Kiss Lajosné

Polgármester,

Tiszapalkonya

baz_02_188_kiss_lajosne.jpgHuszonkét éve dolgozik a közigazgatásban Tiszapalkonya első számú vezetője. Sajóhídvégtől Sajószögeden és Debrecenen keresztül vezetett életútja Tiszapalkonyáig, ahol végleg letelepedett. A ma ötvenöt éves polgármester asszonynak két lánya született, akik mára szintén édesanyák, s így Eszter, mert csak így szólítják a környéken, boldog nagymama. Sajóhídvégről, ahol született, kétéves korában költözött szüleivel Sajószögedre, édesanyja szülőfalujába.

Az általános iskoláit helyben befejezve, tanulmányait a pallagi mezőgazdasági technikumban folytatta, majd az érettségi után, ezerkilencszázhatvannégyben, a sajószögedi Dózsa mezőgazdasági termelőszövetkezetben kezdte a „nagybetűs élet”-et, ahol édesapja is dolgozott. Fiú testvére műszaki képesítést szerzett, s e területen dolgozik és Sajószögeden alapított családot. Az édesanyja azon kevesek közé tartozott, aki kiszolgálta a családot, biztosította az otthon melegét.

Gyermekkori tapasztalata alapján ma is hűen ápolja az otthon, a család összetartó erejét, gyakorolja édesanyja egykori intelmeit, akitől, mint mondotta, útravalóul a szegénységgel együtt örökölte meg a szorgalmat, az emberi szeretetet és a tisztességet. A technikumban a számára legtöbbet nyújtó tanárnőjével, Gerner Rudolfnéval, akit egymás között csak Váljának becéztek, a mai napig tartja a kapcsolatot.

– Abban a tanintézetben jó nevelést kaptam – mondja –, ott tanultam meg a közösségi élet fontosságát.

A mezőgazdaságban eltöltött évek tapasztalatainak igazi hasznát később, a közigazgatás területén jól hasznosítja, hiszen az e területen eltöltött másfél évtized alatt volt szállítási és munkagépes csoportvezető, személyzeti és munkaügyi vezető. Ez utóbbi beosztást a Tiszapalkonyai November 7. Mgtsz-ben gyakorolta. Az első nagy változás ezerkilencszázhetvenkilencben következett be életében, amikor megválasztották tanácselnöknek Tiszapalkonyán, és azóta folyamatosan újra és újra győztesen kerül ki a csatározásokból, s ott folytatja, ahol az előző ciklusban abbahagyta.

Az 1990. évi rendszerváltozás e tekintetben nem hozott változást életében. A közigazgatásban eltöltött tizenegy év alatt a falu lakossága megismerte és megszerette Kiss Lajosnét, aki a társadalmi politikai változások ellenére újra bizalmat, s mellé hivatalt kapott, és a szabad választások eddigi három fordulójában nem akadt komolyabb ellenfele. Mindehhez hozzáteszi: az az út, amelyen járnia kell nem sima, jócskán tele van tűzdelve gödrökkel. Ennek ellenére jó szívvel mondotta, hogy az a kapcsolatrendszer, amelyet kialakított a szomszédos Oszlár polgáraival, hosszú évek múltán is jól működik.

– Kölcsönösen megszerettük egymást, és ma is kitűnő kapcsolatot tartok fenn az oszlári emberekkel, akik mindig szókimondóak voltak, akiknek igazságérzete példaként maradt meg számomra. Ezért is gondolok a mai napig szeretettel és örömmel erre az időszakra.

Kissné Eszter elmondhatja magáról, hogy eggyé vált Tiszapalkonyával. Évtizedeken keresztül a szomszédos Tiszaújvárosból indult reggelente Tiszapalkonyai hivatalába, s tért vissza, sokszor éjszakába nyúlóan. Azonban már több mint fél évtizede „testben” is Tiszapalkonyainak vallja magát. Itt építkezett, itt telepedett le véglegesen. A többség tiszteli, elismeri munkáját, amelynek kézzelfogható bizonyítéka Tiszapalkonya fejlődése. Keményen dolgozott azért, hogy kiépüljön a közműrendszer a faluban: a víz, a gáz, a telefon. Kábeltévé működik, új utak, járdák épültek korszerűsödött a közvilágítás. Egyszóval komfortossá vált Tiszapalkonya, az ezredfordulóra. Eddigi polgármestersége alatt olyan kapcsolatrendszert alakított ki az önkormányzat a helyi egyházakkal, civil szervezetekkel és a szomszédos településekkel, amelynek előnyeit az itt élők naponta megtapasztalják.

Ezeknek a jó emberi és hivatali kapcsolatoknak köszönhetően teljesen felújították az egy évszázados, erősen megkopott községházát. A ma már régi fényében pompázó épület egyik jellegzetes gyöngyszeme Tiszapalkonyának. Az építkezések tíz hónapja alatt a napi ügyvitelt, az iratok kezelését a helyi római katolikus plébánia helységeiben végezték, mindezt köszönhetően az egyház és az önkormányzat példás kapcsolatának. Tiszapalkonya lakóinak összefogását, a közösség iránt érzett felelősséget jó példázza az a munka, amelyet a belvíz okozta károk megszüntetésében, elvégeztek.

A polgárok szorgos keze nyomán a megrongálódott lakóházak, intézmények hamar visszanyerték eredeti formájukat. Kissné Eszter a gyakorlatban megtanulta s vallja: a polgármester egyszerre köztisztségviselő, politikus, akit lehet szeretni vagy nem szeretni, de minden esetben arra törekszik, hogy a település javát szolgálja. S ezért ha kell, még az ördöggel is cimborál, hogy elősegítse választóinak, a településnek a felemelkedését.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése