Dr. Gulyás Mihály

Polgármester

Sajószöged

szszb 30 ki Dr. Gulyás Mihály 400 px.jpgA dél-borsodi településen az évek során már-már természetessé vált a folyamatos fejlesztés és ebből nem enged a 2012 áprilisában időközi választást nyert polgármester sem. Épül, modernizálódik Sajószöged, ahol minimális szinten van a munkanélküliség. Nem jellemző rájuk a már szinte általánossá vált lakosságcsökkenés sem, mert áldoznak a fiatal házasok letelepedésére.

Több szempontból is szerencsésnek tartja Sajószögedet dr. Gulyás Mihály. A közeli Tiszaújváros ipari üzemei felszívják a képzett munkaerőt, de a térség kiváló minőségű termőföldjei is számos vállalkozónak nyújtanak biztos megélhetést. Néhány jól prosperáló helyi kisüzem szintén munkát ad jó néhány embernek, így a polgármesternek főleg amiatt fáj a feje, hogy kiket tudjon beszervezni a közmunkaprogramokba.

A helyi vezetés mégsem ül a babérokon, folyamatosan pályáznak a komfortfokozat növelésére és a jóléti rendszer javítására. Iskolájukban 150 gyermek tanul, eredményes és népszerű az oktatási intézmény. Zajlik a 30 millió forint értékű Innovatív iskola pályázat végrehajtása, erdei iskolával és egészségmegőrző programmal. Dr. Gulyás Mihály örömtelinek tartja, hogy a pedagógusok lerakják a futball és a kosárlabda, valamint a sárkányhajó alapjait. Utóbbiban országos harmadik helyet is szereztek a gyerekek.

Az óvodába 50 gyermek jár, és ez az oktatási intézmény is élvezi a szülők bizalmát.

A 2012-től végrehajtott fejlesztések között van a művelődési ház és a könyvtár épületének felújítása és hőszigetelése, a könyvtárban teljes géppark cserére került sor és ingyenes az internet szolgáltatás. Megújult az épület előtti tér, sőt parkot is építettek, de rekonstruálták a polgármesteri hivatalt és a közösségi házat is.

Most a falumegújítási program második ütemére koncentrálnak, amelynek során létrehozzák az őstermelői piacot, kialakítanak egy közösségi házat és parkolót építenek a római katolikus templom elé. Gyermeknapra, amire idén is programot szervez az önkormányzat és a helybeli gyerekeknek ingyenes, elkészül a falu játszótere is. Önrészt biztosítottak két mikrobusz beszerzéséhez, ezeket a polgárőr egyesület és a sportkör használja. Sajószögeden még van futballcsapat, a megyei II. osztályú együttes 80 százalékát helyi fiatalok alkotják. A polgármester is felhúzta a focicsukát pár év kihagyás után, és hétvégeken rúgja a bőrt. Innen indult Kiser László pályafutása is, aki évekig a DVTK meghatározó játékosa volt. Az arénát 2012-ben felújították, így a pálya azóta csak a hazaiak felé lejthet.

A sport mellett komoly kulturális élet zajlik a településen. Van fúvószenekaruk, sikeres a Big-Band együttes, működik a Búzavirág népdalkör, a Borostyán nyugdíjas klub pedig egykori TVK-s dolgozókból verbuválódott. A falu életének egyik maghatározója az Aszta civil szervezet, akik önkormányzati támogatással minden évben krumpli fesztivált rendeznek. Ott a burgonyás ételek készítése mellett a termelők értékesíthetik termésüket.

Régi-új attrakciót ígér Sajószögednek a falumegújítási program harmadik üteme. Évtizedeken át fontos „intézménye” volt a falunak a tekepálya, ami jó szórakozási lehetőséget nyújtott a helybelieknek. A művelődési ház udvarának felújításával azt újra sportolásra alkalmassá teszik, az épület mögötti területen pedig főzőhelyeket építenek ki a főzőversenyek lebonyolítására. Ezt az objektumot bevonják az évente megrendezendő augusztusi kétnapos falunap programjába is, ahol az önkormányzat támogatásával ismert fellépők adnak műsort és szögedi kötődési művészek is fellépnek.

Szerepel még a tervek között faluház építése, amihez turistaház és kemence is társul, de hamarosan kiépül a térfigyelő kamerarendszer is.

Amikor Ládi Balázs polgármester megromlott egészségi állapota miatt 2012-ben időközi választást írtak ki Sajószögeden, az 1979. március 2-án Miskolcon született dr. Gulyás Mihály alpolgármesterként úgy érezte, folytatni kell a megkezdett utat. A többségtől megkapta a bizalmat, azóta irányítja a 2230 lélekszámú községet. A falujában végzett alapfokú tanulmányait Tiszaújvárosban az Eötvös József Gimnáziumban folytatta, majd a Miskolci Egyetem állam-és jogtudományi karán 2005-ben szerzett jogi diplomát. Másfél éven át ügyvédjelöltként dolgozott Miskolcon, ezután a tiszaújvárosi földhivatalhoz került. Alpolgármesterré 2010-ben választották, akkor már Mezőcsáton tevékenykedett a polgármester személyi titkáraként, később az okmányiroda népességi ügyeivel foglalkozott.

Misi párkapcsolatban él szikszói párjával és augusztusra várják első gyermeküket. Hobbija a motorozás és az autószerelés. Utóbbit édesapjától tanulta, aki jelenleg őstermelőként keresi kenyerét. Öccse, Péter is tagja a családi mezőgazdasági vállalkozásnak, ahol az idősebb gyerek elfoglaltsága és kötelezettségei miatt csak időnkét tud a traktor nyergébe ülni.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése