Szilágyi István

Ügyvezető igazgató,

Balmazújváros

hb_02-120_szilagyi_istvan.jpgSzilágyi István eddigi eseményekben, fordulatokban gazdag élete arról szól, hogy valamit miért és hogyan lehet megcsinálni, és nem arról, hogy miért nem. A család idősebb gyermekeként 1958. december 28-án látta meg a napvilágot Debrecenben. Édesapja, Szilágyi István, gépkocsivezetőként kereste a család kenyerét, édesanyja, Király Róza, bolti eladó volt. Ma már mindketten nyugdíjasok. Öccse is az üzleti életben találta meg számítását, cégvezető. Gyermekkora 18 éves koráig Balmazújvároshoz kötődik. Ezt a korszakot a salgótarjáni nagynéninél eltöltött nyári üdülések színesítették.

Általános iskolás korából szívesen gondol vissza Letső Ilona tanító nénire, aki szigorú, következetes, de nagyon jóindulatú ember volt, a tanításnak élt. Középiskolai tanulmányait a debreceni Bethlen Gábor Közgazdasági Szakközépiskolában folytatta. A nyüzsgő városban sokféle hatás érte, az új élmények hatására kinyílt a látóköre. Kellemes emlékként élte meg az itt töltött négy évet, amelyet jó eredménnyel zárt. A reáltárgyak mellett a könyvvitelben volt sikeres, főleg Kozma Gábor tanár úr jóvoltából.

A sikeres érettségi után 1977-ben a Pénzügyi és Számviteli Főiskola mezőgazdasági tagozata következett Zalaegerszegen. Nagy kihívást jelentett számára az új környezet, az ötágyas kollégiumi szoba, a család távolsága. A honvágyat hamar sikerült leküzdenie, és az is kiderült, hogy egy egész életre való hatást gyakoroltak rá a nyitott, barátságos dunántúli emberek. Jól ment a tanulás, aktív résztvevője volt a főiskola és a kollégium társadalmi életének, focizott a zalaegerszegi kispályás labdarúgó bajnokságban.

A diploma átvétele után a balmazújvárosi Lenin Mgtsz ösztöndíjasaként üzemgazdász lett. Hamarosan behívták katonának, a debreceni másfél év után a szövetkezetbe visszatérve előbb közgazdasági-, majd számviteli osztályvezető-helyettes, főkönyvelő-helyettes, és a villámkarrier eredményeként, viszonylag kevés tapasztalattal, 1985-ben főkönyvelő lett. Mint később kiderült, e beosztásából sokat profitált, sikerült személyes kapcsolatokat kialakítania az MNB-ben, a MÉM-ben, a Pénzügyminisztériumban.

Amikor a rendszerváltás szele kezdett fújdogálni, kollégáival megpróbálták a szövetkezetet decentralizálni, önálló szakcsoportokat alakítani, ám a vezetőség és a tagság ezt nem támogatta. Ekkor döntött úgy, hogy saját lábára áll. Ebben már volt némi tapasztalata, hisz 1987-től egy osztrák– magyar vegyesvállalat főkönyvelőjeként is ténykedett. 1991-ben negyedmagával alapított egy céget. Forráshiányos körülmények között kezdték a kereskedelmi tevékenységet, a vállalkozás 1995-ig működött ebben a felállásban.

1992-ben a több lábon állás szellemében feleségével nyitott a vendéglátás irányába, barátaikkal közösen fagylaltozót kezdtek működtetni, ahol a házi készítésű termékekkel jelentős sikert arattak. 1995-ben alapította meg a máig is tevékenykedő Organo-Pet Kft.-t, amely állati eredetű gyógyszeralapanyagok és hobbi kisállateledel-alapanyagok kereskedelmével foglalkozik. Megalakulása óta folyamatosan fejlődik árbevétel és eredmény tekintetében egyaránt, 2001-ben 540 millió forintot forgalmaztak 8 fő munkájának eredményeként. Az ő tevékenységüket egészítik ki a „külsősök”, akik saját vállalkozásban végzik az ügynöki tevékenységet, a szállítást, a könyvelést. A nyereség jelentős részét mindig visszaforgatták a vállalkozásba, ennek eredményeként több vágóhídon saját fagyasztókamrát alakítottak ki és 1998-ban Beleden, zöldmezős beruházás eredményeként 400 tonnás hűtőházat építettek.

1998-ban Hajdúszoboszlón az idegenforgalmi övezetben fagylaltozókat és cukrászdát alakítottak ki, de érdekeltségük van szállítócégben és finom fémszöveteket gyártó vállalkozásban is. Sikereiről így vall Szilágyi István:

– Szeretek mindig előre tekinteni, a gondolataim sokszor már azon járnak, mit fogok csinálni holnap, egy hét múlva, esetleg a következő évszakban. Az üzleti életben magamtól és munkatársaimtól is egyaránt megkövetelem a pontosságot és a korrektséget, csak így lehet hosszú távon a piacon maradni. Az állandó önképzés, a napi szaksajtó olvasása szinte kötelező. A felsőfokú külkereskedelmi-áruforgalmi szakképesítés is segítséget jelent munkámban.

No meg a családi háttér, amelyet Berecz Ibolya biztosít 1984 óta. Az ő eredeti foglakozása óvodapedagógus. Két gyermekük közül István, Csaba utolsó éves a Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumban, közgazdász pályára készül, Zsuzsa édesanyja örökébe akar lépni, elsős az élelmiszer-ipari szakközépiskolában.

Szilágyi István közel egy évtizedig jelentős szerepet játszott Balmazújváros sportéletének irányításában szponzorként és társadalmi elnökként. Szeret utazni, a világot felfedezni, főleg Egyiptom és New York gyakorolt rá nagy hatást. Elégedett, de nem megelégedett ember, munkájához a jövőbe vetett hit ad erőt.

 (Hajdú-Bihari Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése