Varga Gyula

Polgármester,

Hejőkürt

baz_05_86_varga_gyula.jpgA Dél-borsodi Régió egyik mezőgazdasági vállalkozója, köztisztviselője, Hejőkürt polgármestere. 1961-ben született Mezőcsáton. Gyermekéveit a szülői házban, Hejőkürtön töltötte. Édesapja lakatos szakemberként a térség nagy beruházásain dolgozott, de ma már nyugdíjas. Édesanyja az otthon melegét őrizve szolgálta a családot, biztos hátteret adva a családfőnek és fiúgyermekének.

Varga Gyula általános iskolai tanulmányait Hejőkürtön kezdte, majd befejezve a negyedik osztályt Tiszatarjánban folytatta, s itt fejezte be általános iskolai tanulmányait, 1975-ben. Felvételt nyerve a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem gyakorló gimnáziumában tanult tovább, ahol 1979-ben érettségizett. A Debrecenben eltöltött kollégiumi időszakra szívesen emlékszik, mert – mind mondta – a mai napig élő kapcsolatot tart fenn egykori matematika szakos osztálytársaival, akikkel rendszeresen találkozik. Igaz – tette hozzá derűsen –, az évek során a találkozások helyszínei gyakran változnak. Az érettségi után úgy döntött, hogy továbbtanul. A miskolci irányítástechnikai szakiskolába jelentkezett, amelyet 1981-ben sikeresen befejezett.

A „nagybetűs élet”-et a Hejőkürttől néhány kilométerre épült új korszerű gyárban, a Tiszai Kőolajipari Vállalat  – köznyelven a tifonál – kezdte, ahol szakvégzettségének megfelelő munkakörben foglalkoztatták. Két év elteltével 1983-ban alkotmányos kötelezettségének eleget téve, bevonult katonai szolgálatra, ahonnét másfél év múltán leszerelt, és visszament régi munkahelyére, a kőolajipari vállalathoz. De csak egy évre. Ugyanis 1986-ban munkahelyet változtatott és a Tiszakeszi Cipőgyárban talált elképzeléseinek megfelelő munkát. 1989-ig a cipőgyár valamennyi középvezetői beosztásában, otthonosan dolgozott.

Huszonnégy évesen, ezerkilencszáznyolcvanötben kötött házasságot egy falubéli leánnyal, majd a szülői házból elköszönve átköltözött felesége szüleihez. A házasságkötést követő egy év múltán megszületett első gyermeke, Bernadett leánya, aki jelenleg a tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium és Szakközépiskola érettségi vizsga előtt álló diákja. Második gyermeke, Petra, 1992-ben született, és jelenleg a Tiszapalkonyai Általános Iskola hatodik osztályos tanulója. A cipőgyárat három év múltán elhagyó Varga Gyula nagy elszántsággal úgy döntött, hogy mezőgazdasági vállalkozásba kezd.

Hejőkürtön az elsők között vette ki a termelőszövetkezetből a családi résztulajdont, és állattartással, ipari növények termesztésével megkezdte az egyéni gazdálkodást. Néhány év múltán a kezdeti sikerek arra ösztönözték, hogy a 30 hektáros termőföldet további tíz hektárral gyarapítsa. Felhagyott az állattartással, és a mai napig csak gabonaféléket, napraforgót, kukoricát, termel, ezzel biztosítja családja számára a kiegyensúlyozott megélhetést. Azt a tehertételt, ami nap mint nap ránehezedik, derűs lélekkel viseli.

Vallja, hogy a megértés, a szép szavak, a meggyőző emberi magatartás számára a legfontosabb a mindennapi életében. Igazi falusi embernek tartja magát, aki gondolkodásában, cselekedeteivel, kivívta embertársainak a megbecsülését és tiszteletét.

Először ezerkilencszázkilencvenben megválasztották Hejőkürt polgármesterének, és ezt a tisztséget – immáron négy cikluson keresztül – a mai napig betölti, közmegelégedésre. A krónikák, a közreadott elemzések, de főleg a helyi polgárok vallják, hogy a község az elmúlt tizennégy év alatt – az előző évtizedekhez képest – óriási fejlődésen ment keresztül. Ebben a polgármester a legnagyobb sikerének azt tartja, hogy sikerült olyan életkörülményeket teremteni a hejőkürti emberek számára, ami itt tartja őket, s megállította az elvándorlást.

A település a közművek kiépítésével, a belső úthálózat és a járdák kiépítésével, a fásítással, virágok ültetésével, emlékhely kialakításával, óvoda- és gyermekalapítvány létrehozásával, minőségi életkörülményeket teremtett a helyi lakosság számára. S mindezzel, egy derűs, jó kedélyű közösséget sikerült kialakítani. Az M3-as autópálya építésének jótékony hatása érződik a falu fejlesztésében, amivel a világ is közelebb került Hejőkürthöz. Más szóval az autópálya közelsége stratégiai csomóponttá alakította át a községet.

Varga Gyula polgármester, vállalkozó, ifjúkori hobbija a zene, a muzsikálás szeretete, a mai napig megmaradt számára. Szülei ezerkilencszázhatvankilencben egy magánzenetanárhoz járatták, aminek hatása kihatott további életére. Később, 1985-ben barátaival megalakítottak egy amatőr zenekart, s együtt járták a környező településeket, és a lakodalmak elmaradhatatlan zenei együttesévé váltak.

Sajnos – mondta kesernyés derűvel  – a közfeladatok ellátása, a vállalkozással összefüggő tennivalók nem teszik lehetővé a rendszeres zenélést. De olykor otthon, családi körben gyakorta ül a zongora elé, vagy veszi vállára egyik, másik kedvenc harmonikáját, szeretteinek legnagyobb örömére.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése