Jencsel Gábor

Nyugalmazott iskolaigazgató

Sajószöged

szszb_31_ki_jencsel_gabor.jpgEgész életét a pörgés, az örökös tenni akarás jellemezte. Fiatal korában elkötelezte magát a sportnak, a férfias ökölvívásnak és a kajaknak, amelyek kitartásra nevelték. Mindez végigkísérte pályáján mindenki Gabi bácsiját, aki a tanítás mellett sokat tett a közösségi élet erősítéséért is. Neki köszönhető, hogy a térségben először Sajószögeden épült ki az elektromos hálózat, ami óriási fejlődést jelentett a település életében az 1950-es évek Magyarországán.
Jencsel Gábor 1927. május 07-én született. Gyermekkorát Miskolcon töltötte, ahol az elemi iskolát is végezte. Az ökölvívó ringbe 15 évesen szállt be a MÉMTE sportolójaként, de néhány év múlva már az MVSC-ben kajakozott. Kimagasló sporteredménye nem volt, ám az egészséges mozgást biztosította magának. A borsodi nagyvárosban érte a második világháború, ahol a mindennapok történései magukkal sodorták az embereket.  Többször elmesélte, hogy a Tetemvár alatti borospincékből hogyan vitték haza kannákban a bort, ahol egyszer pórul járt. A pincékben ásott kutak voltak és az egyikbe beleesett. Csak jó fizikumának köszönhette, hogy barátja segítségével ki tudott mászni a mély vízből.

Közismert volt a kutyaszeretete, aminek kezdete ugyancsak a világháborúra vezethető vissza. Egyszer hazaállított egy németjuhász kutyával és azt mondta,  hogy mellészegődött. Édesapja  az állat  nyakörvét meglátva megijedt, mert azon az SS betűk mellett ott volt az eb tulajdonosának a neve is. Megkeresték a tisztet, hogy visszaadják a tulajdonát, ám az a beszélgetés végén úgy döntött, a fiúnak ajándékozza az állatot. Ezután még kilenc kutyát tartott az igazgató úr, amelyek többségét menhelyekről szerezte be. Mindegyik fekete szőrű volt és Bogár névre hallgatott.

Érettségi után a pedagógusi pálya vonzotta Gábor bácsit, így 1949 szeptember 6-án fejezte be a Miskolci Tanítóképzőt. 1967. szeptember 5-én az egri Ho Si Minh Tanárképző Főiskolán szerezte meg műszaki ismeretek és gyakorlat tantárgyból a szaktanári diplomáját.

Előtte 1950-től 53-ig katona volt a szolnoki repülőezrednél, majd 1954-ben házasságot kötött szeretett feleségével, Dimény Elvirával, Elikével. Ő vegyészként dolgozott és termékfejlesztéssel foglalkozott. Egy gyermekük, született, Attila, és egy lányunokájuk, Henriett.

Leszerelését követően Ómassán állt fel a katedrára, majd onnan került 1955-ben Sajószögedre. Gabi bácsi 1957-től iskolaigazgatóként dolgozott egészen a nyugdíjba vonulásáig. Kollégái szerint kitűnő pedagógusként nevelte a diákok százait és színvonalasan vezette a rábízott iskolát.  Mindig egyenes, nyílt, szókimondó, barátságos, de határozott emberként élt és ezt a szemléletet igyekezett átadni diákjainak is. Nevelési módszerei kemények, esetenként makarenkóiak voltak, de tanítványai ennek ellenére mindig a tisztelet hangján szóltak róla. Aktivitása eredményeket hozott, hiszen az ÉMÁSZ-nál dolgozó nővére révén el tudta intézni Sajószöged elsők közötti villamosítását, de az ő ötlete volt a faluban a játszótér megépítése is.

Pedagógusi pályáját sok szakmai kitüntetés és elismerés fémjelezte. Legbüszkébb volt az 1987. november 7-én átvett Munka Érdemrend ezüst fokozatára és az 1988-ban kapott Művelődési Minisztérium Pedagógus szolgálati emlékérmére. Többszörös kiváló dolgozó is volt, de átvehette Egerben az Eszterházy Károly Tanítóképző Főiskolán az arany, a gyémánt és 2014. júniusban a vas diplomáját is.

Gabi bácsi tevékenyen részt vett a falu életében, nagy szervezőkészségéről is ismert volt. Hatvan éves korában nyugdíjba vonult, mert azt tartotta, hogy meg kell adni a lehetőséget a fiatal szakemberek számára. Sajószögeden 1994-ben választották be a képviselő-testületbe, majd a következő két választási ciklusban ő töltötte be az alpolgármesteri tisztséget. Ötleteivel, tanácsaival segítette a polgármester munkáját és Sajószöged fejlődését.

Gábor bácsinak a településért végzett magas szintű munkájáért és emberi erényeinek elismeréséért a község fennállásának 675. évfordulója alkalmából, 2002. augusztus 18.-án, Sajószöged képviselőtestülete a Díszpolgári címet adományozta. Sajnos, felesége ezt már nem élhette meg, mert 2002. február 15-én örökre elszenderült. Gabi bácsi a tragédiát nem tudta kiheverni, majd diagnosztizáltak nála egy tumort, amiből szerencsére kigyógyult.

Zeneszeretete közismert volt, hiszen nagyon szépen hegedült.  Nagy hobbija volt a postagalambok tartása, családja kedvenc étele ezért nem meglepő módon a galambpörkölt volt galuskával. Szép emlékek fűzték Mád Juharos dűlőjéhez, ahol nagy területen művelt szőlőt. Barátaival alkalomadtán elborozgatott a saját borából.

Az utóbbi években kezdett állapota gyengülni, amely aztán felgyorsult, de igyekezett végig ellátni magát. 2015.július 15.-én került kórházba, ahonnan július 30-án közölték a családdal a halálhírét.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Valahol a Hargitán

Ősz Zoltán alkotása Pasztell, 2009. Talán minden mese így kezdődik,” hogy valahol messze, az üveghegyen is túl” …valóban, a távolság, az érzékelhető messzeség, amit csak szemünk képes befogni a mindenek... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése

Karcolatok…

Huszár Boglárka alkotása 60×45 cm. Olaj, vászon. Arannyá vált a test, mint istenek szobrai a csendesen pislogó gyertyafényekben, amik hidegen sütnek és égetnek, marva a szem zugait, és piszkálva a... Tartalom megtekintése

Csendes utcán

Hargitai Beáta alkotása …olyan csendességgel lopodzott be az utcába az idő, hogy senki nem vette észre ezt az alattomos munkát. Megkoptak fenn magasan a cserepek, kicsit beázott a homlokzati fal,... Tartalom megtekintése