Bertli József

Táncpedagógus, vállalkozó,

Nyíregyháza

szszb 26 tk Bertli_József_Niki konfirmálása.jpgVan mire visszanéznie Bertli Józsefnek, aki a Szabolcs Alapfokú Táncművészeti Iskola megalapításával és sikeres működtetésével vívta ki a közfigyelmet. Szakmai berkekben már addig is magasan jegyezték a nevét, kupák, serlegek sokasága bizonyítja kiváló táncpedagógiai tudását, szervezői képességeit. 2004-ben a gyermekei keresztnevéből – Nikoletta, Alexandra, Petra – összekombinálták a N. A. P. – Fény Művészetoktatási Intézményt, és ma már a megyében 2500 (!) ember, háromtól a kilencvenkilenc évesig, 200 csoportban gyakorolja a néptáncot és a társastáncot.

Felsorolni is hosszú lenne azt a díjözönt, amely fémjelzi eredményeiket. Bertli József büszke rá, hogy az országos tanulmányi versenyek 1–2–3. helyezéseit rendre elhozzák. Az általuk rendezett Szabolcs-kupa Társastánc Fesztiválon háromszor is győztek. Diáksport Egyesületet alapítottak, táncoktatásra. Fél évtizeden át megrendezték a Nemzetközi Liget Gyermek Néptánc Fesztivált.

A kiválóan képzett táncpedagógus a pozitív gondolkodás szellemében szervezi vállalkozásait. Alkalmazottai tudják, hogy szigorú követelményeknek kell megfelelniük, de főnökük a legjobbat szeretné kihozni belőlük. Nála nem divat egy alkalmazott hibája után az elbocsátás, hanem megbeszélik, mit tehetnek közösen, hogy a későbbiekben hasonló eset ne forduljon elő. Vallja, hogy mindig megad egy második esélyt is a kollégáinak. Ők ezért nagyra becsülik, és kitartanak mellette. Még akkor is, amikor az állami normatíva miatt apadt a fizetés.

A nyíregyházi születésű, ízig-vérig vállalkozásra termett fiatalember nagyban gondolkodik. Most épp a kolontári iszapkatasztrófa károsultjainak megsegítésére hívta fel a megye 54 művészeti iskoláját egy közös fellépésre. 50 (!) melléjük állt, és a Bujtosi Szabadidő Csarnokban az alapfokú művészeti iskolák jótékonysági gáláján mintegy ötmillió forintos bevételt – közjegyző által hitelesítve – utaltak át. Mindössze 500 és 1000 forint közti belépőjegyekből és tombolasorsolásból, plusz a kihelyezett perselyekbe juttatott forintokból támogatták a rászorulókat. Este pedig a tehetségkutató verseny győztesei, valamint a nyíregyházi „4 for dance” együttes – két tagja náluk tanít – is fellépett.

Bertli József azonban ettől még sokkal nagyobb tervet dédelget, és kitartóan dolgozik a megvalósításán. Az az álma, hogy az egykori gyógyszertári központ felújításával és kibővítésével megteremtse a bázist a Szabolcs Oktatási Centrumnak. Hallgatom a késő esti órán a még mindig fáradhatatlan, lelkes, jövőt formáló gondolatokat, és felmerül bennem: mi lenne, ha az egyéni hasznot néző, gyorsan meggazdagodni vágyók helyett vagy mellett egyre nagyobb létszámban élnének köztünk Bertli Józsefek, akik a világot is kimozdítanák a sarkaiból, hogy az jobb hellyé, szeretetteljes környezetté váljon a benne élők számára.

A portré kereteit szétfeszítené a leendő Oktatási Centrum terve. Bár az iratszekrényből vaskos dossziék kerülnek elő, benne a hamarosan létrejövő intézmény pedagógiai tervével, a költségszámításokkal. Ez az oktatási komplexum politikától és vallástól függetlenül, stresszmentes, egymás megbecsülésén, a szeretet és a pozitív gondolkodás napi gyakorlatán alapul. Lesz benne bölcsőde, óvoda, általános iskola, gimnázium és esti, valamint levelező tagozatos egyetem. A 700 személyes étteremben közös reggelivel indítják a napot, ebédelni, uzsonnázni is együtt fognak diákok és tanáraik. Az ügyeletesek tálalják fel az ételt. Az oktatást az állam is támogatja a fejkvóta szerint. Kiscsoportos bontásban oktatják a magyart, a matematikát, az informatikát és az idegen nyelvet. A számítógép ott lesz minden gyerek előtt, tehát nem kell külön informatikai és nyelvi labort kialakítani. Tanuszodát, sportcsarnokot, egészségügyi központot és néhány szaktantermet hoznak létre. Ezeket nemcsak a diákok, hanem szüleik is használhatják. Hétvégeken családi programokat szerveznek. Betegszobákat nyitnak, így a szülőnek nem kell kényszerből otthon maradnia. Természetesen látogathatja gyermekét, akihez a lábadozás idejére már a tanár bemegy, és pótolják a kieső tananyagot. Ország-világ előtt példaértékű lehet ez a komplexum, amely helyet ad majd személyiségfejlesztő tréningeknek, a jegyespár oktatásra alapozva nyitnak esküvői ruhakölcsönzőt.

Tanítanak táncot, szerveznek táncházat, létrehoznak törzsvásárlói kört, internetes vásárlást, futárszolgálatot, egészségvédelmi programokat, masszázst. Nyolcadik osztály végére középfokú nyelvvizsgát és ECDL számítástechnikai vizsgát tehetnek a gyerekek. Éjszakába nyúlóan beszél még Bertli József a nyíregyházi tánciskolák tervezett versenyéről, karneválról, a Tánc és gondolat néven létrehozott egyházról, és mindenekelőtt egy közösségépítő, családcentrikus, értéket teremtő, nagy ívű vállalkozásról.

Szívet melengető érzés, hogy élnek köztünk ilyen emberek…

(Északkeleti Almanach 26. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2010.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése