Gál István

Polgármester,

Balmazújváros

hb_01-90_gal_istvan.jpgA hortobágyi puszta keleti csücskében, a Debrecen–Hajdúszoboszló–Hortobágy idegenforgalmi háromszögben terül el Balmazújváros. A kora Árpád-korból származó település Balmaz néven írott formában először 1411-ben Zsigmond király adománylevelén fordul elő. A XV. század második felében Mátyás király anyja, Szilágyi Erzsébet lett Balmaz földesura. 1798-ban a Semsey-család birtoka lett a település, egészen 1945-ig, mai arculatát ekkor nyerte el, legrégibb épületei is e korból származnak. 1989. március 1-jén Balmazújváros városi rangot kapott.

Legújabb kori történelmének fontos közszereplője Gál István polgármester, aki 1998 óta irányítja a települést „a józan kompromisszumok híveként, bizonyos mértékig kiegyenlítő szerepet játszva”. Nagyszülei és szülei révén tősgyökeres balmazújvárosiként született 1966. január 16-án a katolikus családból származó vállalkozó édesapa és a református varrónő öt gyermeke közül másodikként. Főként apai részről igen szigorú, következetes nevelésben részesült, amelynek egyik központi gondolata a kötelességtudat volt. Nagyon korán kivette részét az otthoni munkából, ami elsősorban különböző mezőgazdasági tevékenységeket, főleg állatgondozást jelentett.

Gyermekkorában a településen belül többször költöztek, a városszéli erdők-mezők, többek között Veres Péter „gyepsora”, jelentették a gyerekkori játékok helyszíneit. Az általános és középiskolában mindvégig jeles vagy kitűnő volt, dicsérettel érettségizett. Iskolás korában hamar „könyvmoly” lett, heti öt-hat könyvet is elolvasott. Humán beállítottsága révén érdekelte minden, imádta a nyelveket. Ennek hasznát vette a Külkereskedelmi Főiskolán is, ahol 1987-ben végzett jó eredménnyel a külkereskedelmi-áruforgalmi szakon. Társadalmi ösztöndíjasként diplomamunkáját a halászat történetéről és a hal külkereskedelméről írta.

Három nyári gyakorlat után a Hortobágyi ÁG lett első munkahelye is, ám a halexport recessziója miatt hamarosan az erdő-, vad- és halgazdasági ágazatnál dolgozott üzletkötői-műszaki vezető munkakörben, részben idegenforgalommal, részben a mezőgazdasági termékek exportjával, importjával foglalkozott.

A rendszerváltás után a Hortobágyi Nádgazdaság Kft.-nél felelősségteljes beosztásban a cég harmadik embere lett, addigi életének legnagyobb kihívásaként a teljes keleti kereskedelem kialakítása és menedzselése tartozott hozzá.

Közéleti tevékenysége 1994 tavaszán kezdődött, amikor az országgyűlési választáson induló munkahelyi vezetője felkérte, hogy legyen a kampányfőnöke. Ez, amellett, hogy szervezési képességeinek elismerése volt, olyan jól sikerült, hogy az SZDSZ helyi szervezete tagjai sorába hívta. Egy hónap múlva már a helyi szervezet elnöke, majd megyei alelnök lett, ezt a tisztséget a mai napig betölti. Még ugyanebben az évben az önkormányzati választások során képviselő lett, majd a testület alpolgármesterré választotta. 1997-ben másoddiplomát, újságírói képesítést szerzett.

1998-ban négy jelölt közül nyerte meg fölényesen a választást és harminckét évesen lett Balmazújváros polgármestere. Az elmúlt három évben, annak ellenére, hogy az önkormányzat takarékos gazdálkodásra kényszerült, sok olyan eredményt értek el, amire büszke lehet a város. Több tízmilliós beruházással megvalósították a belvízrendszer rekonstrukcióját, a szilárd burkolatú utak arányát 55%-ról 75%-ra növelték. A település évtizedes álma valósult meg 1999-ben, amikor átadták a 40 millióért épített mentőállomást, egy évre rá megépült a modern orvosi ügyelet épülete. Balmazújvárosi Kulturális Napok néven egyhetes, augusztusi rendezvénysorozatot indítottak, fellendült a kulturális élet, civil szervezetek, egyesületek alakultak. Kialakították az idősek otthonát, fejlesztették az általános iskolákat, és az idegenforgalom egyik motorja lehet a gyógyvízzel rendelkező egész évben üzemelő strand. Testvérvárosi kapcsolatot létesítettek a Dél-Lengyelországban található Lancˇut városával.

– Szigorú és következetes neveltetésem révén a távlati és a boldogulást jelentő célok érdekében kész vagyok a rövid távú előnyök és kényelem feladására is. Barátaim véleménye szerint nagy munkabírású vagyok – vallja be Gál István –, és nagy önfegyelemmel tűröm az engem ért támadásokat, ebben talán a némi diplomáciai képességem is segít, hivatásomat nemes szolgálatnak tekintem. A kölcsönös tisztelet alapján minden korosztállyal meg tudom értetni magam és a kapott jót többszörösen igyekszem visszaadni. A céltudatosságot, önfegyelmet, minden bizonnyal édesapámtól, az önzetlenséget, humánumot pedig édesanyámtól örököltem.

Eddigi sikeres munkáját két miniszteri elismeréssel és a honvédelemért végzett tevékenységét (a helyi védelmi bizottság elnöke) 2001-ben Ezüstkereszt kitüntetéssel ismerték el. Fiatalon nősült, felesége, Hartman Anikó, pedagógus. Nagylányuk gimnazista, a két fiú általános iskolába jár.

 (Hajdú-Bihari Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése