Dr. Gulyás Mihály

Polgármester

Sajószöged

szszb 30 ki Dr. Gulyás Mihály 400 px.jpgA dél-borsodi településen az évek során már-már természetessé vált a folyamatos fejlesztés és ebből nem enged a 2012 áprilisában időközi választást nyert polgármester sem. Épül, modernizálódik Sajószöged, ahol minimális szinten van a munkanélküliség. Nem jellemző rájuk a már szinte általánossá vált lakosságcsökkenés sem, mert áldoznak a fiatal házasok letelepedésére.

Több szempontból is szerencsésnek tartja Sajószögedet dr. Gulyás Mihály. A közeli Tiszaújváros ipari üzemei felszívják a képzett munkaerőt, de a térség kiváló minőségű termőföldjei is számos vállalkozónak nyújtanak biztos megélhetést. Néhány jól prosperáló helyi kisüzem szintén munkát ad jó néhány embernek, így a polgármesternek főleg amiatt fáj a feje, hogy kiket tudjon beszervezni a közmunkaprogramokba.

A helyi vezetés mégsem ül a babérokon, folyamatosan pályáznak a komfortfokozat növelésére és a jóléti rendszer javítására. Iskolájukban 150 gyermek tanul, eredményes és népszerű az oktatási intézmény. Zajlik a 30 millió forint értékű Innovatív iskola pályázat végrehajtása, erdei iskolával és egészségmegőrző programmal. Dr. Gulyás Mihály örömtelinek tartja, hogy a pedagógusok lerakják a futball és a kosárlabda, valamint a sárkányhajó alapjait. Utóbbiban országos harmadik helyet is szereztek a gyerekek.

Az óvodába 50 gyermek jár, és ez az oktatási intézmény is élvezi a szülők bizalmát.

A 2012-től végrehajtott fejlesztések között van a művelődési ház és a könyvtár épületének felújítása és hőszigetelése, a könyvtárban teljes géppark cserére került sor és ingyenes az internet szolgáltatás. Megújult az épület előtti tér, sőt parkot is építettek, de rekonstruálták a polgármesteri hivatalt és a közösségi házat is.

Most a falumegújítási program második ütemére koncentrálnak, amelynek során létrehozzák az őstermelői piacot, kialakítanak egy közösségi házat és parkolót építenek a római katolikus templom elé. Gyermeknapra, amire idén is programot szervez az önkormányzat és a helybeli gyerekeknek ingyenes, elkészül a falu játszótere is. Önrészt biztosítottak két mikrobusz beszerzéséhez, ezeket a polgárőr egyesület és a sportkör használja. Sajószögeden még van futballcsapat, a megyei II. osztályú együttes 80 százalékát helyi fiatalok alkotják. A polgármester is felhúzta a focicsukát pár év kihagyás után, és hétvégeken rúgja a bőrt. Innen indult Kiser László pályafutása is, aki évekig a DVTK meghatározó játékosa volt. Az arénát 2012-ben felújították, így a pálya azóta csak a hazaiak felé lejthet.

A sport mellett komoly kulturális élet zajlik a településen. Van fúvószenekaruk, sikeres a Big-Band együttes, működik a Búzavirág népdalkör, a Borostyán nyugdíjas klub pedig egykori TVK-s dolgozókból verbuválódott. A falu életének egyik maghatározója az Aszta civil szervezet, akik önkormányzati támogatással minden évben krumpli fesztivált rendeznek. Ott a burgonyás ételek készítése mellett a termelők értékesíthetik termésüket.

Régi-új attrakciót ígér Sajószögednek a falumegújítási program harmadik üteme. Évtizedeken át fontos „intézménye” volt a falunak a tekepálya, ami jó szórakozási lehetőséget nyújtott a helybelieknek. A művelődési ház udvarának felújításával azt újra sportolásra alkalmassá teszik, az épület mögötti területen pedig főzőhelyeket építenek ki a főzőversenyek lebonyolítására. Ezt az objektumot bevonják az évente megrendezendő augusztusi kétnapos falunap programjába is, ahol az önkormányzat támogatásával ismert fellépők adnak műsort és szögedi kötődési művészek is fellépnek.

Szerepel még a tervek között faluház építése, amihez turistaház és kemence is társul, de hamarosan kiépül a térfigyelő kamerarendszer is.

Amikor Ládi Balázs polgármester megromlott egészségi állapota miatt 2012-ben időközi választást írtak ki Sajószögeden, az 1979. március 2-án Miskolcon született dr. Gulyás Mihály alpolgármesterként úgy érezte, folytatni kell a megkezdett utat. A többségtől megkapta a bizalmat, azóta irányítja a 2230 lélekszámú községet. A falujában végzett alapfokú tanulmányait Tiszaújvárosban az Eötvös József Gimnáziumban folytatta, majd a Miskolci Egyetem állam-és jogtudományi karán 2005-ben szerzett jogi diplomát. Másfél éven át ügyvédjelöltként dolgozott Miskolcon, ezután a tiszaújvárosi földhivatalhoz került. Alpolgármesterré 2010-ben választották, akkor már Mezőcsáton tevékenykedett a polgármester személyi titkáraként, később az okmányiroda népességi ügyeivel foglalkozott.

Misi párkapcsolatban él szikszói párjával és augusztusra várják első gyermeküket. Hobbija a motorozás és az autószerelés. Utóbbit édesapjától tanulta, aki jelenleg őstermelőként keresi kenyerét. Öccse, Péter is tagja a családi mezőgazdasági vállalkozásnak, ahol az idősebb gyerek elfoglaltsága és kötelezettségei miatt csak időnkét tud a traktor nyergébe ülni.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése