Cserés Hajnal

A Gyermekmosoly Családi Napközi szolgáltatást nyújtója

Nyíregyháza

szszb_32_tk_cseres_hajnal_1000.jpgGyermekéden – olvasható a nyíregyházi Új utca 27/b. alatti, kétszintes családi ház bejáratánál. Az előszobából valódi paradicsomba léphet a látogató. Első pillanatra feltűnik: minden azt szolgálja, hogy a gyerekek játékosan, önfeledten töltsék napjaikat. Amit elképzelhet egy apró emberke, az itt megtalálható: fejlesztő játékok, színes bútorok, mesekönyvek és ami a legfontosabb, mosolygó tündérek, gondozónak öltözve. Cserés Hajnalt az Isten is a szolgálatra teremtette, szakszerűen magyarázza, mivel tudják elősegíteni a Gyermekéden Családi Napközibe érkező kicsinyek mindennapjait. Ő személy szerint a 3 csoport közül a Gyermekmosoly névre kereszteltet irányítja a november elsejei nyitástól kezdve. Még két csoportba jelentkezhetnek az érdeklődők: a Gyermekkacaj Családi Napközit Pál Orsolya vezeti, a Gyermekédent Forró Lénárt Enikő fogja össze. Gyermekéden az egész intézmény neve, ám az egyik csoportot is így hívják. (Cserés Hajnal kollégáival a kép bal oldalán)

Az egyházi fenntartású intézménybe 21 kisgyermeket várnak. Felveszik már a 10 hónapost is, de az alsó korhatárt 1 éves kornál tartják ideálisnak. Legfeljebb 5 éves korig vehetik igénybe a szülők a családi napközi szolgáltatásait. Kivételt az jelent, ha szakértő vagy szakorvos írásban tanúsítja, hogy a gyerek még nem óvodaérett. A vonatkozó törvények szerint családi napközibe még ebben az évben járhat óvodáskorú, 2017. január elsejétől viszont csak bölcsődét üzemeltethetnek ebben a formában.

Örömteli, feszültségektől mentes hétköznapokat biztosítanak az intézménybe járó 21 gyermeknek. Egy csoportban mindössze heten lesznek és két gondozónő vigyázza minden léptüket. Keresztény alapú nevelést terveznek, ami azt is jelenti, hogy az étkezés előtt közösen imádkoznak. A rituálé mellett sokkal nagyobb hangsúlyt kap az a tény, hogy a szülők tiszteletére, a szófogadásra, a helyes viselkedésre, a műveltség elsajátításának fontosságára nevelik a legfogékonyabb korban lévő kicsiket. Megtanítják őket arra, hogy a stressz helyzetet – például a másik gyermek elveszi a játékát – hogy lehet úgy megoldani, hogy ne győztesek és vesztesek maradjanak a pályán, hanem közös megelégedéssel zárják a vitát. Mi ez, ha nem felkészülés a felnőtt életre?

Másban is megmutatkozik a jövőtervezés. A mindennapos időtöltések közt sorolja Hajnal a szabad játékot, a közös éneklést, a zeneeszközök – csörgő, dob, ritmusbot – használatát. Mondókázás színesíti a programot, ezt angolul is megtehetik. Speciális fejlesztő eszközöket szerzett be a fenntartó. Például a szem és a kéz összehangolását, a színvilág gazdagságát, a mozgáskoordinációt, a finom motorika kialakítását szolgálják a gyermekbarát játékok.

Elhivatott szakemberek ülték körül az asztalt október 11-én. A pedagógiai végzettségű, a védőnő, a kisgyermek-gondozó, a nyelvoktató, a dajka azon fáradoznak, hogy valóban otthonosan érezzék magukat a családi napközibe érkezők. A háromszori étkezés természetes, mint ahogy az is, hogy a hivatalosan megszabott, 8-16 óráig tartó elfoglaltság a szülői kérésre rugalmasan változtatható. Ha kell, akár reggel 7-től, de fél 8-tól mindenképpen bejöhet a gyerek. Ha pedig a szülő nem ér oda 4 órára, semmi baj, akár 5 órakor is hazaindulhatnak. Ismerve a munkahelyek eltérő időbeosztását, a családi napközi természetesen alkalmazkodik: lehetőség van egésznapos, félnapos vagy akár néhány órás gyermekfelügyeletre is.

gyermeke_den.jpgAki már jár valamelyik bölcsődébe, mégis az Új utcai családi napközit választaná, gond nélkül átjelentkezhet. Minden érdeklődőt szeretettel várnak, akár személyesen a helyszínen, akár telefonon vagy e-mailben szeretne többet megtudni a részletekről. Cserés Hajnalt a 06-20/8860-381-es számon vagy a csereshajnal@gmail.com e-mailen lehet elérni. Pál Orsolya száma 06-30/244-8450, a Forró Lénárt Enikő elérhetősége 06-70/3670-776. Elsősorban Nyíregyházáról és térségéből, de akár az Észak-Alföldi Régió bármely településéről jöhet kisgyermek a családi napközibe. Bizonyára megnyeri a szülők tetszését, hogy az általában igen drága magánintézmények gyakorlatával ellentétben a Gyermekédenben mindössze 10 ezer forintot fizet havonta az elhelyezésért a szülő. Ehhez jön még a háromszori étkezés díja, de még így is sokkal kedvezőbb a belvárosi családi napközi igénybevétele.

Nemcsak nevében, de szellemiségében is gyermekbarát környezetet varázsolnak az újonnan nyíló családi napközibe. A hit, a szeretet, a kedvesség, a törődés, a másik elfogadása és még egy sor pozitív érték, amelyhez következetesen ragaszkodik a fenntartó és valamennyi gondozó is természetesnek veszi ezt. Már csak az a kérdés, kik lesznek azok a szerencsés „Gyermekédenesek”, akik leghamarabb jelentkeznek, hisz november elsején már tárt ajtókkal és nyitott szívekkel fogadják az érkezőket.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése