Kecső Imre

 

Polgármester,

Kesznyéten

baz_05_96_kecso_imre_1.jpgA negyvennégy éves közéleti ember édesanyja nyomdokaiba lépve a pedagógusi pályát választotta hivatásául, s miközben a gyakorlatban igyekezett átültetni egyetemi tanulmányait, „belekóstolt” a politikába is. A tanítás helyszínei, a politika változásai nem befolyásolták abbéli hitében, hogy embertársainak, szűkebb és tágabb környezetének gondjait megoldja. E közben folyamatosan képezte magát, hogy köztisztségeinek legjobban megfeleljen.

Kecső Imre Budapesten született 1960. február 13-án. Édesapja ősei révén tősgyökeres polgárinak számítanak. A családfő szobafestő-mázolóként dolgozott, s nevelte a három fiút (Imrét, Andrást és Attilát), míg az édesanya pedagógusként dolgozott. Testvérei ma is Polgáron élnek családjukkal. Imre az általános iskolát a szomszédos Folyáson kezdte, majd befejezve az ötödik osztályt, Polgáron folytatta. Ezt követően úgy döntött: tovább tanul.

A helyi József Attila Gimnáziumot elvégezve 1978-ban érettségizett, s mivel sikeresen felvételizett a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem magyar nyelv és irodalom, történelem szakán, előfelvételisként bevonult katonai szolgálatra. A leszerelést követően megkezdte egyetemi tanulmányait, amelyet 1984-ben kitüntetéssel befejezett. Már ötödéves egyetemi hallgatóként tanított egykori gimnáziumában, miközben rendszeresen publikált tudományos értekezéseket, kritikákat és művészportrékat az Alföld című folyóiratban, a Hajdú-bihari Naplóban.
A polgári gimnáziumban 1990-ig tanított, de mellette igazgatóként irányította a művelődési központ munkáját, miközben a helyi politikai élet szereplőjévé vált. Polgárról az alsó-zempléni településre, Kesznyétenbe költözött felesége révén, aki a mai napig háziorvosként dolgozik a községben. Gábor fia ezerkilencszáznyolcvannégyben született, s jelenleg a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem joghallgatója.

Politikai pályája Polgáron kezdődött 1978-ban az MSZMP-be való belépésével, s 1985-ben a párt polgári szervezetének függetlenített munkatársa lett, de közben óraadó tanárként dolgozott a helyi gimnáziumban és a tiszaújvárosi 106. Sz. Ipari Szakmunkásképző Intézetben. 1989-ben függetlenített nagyközségi párttitkár lett, s ebben a funkcióban látta el teendőit az MSZMP megszűntéig.

A politikai, társadalmi változásokat követően az MSZP egyik helyi és országos alapító tagja, de a 90-es évek elején kilépett a pártból, s azóta egyetlen politikai szervezetnek sem tagja. 1990–1992 között a kesznyéteni általános iskolában tanít, s még abban az évben „átigazol” a tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium és Szakközépiskolába. Ebben a tanintézetben 1998-ig tanított.

Az 1994. évi önkormányzati választásokon függetlenként indult a polgármesteri cím elnyeréséért. Megválasztották, és Kesznyéten társadalmi megbízatású polgármestere lett. Ezt a köztisztséget a mai napig betölti, irányítja a helyi önkormányzat munkáját. Négy évvel később, 1998-tól főállású polgármesterként végzi munkáját.

Az elmúlt tíz év legfontosabb eredményének azt tartja, hogy sikerült mérsékelni a település elmaradottságát, stabilizálni a korábban eladósodott és napi fizetési gondokkal küzdő önkormányzat gazdálkodását. Kiépült a vezetékes ivóvízhálózat, több mint hat kilométer belterületi közút épült a községben.

Sikerült kézi gyógyszertárat létesíteni, bővíteni az óvoda épületét, korszerűsíteni a közvilágítást és az intézmények fűtését, sportöltözőt építeni. Tájházat létesítettek, és látogatóközponttal gyarapodott a Kesznyéteni Tájvédelmi Körzet, az egyre növekvő adóterhek ellenére. A civil élet létrehozásával a községben is megalakult a faluszépítő, a polgárőr és a sport egyesület, s ez utóbbinak elnöki tisztét is betölti. Sikerként említette, hogy a jó kapcsolatok kiépítésének köszönhetően jelentős támogatókat talált a helyi sportélet fellendítésére.

Hobbija iránti érdeklődésre elmondta, hogy élethosszig tartó a tanulás, ami számára nem egy jelszó, hanem szükségszerű gyakorlat. Szereti a kihívásokat, és igyekszik alkalmazkodni a naponta változó körülményekhez. Ezerkilencszázkilencvenkilencben elvégezte az Államigazgatási Főiskola igazgatásszervező szakát, 2002-ben pedig a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem önkormányzati gazdálkodás, település menedzseri szakát.

2003-ban közigazgatási szakvizsgát tett, és jelenleg számítógépes informatikai tudását igyekszik gyarapítani. Beleásta magát a helytörténeti kutatásokba, s eddig három könyve és több kiadványa jelent meg Kesznyéten történelméről és néprajzáról, valamint a tájvédelmi körzet növény- és állatvilágáról. Sokrétű munkásságához tartozik a Sajó-tér Társulás elnöki tisztének betöltése, amely nyolc települést foglal magában, és célja: a térség folyamatos fejlesztése. Hobbi sportjának a labdarúgást tekinti, amelyet sportegyesületi elnökként hivatalból gyakorol.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése