File Ferenc

Szövetkezeti elnök,

Tiszacsege

hb_06-196_file_ferenc.jpgJobb lett volna a szövetkezeteket is az állami gazdaságok mintájára privatizálni – véleményezi File Ferenc, a Tiszacsegei Mezőgazdasági Szövetkezet elnöke, az Agrárkamara megyei elnökségi tagja, országos küldötte –, akkor együtt maradhattak volna a termelőeszközök, és kevesebben váltak volna munkanélkülivé. Az meg egyenesen őrültség volt, amikor azzal kecsegtették az embereket, hogy 2–3 hektár földből meg lehet élni. Mára már nyilvánvaló, hogy a kicsik a versenyhelyzetben kényszerűen alulmaradnak. Ez a vidék, Újszentmargita, Egyek és Tiszacsege körzete a kemény munka, a szükségszerű integrációk és összefogások ellenére nehéz helyzetbe került, amiből keresnünk kell a kitörési pontokat.

Gazdálkodó szülők gyermekeként született Tiszacsegén 1947. október 21-én. Már kisgyermekkorától részt vett a családi munkamegosztásban: pásztorkodott, majd ahogy nőtt, egyre többféle tevékenységben segített. Természetesen kollégista is lett, amikor a Karcagi Mezőgazdasági Technikumba íratták be. Hamar behozta lemaradását, és végül jó rendű bizonyítvánnyal fejezte be tanulmányait. A szünidőkben és hétvégeken otthon segített, a tanulmányok idején pedig olykor vagonkirakással tett szert zsebpénzre. A Bödönháti Állami Gazdaságban lépett először munkába, ahol növénytermesztő agronómusként alkalmazták (később munka mellett szerzett Szarvason növénytermesztő mérnöki diplomát). Három év múltán, 1970-ben hazahívták Tiszacsegére – az Új Élet Termelőszövetkezet agronómusa lett. Munkájával hamar megbecsültséget szerzett, hiszen 1972-ben elnökké választották. 25 évesen lett az ország legfiatalabb tsz-elnöke. Ezt a tisztségét hat évig, három termelőszövetkezet fúziójáig látta el. Egy ciklusban elnökhelyettese volt a jogutód Tiszacsegei Mezőgazdasági Termelőszövetkezetnek, majd a következő választáson – dacára annak, hogy hivatalosan nem őt jelölték – a tagságtól elnöki bizalmat kapott. Ezt a bizalmat máig élvezi.

Az 1980-as évek közepén Tiszacsege legnagyobb munkaadója a szövetkezet volt. File Ferenc arra törekedett, hogy 550 tagjának az idényen kívül is foglalkoztatási lehetőséget biztosítson. Az asszonyoknak a zöldségfeldolgozásban, főként félkész termékek előállításában tudott munkát biztosítani, a férfiakat pedig a fémfeldolgozó melléküzemágban tudta foglalkoztatni (a GÖCS-nek gyártottak csapágyrészeket). Állatkihelyezésekkel, paprikaföldek részművelésbe adásával pedig tagjaik családjai jutottak plusz jövedelemhez.

Sikerült jó vezetőket és közvetlen munkatársakat maga köré gyűjteni, így természetes, hogy az egyre javuló gépesítési szint egyre korszerűbb termelésszervezéssel párosult. Termésátlagok tekintetében előkelő helyet foglaltak el, de állattartásukkal is sikerült időnként felkapaszkodni az országos elismertségi listákra, nagydíjakat nyerve országos kiállításokon és vásárokon. Ugyancsak elsők között emlegették magyar nagyfehérsertés-előállító telepüket, ahol dr. Asztalos Péter állatorvossal együtt szisztematikus munkával, a szövetkezet költségére hármasmentesítették az állományt (a háztájit is). Az elért eredményeket az akkori minisztérium, az Országos Szövetség és az érdekképviselet több dicsérő elismerése és a négyszer elnyert Kiváló Szövetkezet cím is jelezte. Ez idő tájt File Ferenc tanácstagként és vb-tagként is igyekezett segíteni települése életét. A rendszerváltozás után az Érdekegyeztető Fórum, majd a Földkiadó Bizottság elnökeként is segítette az átalakulási folyamatokat. Két ciklusban önkormányzati, egyben pedig megyei önkormányzati és pénzügyi bizottsági tagként is tevékenykedett.

A Tiszacsegei Mezőgazdasági Szövetkezet ma természetesen kisebb területen és létszámmal gazdálkodik, mint jogelődje. A szövetkezet tagsága és a kívülállók üzletrészüket megkaphatták, az aktívaktól maguk vásárolták fel, a nyugdíjasoktól az állam, s átadta azt a szövetkezetnek. Elsősorban a környékbeli mezőgazdasági vállalkozókat segítik vetőmaggal és növényvédő szerekkel, amiért azok terménnyel fizetnek. Gondoskodtak köz- és intervenciós raktározásról: tavaly 500 tonnás magtárt építettek, így kisebb költséggel és biztonságban értékesíthetik terményeiket a környékbeli gazdák.

Családi gazdálkodásukat – amelyben főként juh- és szarvasmarhatartással foglalkoznak – elsősorban fiával, Csabával folytatják Újszentmargita–Nagyszögön. 1972 óta szenvedélyes vadász – nagybátyja, File József szerettette meg vele –, 1986 óta pedig elnöke is a vadásztársaságnak. A rájuk bízott 8000 hektáron folytatják a vadgazdálkodást, ami egyre nagyobb anyagi teherrel és sok-sok egyeztetési kötelezettséggel jár. A közelmúlt madárinfluenzája sajnos visszariasztotta a külföldi vadászok egy részét. Feleségével, Váradi Erzsébet énektanárral mindig áldásként fogadják egy-egy újabb unoka érkezését: Csabáéktól eddig három kisfiúval, Csilláéktól (ő a VPOP tisztje) egy kislánnyal gyarapodott a család.

 (Hajdú-Bihari Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése