Szincsák Ferenc

Polgármester,

Egyek

hb_01-120_szincsak_ferenc.jpgA hatezer-háromszáz lakosú község a megye nyugati részén, a Tisza folyó partján, a Hortobágyi Nemzeti Park területén fekszik. Noha írásos formában viszonylag későn, 1332-ben bukkan fel, honfoglalás kori település, legkorábbi templomát Szent István tiszteletére emelték. Lakossága a XVI. században református hitre tért át, majd a XVIII. században katolikus lakosok népesítették be, sokáig az egri püspökséghez tartozott, a lakosság kilencvenöt százaléka ma is katolikus. A Tisza folyó galériaerdei, a folyó által kialakított morotvák, holtágak, gazdag növény- és állatvilága, hagyományőrző állattartása, egykori építményei figyelemre méltóak. Közülük is kitűnik az ország egyetlen csárdamúzeuma, a Meggyes csárda. A falu lakói őrzik az ősi mesterségeket, a halászatot, a nádvágást, a vessző- és gyékényfonást.

A település első embere az 1988 óta tanácselnök, illetve polgármester Szincsák Ferenc. Öt hold földön gazdálkodó földműves család idősebbik gyermekeként látta meg a napvilágot 1947. augusztus 24-én. Húgával együtt, aki ma főszakács, a parasztgyermekek izgalmas életét élték kora reggeltől késő estig, ötödikes korától már a jószágok ellátása is feladatai közé tartozott. A játékra is jutott azért néha idő, bigéztek, „nemzetiztek” vagy a kézügyességet fejlesztő labdázást művelték a fal mellett. Nagyon jól ment neki a tanulás, a történelem volt a kedvence. Sok jó tanára volt, mégis az elsős tanító nénire, Kovács Lászlóné Rózsika nénire, emlékezik a legszívesebben. Igaz, sokat köszönhet a felsős osztályfőnöknek, Betes Károlynak is, aki tisztességre, becsületre tanította.

A középiskolát Tiszafüreden a Kossuth Lajos Gimnáziumban végezte, az utolsó latinos osztály tagjaként az ókori nyelv szépségeiben is elmélyülhetett. Közben kézilabdázott is, Galambos Sándor testnevelő munkájának eredményeként az iskolaválogatottságig vitte a kapuban. Az 1965-ben sikeresen letett érettségi után a KLTE történelem–latin szakán próbálkozott a majdnem lehetetlennel, és az egyeki általános iskolában tanított egy évet képesítés nélküli nevelőként. Aztán sikeres felvételit tett a Debreceni Agrártudományi Egyetemen és négy éven át élte az egyetemisták gondtalan, szép életét. Közben a sporthoz sem lett hűtlen, a DASE-ban kézilabdázott.

1970-ben jó eredménnyel diplomázott, és mivel a Polgári Járási Tanács ösztöndíjasa volt, a tiszacsegei Rákóczi Tsz-be helyezték, Zeke Tibor keze alatt dolgozott másfél hónapot, majd hazakerült szülőfalujába. 1972-ben az Új Élet Tsz-ben központi agronómus lett, itt dolgozott az elnöki pozíció kivételével szinte mindent kipróbálva 1988-ig. Ekkor a Hazafias Népfront jelöltjeként megválasztották Egyek tanácselnökévé, majd egymás után három alkalommal polgármesterré.

A közösségi munka mindig is közel állt hozzá, huszonhét évesen ifjúsági mozgalmat szervezett, a színes, mozgalmas tevékenység révén hamar országos hírnévre is szert tettek. Polgármesteri tevékenysége alatt hatvanötmilliós beruházással bővítették az iskolát, korszerű tornatermet építettek, megteremtették a számítógépes oktatás feltételeit.

1992-re kiépült a gázhálózat, korszerűsítették az ivóvíztisztító berendezést, szilárd burkolatú utat építettek a Tiszához, megoldották a szervezett szemétkezelést. 1994-ben szennyvíztisztító épült és három év alatt tizennyolc kilométernyi szennyvízhálózatot létesítettek. Jelenleg bővítik a polgármesteri hivatal épületét, hogy megfelelő körülmények között intézhessék az állampolgárok ügyeit.

A település kulturális életében felpezsdülést hozott az alkotótábor, amelyet minden év őszén szerveznek festők, grafikusok, iparművészek, fotósok részvételével, és áprilistól szeptemberig tart az Egyeki Nyár programsorozat.

– Amíg az ember él, mindig vannak vágyai, tervei – mondja a polgármester úr. – Jó lenne, ha eljutnánk odáig, hogy Egyek megélhetést tudjon nyújtani minden lakójának, ha az itt élők jól éreznék magukat. Ez az a motiváció, ami hajt, persze tudom, hogy mindezért rengeteget kell dolgozni. Komfortosabbá, a fiatalok számára is elfogadhatóbbá kell tenni a települést, javítani kell az életminőséget, és közben fel kell készülni az újabb kihívásokra.

A hagyományokhoz híven az Egyeki Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke, a Hajdú-Bihar Megyei Tűzoltószövetség elnöke, a Magyar Tűzoltószövetség választmányának tagja, a LÖTOSZ kelet-magyarországi régiójának vezetője. Eddigi tevékenységét több kitüntetéssel ismerték el.

Mindeközben arra is jutott ideje, hogy megszervezzék a testvérvárosi kapcsolatokat a Lublini Vajdaságban fekvő Radzy´n Podlaskival.

1970 márciusában nősült, felesége Major Erzsébet könyvelő, aki ma a családi kft. ügyvezetője. A négy gyerek közül Alpár tűzoltó, Beáta mentőápoló, Viktória főiskolai hallgató. Viktor 1996-ban autóbaleset áldozata lett. Szabadidejében családi keretek között gazdálkodik, és elégedettnek érzi magát, mert mindig azt csinálhatta, amit szeretett.

 (Hajdú-Bihari Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése