Szabadi Árpád

Református lelkész,

Balmazújváros

hb_3-116_szabadi_arpad.jpgÉn és az én házam népe az úrnak szolgálunk – mondja eddigi tevékenységét összegezve Szabadi Árpád balmazújvárosi lelkész, aki megbízottként az esperesi teendőket is ellátja az egyházmegyei tisztújító gyűlésig.

– A megélt ige a legteljesebb élet, ha az ember életerővel tudja igazolni, amiről beszél – fűzi hozzá a Fejér megyei Szabadhídvégen született, Balmazújvárosba történt meghívása előtt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszaszentmártonban szolgált lelkipásztor.

A háromgyermekes család legidősebb fiát – édesapja MÁV-főellenőrként, édesanyja boltvezetőként fejezte be aktív pályafutását – testvéreivel együtt szeretetben, következetesen és keresztyén szellemben nevelték. A nyarakat, a szülők terhein enyhítendő, végigdolgozták, de egy-két hét mindig jutott arra is, hogy beutazzák Magyarország nevezetes helyeit.

Zongorázni tanult, de igazából az orgona keltette fel az érdeklődését – talán ezért esett továbbtanulás szempontjából az ország egyetlen református gimnáziumára a választás. A Debreceni Református Gimnázium és a Kollégium különös világában fokozatosan rakódtak egymásra a felismerések és az élmények, míg egy idő után, mint egy rügyből kipattanó virág, tudatosodott benne, hogy nem a zene határozza meg további életét, hanem a lelkészi pálya iránti késztetés. Innen már egyenes út vezetett a Debreceni Református Teológiai Akadémiára, ahol kitűnő paptanárok és a kántusban – amelynek jegyzője volt – végzett szolgálata az ének és a zene kölcsönhatásában erősítették meg szándékát. Itt ismerte meg Nagy Magdolnát, aki társa lett minden tekintetben.

A IV. évfolyamról a tiszaszentmártoni gyülekezetbe küldték, ahol meghalt az ottani lelkész. Mivel a település épp egy parókiaépítés előtt állt, a próbatétel megsokszorozódott – mondhatnánk, a mély vízbe dobták a pályája előtt álló fiatalembert. Az ideiglenes küldetésből aztán 17 év lett…

Életének meghatározó szakaszát töltötte Tiszaszentmártonban. A településen 1300 református élt, a szabolcsi emberek tiszta hitével és erkölcsösségével. Az egyház mozgástere akkoriban meglehetősen beszűkített volt, de ez soha nem befolyásolta – és nem is befolyásolhatta – az igaz lelkipásztori szolgálatot. A gyülekezet tagjai szerény anyagiakkal rendelkeztek, de hitük és elkötelezettségük, önkéntes munkavállalásuk nyomán fokozatosan új épületekkel gazdagították az egyházközség életterét.

Szabadi Árpád mindig fontosnak tartotta a gyermekekkel való foglalkozást: a velük való hétköznapi kapcsolatokon túl évente mindig kiemelkedő esemény volt a 40–50 gyerekkel lebonyolított zempléni túra.

Ott kötött házasságot, hét gyermekükből öt ott született. A mai színvonalhoz képest igen szerényen éltek (szinte végig közművek, sokáig gépkocsi nélkül), a fizetést egyholdas almáskert jövedelméből kiegészítve, mégis megelégedetten, közmegbecsülésben, a 3–4 kilométerre lakó lelkész családokkal kialakított gyakori találkozások nyomán feltöltődve.

Ezerkilencszázkilencventől a balmazújvárosi gyülekezet lelkipásztora – felesége itt kántor –, ahol immáron a korábbinál jóval nagyobb méretű, hatezer fős gyülekezet gondjait felvállalva, szervezve látja el mindennapi teendőit. Ekkor indult az intézményes hitoktatás, s azóta kölcsönös őszinteséggel sikerült elérni, hogy tiszteletben tartják és értékelik a városban ezt a tevékenységet (az iskolákban és az óvodákban a gyerekek negyedrésze vesz ezeken részt).

A régi beidegződések miatt kezdetben fenntartásokkal fogadták, mégis sikerült az intézményes diakónia jegyében egy bentlakásos idősek otthonát létesíteni a Németfalusi Iskola helyén először tizenkét férőhelyre, majd 49 lakó befogadására alkalmasan, emelt szintű, kulturált szolgáltatást nyújtva, 27 dolgozót foglalkoztatva, 1200 négyzetméteren. Példájuk nyomán – az érdeklődők egymásnak adták a kilincset – az elmúlt évek alatt 20-ra bővült a Tiszántúli Egyházkerületben a bentlakásos intézmények száma (létrehozói és intézetvezetői tevékenysége elismeréséül a Református Diakóniai Intézmények Egyesülete alelnökévé választotta, 2003 őszén pedig a Pro Caritate Díjat vehette át az MTA-n). Jelenleg az intézményen kívüli idősgondozás szolgálatának még intenzívebbé tétele foglalkoztatja.

Balmazújvároson, vezetésével, ezerkilencszázkilencvenhat óta folyamatosan valósulnak meg egyházi építkezések és renoválások – örömmel konstatálja, hogy hortobágyi szolgálatait nemsokára egy ökumenikus templomban folytathatja –, de legalább olyan fontosnak tartja a gyökerekhez való ragaszkodás elmélyítését, a lelki értékek felmutatását az idős és a fiatal korosztálynak egyaránt.

Ennek jegyében is tart fenn gyümölcsöző kapcsolatokat német és holland testvérgyülekezetekkel, amelyek az EU-csatlakozás nyomán fel értékelődnek. Együttműködésüket a mostoha helyzetben levő Kárpátaljára is igyekszik kiterjeszteni.

 (Hajdú-Bihari Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése