Bertók Józsefné

Iskolaigazgató,

Újszentmargita

hb_5-202_bertok_jozsefne.jpgA Hunyadi Mátyás Általános Iskola az 1600 fős település 170 diákját oktatja és neveli, igaz, hogy 33 tanulójuk a szomszédos Folyásról jár át. A gyermekek megfelelő szintű felkészítéséről 16 pedagógus gondoskodik, a szakos ellátottság 90 százalék körüli.

A tantestület kiemelt feladatként kezeli a felzárkóztatást és a tehetséggondozást, hogy a tanulók a tanköteles koron belül elvégezzék a nyolc osztályt, és az általuk választott megfelelő középfokú intézményben tanulhassanak tovább. Ebben fontos szerepet töltenek be a szakkörök: az alsósoknál matematika, mazsorett, informatika, a felsősöknél angol, informatika, biológia és tehetséggondozó művészeti képzés folyik.

A Beszterczey Alapfokú Művészeti Iskola közreműködésével modern tánc, képzőművészet, tánc és dráma, valamint zenei képzést is tartanak. A szociális hátrányok csökkentésére két napközis csoportot működtetnek, az alsó tagozaton csoportbontással. Kiemelt szerepet játszanak az iskola pedagógiai programjában a tanulmányi kirándulások: a harmadik-negyedik osztályosok Debrecen-Hortobágy kiránduláson vesznek részt, míg a hatodikosok Tokajt és környékét keresik fel iskolai, önkormányzati és alapítványi finanszírozásban. Igen jó kapcsolatot alakítottak ki a Balmazújvárosi Rendőrkapitánysággal, akik a Sziréna Klub működtetését segítik.

Az iskola sokrétű munkájának irányítására ebben az évben kapott megbízást az önkormányzattól Bertók Józsefné, aki 1964. augusztus 18-án született Debrecenben. Szülei tősgyökeres újszentmargitaiak, édesapja kőműves, édesanyja betanított munkás volt. A három gyerekből ő a legidősebb, öccse, Ferenc Tiszaújvárosban villanyszerelő, húga, Tímea az egészségügyben dolgozik.

Gyermekkorának legszebb emlékei a falu végéhez kötődnek, ahol a sok gyerekkel csoportos játékokat játszottak, télen a közeli erdőben szánkóztak. Jó tanulóként részt vett az iskola közösségi életében, többek között a hímzőszakkör tagja volt. A könyveket mindig nagyon szerette, szívesen olvasott. A polgári József Attila Gimnázium matematika tagozatán igen jó közösségbe került. Olajos tanár úr és Szőllősi Jánosné személyében kiváló pedagógusoktól „leshette el” a pálya legfontosabb elemeit.

Némi vívódás után jelentkezett a debreceni Tanítóképző Főiskolára, a vívódás mindössze abból állt, hogy milyen életkorú gyerekekkel szeretne igazából foglalkozni. Bár a Műszaki Főiskola kollégiumában lakva egy kicsit kiestek az anyaintézmény vérkeringéséből, mégis nagyszerű csoportjuk alakult ki, nemrég tartották húszéves évfordulójukat. A bábfakultáción olyan nagyszerű dolgokat tanult, amelyeket később jól tudott hasznosítani az alsó tagozaton.

Az 1985-ben tanító-könyvtár szakon szerzett diplomájával Egyek-Telekházán kezdte pályafutását, két évvel később sikerült hazatérnie szülőfalujába, ahol zömében elsősöket-másodikosokat tanított. Később oktatott a felső tagozaton is, 2001-től pedig ellátta az alsós munkaközösség-vezetői feladatokat is. Két évvel később nevezték ki igazgatóhelyettessé, és a település önkormányzata 2005-ben döntött úgy, hogy kellő szakmai és pedagógiai felkészültsége révén ő irányítsa a település iskolájának munkáját.

Pedagógiai munkája során mindig nagy súlyt fektetett a cigány kisebbséghez tartozó gyermekekkel való foglalkozásra, számtalan programot szervezett, még a PHARE által támogatott tanár-roma tanfolyamot is elvégezte a Nyíregyházi Főiskolán. Jelenleg is tanul: a BME közoktatás-vezetői szakán első éves. Jelentős szerepet vállal a falu közösségi és kulturális életében, részt vesz a községi szintű rendezvények (gyermeknap, falunap, idősek napja, romanap) szervezésében és lebonyolításában. Emellett pályázatok írásával is igyekszik előre vinni a település ügyeit, hisz mindig is úgy gondolta, hogy nem túlzás a régi mondás: A pedagógusok a falu lámpásai.

Hosszú évekig vezette a hagyományőrző szakkört, ma a felnőttnépdalkör vezetője. A településfejlesztési és pénzügyi bizottság külsős tagja, az újszentmargitai Hagyományőrző és Műemlékvédelmi Alapítvány titkára.

1985-ben kötött házasságot Bertók Józseffel, aki agrárszakember. Két fiúgyermekük közül az 1988-ban született József a tiszaújvárosi Eötvös Gimnázium 11. osztályos tanulója, a két évvel fiatalabb Máté ugyanott kilencedikes.

Hobbija az utazás, egy tanulmányúton nemrég járt Brüsszelben, és a hagyományőrzés jegyében szívesen utazik Erdélybe is. Eddigi életútjával elégedett, igazgatói tevékenysége során szeretné nyitottabbá tenni intézményét a falu javára, és azért is megpróbál minél többet tenni, hogy szülőfaluja hírneve eljusson az egész országba. E tevékenységében elsősorban az ókori bölcs, Hésziodosz szavai vezérlik:

„Hogyha valóban gazdagságra törekszik a lelked, / Így cselekedjél: munka után kezdd újra a munkát!”

 (Hajdú-Bihari Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése