Csetneki Csaba

Polgármester,

Újszentmargita

hb_3-204_csetneki_csaba.jpgRitkaságszámba megy, hogy valaki még a harmadik ikszen innen ennyi élettapasztalatot, ismeretet halmozzon fel, mint tette ezt Csetneki Csaba, ráadásul mindezt rendkívül agilisan szűkebb pátriája javára igyekszik hasznosítani.

Ezerkilencszázhetvenhat május 9-én született Debrecenben. Erdélyből származó édesapja mezőgazdasági mérnökként került Újszentmargitára, édesanyja háztartásbeli. Egyetlen lánytestvére Budapesten él.

Újszentmargitán nőtt fel, itt járt iskolába hatodikos koráig, ekkor kezdett el zenét tanulni, zongorázott, ezért általános iskolai tanulmányait Balmazújvároson fejezte be. Sporttagozatosként komolyan sportolt, főleg a labdajátékokat és az atlétikát kedvelte. Még a KSI-ben való továbbtanulás is felmerült, ám végül a Csokonai-gimnáziumban folytatta. Egy komoly sérülés miatt visszatért Balmazújvárosra, a Veress Péter Gimnáziumban érettségizett 1995-ben.

Közben komolyan foglalkozott a zenével is, tagja volt az újvárosi ifjúsági zenekarnak, a Bektonnak. Rengeteget turnéztak, fél Európát bejárták. Érettségi után a zeneművészeti szakiskolát választotta, zeneszerzést tanult egy évig, ekkor váltott, tanulmányait a Gábor Dénes Műszaki Informatikai Főiskolán informatikus mérnök–műszaki menedzser szakirányon folytatta, jelenleg végzős hallgató.

Közben dolgozott a családi vállalkozásban, másfél évet töltött a helyi polgármesteri hivatalban, majd egy fél évre a megyei könyvtár következett Debrecenben.

2002-ben függetlenként indult a helyi önkormányzati választáson a polgármesterjelöltként, a régi polgármester ellenében nagy fölénnyel nyert, a helyiek háromnegyede adta rá voksát. A választópolgárok az újra, a változásra szavaztak, méghozzá kimagaslóan magas részvételi aránnyal, az önkormányzati képviselő-testület jelentős része is kicserélődött.

Csetneki Csaba újdonsült polgármester intézkedéseinek első lépése a legnagyobb gond, az orvoshiány megoldása volt, ami nem bizonyult könnyű feladatnak, ám végül eredménnyel zárult: dr. Nagy Vilmos személyében kiváló szakembert kapott a település.

Szinte ezzel együtt jelentkező feladat volt az orvosi rendelő teljes átépítése, fogorvosi rendelőt alakítottak ki, egy helyre összpontosították az orvosi ellátást. Sor került a korábbi testület által indított nagyszögi mezőgazdasági útépítés befejezésére. A területfejlesztési tanácstól nyert pályázati pénzek segítségével kiépítették az egészséges ivóvízhálózatot Bödönháton.

A lakosság egyetértésével találkozott a Margita Krónika néven indított helyi lap, amelyet egyelőre negyedévente jelentetnek meg, és ingyen jut el a település lakóihoz. Elsősorban Lukács Balázs jóvoltából sikerült megvalósítani a helyi kábeltelevízió-hálózatot, így naprakész a tájékoztatás.

További nagy tervei között első helyen szerepel a szétszórtan működő iskola összevonása, tornaterem építése, szaktantermek kialakítása. E jelentős feladathoz már elkészültek a tervek. Ugyancsak rendelkeznek kiviteli tervvel a művelődési ház átalakításához, a továbblépés csak pénzkérdés.

Az ISPA keretében megvalósuló szilárdhulladék-lerakó építése (Hajdúböszörmény központtal) hosszú távon a helyi szeméttelep felszámolását eredményezheti. Szeretnének sort keríteni a közterületek, az intézmények parkosítására és az elhanyagolt régi temető rendbetételére.

Csetneki Csaba aktív a közéletben is: az Egyeki Önkéntes Tűzoltóság bizottsági tagja, helyi civil szervezet alapító tagja, most a polgárőrség és a horgászegyesület létrehozásán munkálkodik. Az igencsak aktív nyugdíjas klubban népdalkört szerveztek és a falusi rendezvények közül kiemelkedik a kirakodóvásárral egybekötött újszentmargitai búcsú, ahová még külföldről is hazajönnek az innen elszármazottak.

„Az én munkámban igen nagy szerepe van a korrektségnek – mondja a polgármester úr. – Nagyon fontosnak tartom, hogy a hivatalban dolgozók vegyék megtiszteltetésnek tevékenységüket, mert csak így alakítható ki az ügyfélbarát szervezet, ahol az embereket nem kezelik le. Polgármesternek lenni megtiszteltetés, a tisztelet elsősorban a titulusnak szól. Én szeretnék mindenkinek Csaba maradni, úgy érzem fiatal korom nem jelent hátrányt, sikerült elérnem, hogy mindenütt egyenrangú félnek tekintsenek.”

Szabadidejében már inkább csak „sörmeccseken” hódol régi szenvedélyének a futballnak. Továbbra is zenél, szereti a jó zenét, főleg a klasszikusokat. Az olvasás elsősorban a szakmai irodalmat jelenti, erre a főiskola miatt is szüksége van.

Eddigi életútjával elégedett, szerencsés embernek érzi magát. A jövőt illetően boldog családot szeretne maga körül – menyasszonya harmadéves az egyetem bölcsész karán – és szeretne hosszú ideig tevékenykedni Újszentmargita érdekében, amibe hosszabb távon még a nagypolitikába való bekapcsolódás is belefér.

 (Hajdú-Bihari Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése