Huray Gábor

Vállalkozó, elnök,

Nyíregyháza

szszb_20-46_huray_gabor.jpgMunkája nyomán vajon hány otthonba vezették be az éltető vizet és a melegséget sugárzó gázt? Közéleti munkájának köszönhetően vajon hány család boldogult? Ifjú focistaként vajon hány ezren tapsoltak neki? Mind a három kérdésre nagy számokkal lehet válaszolni. Huray Gáborral kapcsolatban tehetők fel ezek a kérdések. Ismerik és tisztelik őt a Nyírségben, sőt megyeszerte. Korábban országos szinten is végzett közéleti munkát. Az építőiparosok napjainkban is találkoznak vele. S hetente egyszer-kétszer a nyíregyházi Júlia fürdő szaunája előtt is feltűnik magas, sportos alakja. Sokan kezet fognak vele a fürdőben. Keresik és szeretik a társaságát. Közvetlen, népszerű ember. A szaunának és a hobbikertjében eltöltött kiruccanásainak is köszönheti egészségét, fiatalos lendületét. Haja már őszbe csavarodott, de a mozgása, a munkabírása fiatalos.

Nyíregyházán született 1948-ban. Emlékeiben él, hogy milyen volt kis srác korában az akkori Nyíregyháza. Emlékszik a nádfedeles kis házakra, a macskakövekre. S hogy most hazánk egyik legszebb városa Nyíregyháza, hogy ez a város jó pár évvel ezelőtt magas építészeti díjat kapott, az neki is köszönhető. Kétkezi szakmunkásként, építőipari technikusként, közéleti emberként nem csak szemtanúja, részese, alakítója volt az építkezéseknek. Lakótelepek nőttek ki az egykori kukoricaföldek helyén.

Ifjúkorában hatvanezer lelkes volt Nyíregyháza, most százhúszezer lakója van a megyeszékhelynek. A munkahelyeket kínáló üzemek építésében is részt vett. 1970-ben és 1971-ben az árvizes újjáépítésnek is részese volt. A borok királyának városában, Tokajban is letette a névjegyét néhány építkezésen. Az országos hírű 110-es szakmunkásképző intézetben szerzett vízvezeték-szerelő szakmát. A megyei tanácshoz tartozó Nyíregyházi Építő és Szerelő Vállalatnál kezdte a szakma gyakorlását.

1962 és 1980 közt így jegyezték fel munkakörét, beosztását: szakmunkás, kitűző, vezető szerelő, technikus, szerelőipari művezető, műszaki ellenőr a tsz-szövetség műszaki irodáján, víz-, gáz- és fűtésszerelő mester, kisiparos, magánvállalkozó. Az oktatás és továbbképzés területén kimagasló a munkája: az épületgépész szakmában Miskolcon a szakmunkástanulók képzésében, Németországban a mestervizsga kidolgozásában vett részt. Megyénk vízvezeték-szerelő mestervizsga-bizottságának a tagja 1982-től, a központifűtés- és csőhálózat-szerelő mestervizsga-bizottságának elnöke. 1989-től a Nyíregyházi Építőipari Ipartestület elnöki tisztét is betölti.

A társadalmi tevékenységének felsorolása is hosszú: városi tanácstag Nyíregyházán, a KIOSZ országos elnökségi tagja, KIOSZ országos gazdasági szervezet bizottságának tagja, Nyíregyházán a KIOSZ alapszervezetének az elnöke, a megyei KIOSZ, majd IPOSZ alelnöke és országos elnökségi tag. Külön figyelmet érdemel, hogy 1995-től 2000-ig a Megyei Kézműves Kamara elnöke, és országos elnökségi tag. Volt a Megyei Kereskedelmi és Ipakamara elnökségi tagja, az IPOSZ építőipari, faipari és épületgépészeti országos elnökségének a tagja, majd a felügyelőbizottság elnöke. 1996-tól a Gázszerelők Országos Bizottságának tagja.

A kitüntetéseit, elismeréseit is hosszan kell sorolni: az 1970-es árvíznél a megyénkben végzett munkájáért az építésügyi és városfejlesztési miniszter kormánybiztosának emléklapja, tanácstagi munkáért a Nyíregyházi Városi Tanács emléklapja, Kiváló társadalmi munkáért kitüntetés, Kiváló szakszervezeti munkáért kitüntetés bronz fokozata, majd ennek a kitüntetésnek az arany fokozata, Kiváló kisiparos kitüntetés arany fokozata, Aranykoszorús Mester kitüntetés, az ipari miniszter elismerő oklevele. A portréja megrajzolásához tartozik még, hogy három szakmából tett mestervizsgát.

Egy jó ideig a nyíregyházi NB I/B labdarúgó-szakosztály ifjúsági csapatában rúgta a labdát. Először 1995-ben rendezték meg Nyíregyházán a Kelet-Nyugat Expót, neki is köszönhető, hogy német, pontosabban bajor résztvevői is voltak a nagyszabású vásárnak. Régebben mutatós italosüvegeket gyűjtött. Mostanában a hétvégi telkén szeret főzőcskézni, és szereti a társaságot. Nagy a baráti köre. Vállalkozó kedvét és szaktudását két helyen is kamatoztatja. Egy vonzó vendéglátó egység, a Tölgyes 99 Kft. résztulajdonosa és ügyvezetője. A 2002-ben alapított O.K. és H.G. Építőipari Kivitelező és Ingatlanértékesítő Kft. résztulajdonosa és ügyvezetője.

Felesége a megyei kórházban vezető asszisztens volt, immár nyugdíjas. A fia kereskedelmi vállalkozó. A lánya közgazdasági egyetemet végzett, beszél angolul és németül, ennek is köszönheti, hogy fényes karriert futott be, a Magyar Fejlesztési Bank pénzügyi divízióján igazgatói beosztásban dolgozik.

Elmondhatjuk: Huray Gábor szerencsés csillagzat alatt született, ám sikereit szorgos munkával érte el.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 20. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése