyi tanácsadó, pénzügyi, számviteli szakellenőr, vámügyintéző, marketing- és reklámmenedzser, gazdasági informatikus.

Külön kis bekezdést érdemel, hogy a Perfekt megyei igazgatósága a megyei önkormányzattal, a megyei területfejlesztési tanáccsal és a megyei munkaügyi központtal összefogva szeptembertől bő három hónapon át 100 pályakezdő diplomást képez ki, akikből térségmenedzser, pályázatfigyelő, vagy uniós szakértő lehet. A tanfolyam elvégzése mellett mind a 100 fiatalnak legalább 4 évig biztos lesz a munkahelye. A Perfekt az állásbörzék állandó ajánlattevője, részt vesz egy nagy társadalmi gond, a munkanélküliség kezelésében.

Végh Béla Nagyvarsányban született, 1975-ben hozta Nyíregyházára a jó sorsa. Ifjúsági vezetőként, majd pártalkalmazottként szolgálta a közösséget. Egy ideig dolgozott a Központi Statisztikai Hivatal megyei igazgatóságán, 1991-től a Perfekt igazgatója. 1995-től az MSZP nyíregyházi, városi elnöke. (Köztudott, hogy az MSZP meghatározó a szépen fejlődő város életében.) A tanárképző főiskolán, az ELTE-n és az egykori Politikai Főiskolán szerzett diplomát. A felesége óvónő. A fia családi vállalkozást vezet, nős, itt született nemrég az első unoka. A lánya még otthon van, egyetemi diplomával a Göllesz Viktor Speciális Szakiskolában tanít. Végh Bélának Sóstóhegyen van takaros kis családi háza, a kertben kapcsolódik ki, meg a Perfekt Baráti Körének (ilyen is van) labdarúgócsapatának meccsein. Munkasikerek, sportsikerek kísérik életét.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 16. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése