Dr. Tiba István

Igazgató főorvos–országgyűlési képviselő,

Balmazújváros

hb_02-122_dr_tiba_istvan.jpgEgész eddigi életének meghatározó eleme volt a kitartás és a következetesség, valamint az, hogy mindig „magasra tette a lécet”. Dr. Tiba István a család második gyermekeként 1962. május 6-án született Miskolcon. Tanító végzettségű édesapja sajnos már három éve nincs az élők sorában, az egykor a MÁV-nál dolgozó édesanyja nyugdíjas. Bátyja, aki szintén orvos, Szikszón kórházigazgató. Gyermek- és ifjúkorát szülővárosában töltötte. Az általános iskolában mindig kitűnően tanult, énekkaros volt, és szerepelt az amatőr színjátszó körben is.

A természettudományi tárgyakat kedvelte inkább, ezért is tanult tovább a nagyhírű Földes-gimnázium biológia tagozatán. Közben komolyan sportolt, előbb futballozott, majd hetedik osztályos korától kézilabdázott, igazolt játékosként az NB I./B-s szintig jutott.

1980-ban az érettségi után a Debreceni Orvostudományi Egyetemre jelentkezett, ám az első próbálkozás nem járt sikerrel. Így egy évre az OMSZ Miskolci Mentőállomásán lett kivonuló mentőápoló, nagyon szerette ezt az izgalmas és felelősségteljes munkát. Az újabb felvételi során elérte ugyan a felvételhez szükséges pontszámot, de most szülei szellemi foglalkozása miatt csukódtak be előtte az egyetem kapui. Ekkor a fogtechnikusi szakma mellett döntött, Miskolcon a Fogtechnikai Vállalatnál dolgozott két évet. Harmadik alkalommal Szegeden próbálkozott, s bár még a honvédséggel is kötött szerződést, ezúttal sem járt szerencsével.

Negyedszerre úgy döntött, hogy Debrecenben a Fogorvosi Karon próbál szerencsét, ahová végül is felvették. Szívesen gondol vissza az egyetemei éveire. Azzal a tudattal járt az előadásokra, hogy több időt már nem veszíthet, így nagyon komolyan vette a tanulást. Harmadik évtől végig jeles volt az átlaga, csak a kézilabdára szentelt egy kis időt. A friss diplomával a zsebében Balmazújváros felé vette az irányt, egy kis kitérőt leszámítva, azóta is itt dolgozik. Az Egyesített Egészségügyi Intézményben közalkalmazott fogorvosként kezdett, de első perctől kezdve volt magánrendelője, rendelt Nagyhegyesen, Hortobágyon és Miskolcon is.

1995-ben nyitott magánrendelőt Debrecenben, ebből volt is némi gondja, így másfél évig csak a cívis városban rendelt. Aztán pályázat útján elnyerte Balmazújváros fogászati alapellátását, ennek fejében kialakított egy gyermekfogászati rendelőt. 1996-ban kollégái ösztönzésére pályázta meg az egészségügyi intézmény igazgató főorvosi posztját, az önálló fogászati tevékenység mellett máig ellátja az igazgatói teendőket is. Szakmailag képezte magát, Budapesten a közgazdaság-tudományi egyetemen szerzett egészségügyi menedzseri másoddiplomát.

Ma hat fogorvos dolgozik Balmazújvárosban és van rendelőjük Hajdúszoboszlón is. Az országban nagy vállalkozásnak számítanak azok között, akik alapellátást végeznek. Színvonalukra jellemző, hogy elsőként szerezték meg a szakmában az ISO 9002 nemzetközi TRV tanúsítást 1999-ben.

– Világéletemben arra törekedtem, mondja a főorvos úr –, hogy mindig a lehető legmagasabb szinten lássuk el a betegeket, mind szakmai értelemben, mind a hozzátartozó eszközök tekintetében. Ehhez sikerült találnom egy olyan szakembergárdát, amely elfogadta azt a mentalitást, amit elvárok magamtól és tőlük is. Sikereim titka, hogy soha nem adtam fel, mindig tudtam, hogy elsősorban magamra számíthatok. Szeretek mindenben személyes példával elöl járni, szakmailag mindig a lehető legmagasabbra állítottam a mércét!

Dr. Tiba István a közéletben is tevékeny szerepet játszik. Ezerkilencszázkilencvennyolcban indult a polgármester-választáson, négy jelölt közül a második helyen végzett, végül önkormányzati képviselőként a pénzügyi bizottság elnöke lett.

2002-ben a polgári erők jelöltjeként nyert az országgyűlési képviselő-választáson Hajdú-Bihar megye 8. sz. választókerületében, a parlamentben tagja lett az egészségügyi bizottságnak. Mindemellett református presbiter, a „Szegeletkő” Alapítvány kuratóriumi elnöke. A politikát nem öncélúan műveli. Mivel korábban sokakkal sok dologban vitázott, most illik megmutatni, ő hogyan is gondolja.

1987-ben kötött házasságot dr. Vajdahunyadi Judittal, aki ugyancsak fogorvos, és a vállalkozás, a Dr. Tiba és társa Kft. vezetője. Három gyermekük született: Kristóf 11 éves és ötödikes, a két évvel fiatalabb Gergely negyedikes, Laura pedig három évvel ezelőtt „toppant” a családba.

A főorvos úrnak ma is a sport jelenti a legfőbb kikapcsolódást: főleg a tenisz és a fallabda, de szerepet kap az úszás, a futás és a futball is. Télen lehetőség szerint a sízés tölti ki a szabad időt. Eddigi életével elégedett, talán csak azt fájlalja, hogy édesapja nem érhette meg képviselővé választását. Szakmailag, a fogászat terén szeretne a jövőben is az élenjárók közé tartozni.

 (Hajdú-Bihari Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése