Czinglérné Tóth Gizella

Polgármester

Muhi

szszb 30 ki czinglérné Tóth Gizella 400.jpgA község határában nemzeti emlékhely mutatja az egykori nagy csata helyszínét, ahol 1241. április 11-12-én a tatárok vereséget mértek IV. Béla király seregére. A történelmi múlt árnyai már régen eloszlottak, Muhi község pedig az elmúlt évszázadokban élhető településsé fejlődött, barátságos lakossággal. A fő vonzerő ma a helyi közösség erejében, az összetartásban rejlik, ennek köszönhetően elég sokan keresnek ingatlant a faluban.

A jó infrastruktúrával rendelkező Muhin még a szennyvízcsatorna kiépítése van hátra ahhoz, hogy teljes összkomfortról beszélhessünk. Azon kívül szinte mindenük megvan, amire szüksége lehet egy településnek. Megtartották az általános iskola alsó tagozatát, ahol 16 gyermek tanul. Az intézményben nagy sikere van az elnyert egészségpályázatnak, ahol az egészséges táplálkozást és összességében az egészséges életmódot sajátítják el a gyerekek, akik közül ezen a nyáron 24-en ingyen táborozáson vehettek részt. A gyermekeknél maradva az önkormányzat minden évben megtartja a gyermeknapi rendezvényt, ahol ajándékot, ebédet és sok-sok édességet kap a fiatalabb korosztály.

Kisebb-nagyobb nehézségek mellett működtetik 25 fős óvodájukat, ahová 23 gyermek jár. Oda a csapadék és az erős napsütés ellen praktikus, tetszetős fedett teraszt építettek. A helyi rendezvények lebonyolítására szabadtéri színpad készült a kultúrházhoz, de átalakították a polgármesteri hivatalt és az orvosi rendelőt is. A templom mellé parkolóhelyek készültek, elősegítve a vallásukat gyakorlók és az esküvőkre érkezők parkolását, de a ravatalozó is rekonstrukción esett át. A főtér 2006-ban készült el, amelynek közepén IV. Béla király bronz mellszobra állít emléket az uralkodónak, a szobor környékét díszkő burkolat borítja. Bár nem látványos, de fontos beruházás volt a Muhin élőknek a kábeltévé optikai kábelének a cseréje. Polgármester asszony örömmel beszél két fontos közösségi pontról, vagyis a faluban található két modern játszótérről. Egyiket az iskola és óvoda közös udvarán állították fel rendszeresen használják a gyerekek, míg a másik a főtér szomszédságában áll, kihasználtsága pedig szinte egyedülálló. Utóbbi a megépítése óta találkozó hellyé vált, odajárnak a kisgyermekes anyukák, és míg csemetéik a szabadtéri játékok által nyújtott élményeket élvezik, ők társalognak, információkat adnak át egymásnak és ez nagyon jó a közösségi szemlélet erősödésének szempontjából. Muhin egyébként is kiváló a közösségi élet, ami különösen az egymásra figyelésben domborodik ki. Kiszűrik az idegeneket és követik a mozgásukat, ezzel javítva saját biztonságukat. A házalók ellen Czinglérné Tóth Gizella fényképezőgéppel vette fel a harcot, néhány kattintás után a rossz szándékú emberek rájöttek, hogy nem kívánatos vendégek a faluban. Nagy segítséget jelent az ott élők számára a falugondnok, aki megszervezi és lebonyolítja a rászoruló emberek vásárlásait és a betegszállítást.

Működik a teleház és a könyvtár, mindkettő iránt nagy az érdeklődés. A megyei könyvtárellátóhoz tartoznak és támogatásukkal jutnak el Muhira ismert írók és előadók a közönségtalálkozókra.

Régi hagyomány a muhi csata évfordulóján megemlékezni a 773 évvel ezelőtti eseményre. Muhin ez háromnapos rendezvényt jelent, amire rendszeresen nyernek pályázati pénzt. Ilyenkor rajzversenyt rendeznek az iskolában, ismert történészek emlékeznek a csatára, a templomban pedig már Paskai László bíboros is tartott szentmisét ebből az alkalomból. A programok sorába illeszkedik a történelmi íjászverseny, ahol idén áprilisban bemutatót tartott a távlövés magyar világbajnoka is. Mónus József nyílvesszője 2012-ben 653 méterre szállt, amivel 784 éves rekordot döntött meg.

Az augusztus 20. utáni hétvégén tartják a falunapot, amelyre tartalmas, jó programokat szerveznek és olyankor az elszármazottak is hazalátogatnak. Az ingyen ebéd csak ráadás a barátok, rokonok találkozásához.

Évvége felé is tartogatnak meglepetést a helyi vezetők, a télapó ünnepen 14 éves korig osztanak csomagot, karácsony előtt pedig a 62 év fölöttiek kapnak ajándékot és egy kis anyagi támogatást.

A polgármester közeli tervei között a kultúrház és az önkormányzat tulajdonába adott történelmi emlékhely felújítása szerepel.

Az 537 fős községet 2005. február 25-től irányítja a Muhin született Czinglerné Tóth Gizella. Kisgyermekkorát Miskolcon töltötte, mivel édesapja ott volt hivatásos katona, de 1956-ban visszaköltöztek. Ónodra járt óvodába és felső tagozatos iskolába, míg az első négy osztályt helyben járta ki. Miskolcon érettségizett a Földes Ferenc Gimnáziumban, majd gépész-szerkesztői végzettséget szerzett. Ebben a tanult szakmájában dolgozott 17 évig a KEVITERV-nél, majd a Borsodvíznél, de az építőiparban volt műszaki ellenőr is.   Két fiú gyermeke van, László és János, valamint 5 unokával is büszkélkedhet.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése