Széles Andrásné

Gyógyszertárvezető,

Kisvárda

szszb_17-132_szeles_andrasne.jpgTöbb mint három évtizede tevékenykedik a gyógyszerészet területén Széles Andrásné, a kisvárdai Béres Patika gyógyszertárvezetője. Nyugodtan állíthatjuk, hogy a gyógyszertár megítélése ugrásszerűen növekedett a Kisvárdán, dr. Béres József által kifejlesztett és a róla elnevezett cseppek népszerűsödésével, és hosszú harc után gyógyszerként történő törzskönyvezésével. A Béres Patika egy részét ma a Béres Rt. tulajdonosként gyakorolja, ám a szakmaiságot és a szakszerű gyógyszertárvezetést, ennek következtében az egyre emelkedő forgalmat Szélesnének köszönheti a részvénytársaság.

Fényeslitkén született 1948. november 12-én. Édesanyja, Tolcsvai Erzsébet, ma nyolcvannégy éves, háztartásbeliként tevékenykedett. Édesapja, néhai Márta Károly ácsmesterként kereste a család kenyerét. Testvérei közül Mária háztartásbeli, Sára húga könyvelő és ebben a patikában dolgozik. Férje Széles András agrármérnök, a kisvárdai földhivatal vezetőhelyettesi beosztását töltötte be tizenhét éven keresztül. Fia, András, két diplomát szerzett: biológia–földrajz szakos tanár és a rendőrtiszti főiskolát is elvégezte, jelenleg vizsgáló tiszt Záhonyban.

Erzsike a szegedi orvostudományi egyetem gyógyszerész-tudományi karán szerzett diplomát 1972-ben. Államvizsgás gyógyszerészként a debreceni, Széchenyi utcai gyógyszertárban dolgozott és maradt ott 1974-ig. Lehetősége nyílt hazajönni és a kisvárdai belvárosi patikában, Kelemen József majd Kovács Bertalan mellett sajátította el a szakma, a hivatás napi rutinját. Dolgozott Záhonyban is Gere Sándor mellett, mígnem lehetőséget kapott 1996-ban Kisvárdán a Béres Patika irányítására.

Szélesné elmondja, hogy szakmailag sokkal nagyobb felelősség egy magas szinten működő kórház mellett gyógyszertárat működtetni, mintha ezt egy eldugott kisközségben tennék. Itt sokféle szakrendelésen írnak fel az orvosok igen változatos készítményeket.

Legalább 8–10 ezerféle készítmény sorakozik náluk állandóan. Ennek a készletezésnek az is az egyik oka, hogy nagyon gyakran ügyelnek, több orvos küld hozzájuk ilyenkor betegeket és rendkívül sokfélék a gyógyszerfelírási szokások. Arról nem is szólva, hogy az átmenő forgalom mellett idejönnek ügyeleti időben Ricsétől Záhonyig, Dombrádig a betegek.

Az évforduló mindig felfokozott izgalmat jelent a hazai gyógyszertárakban. Az emberek általában tartanak az áremelkedésektől és a megszokott gyógyszerekből igyekeznek többet előre megvenni. A 2004 elején bevezetett 5 százalékos áfa minden készítménynek növelte az árát, ám akkor is többet kell fizetni a korábban megszokott árak helyett, ha az egyes gyógyszerek társadalombiztosítási térítése megváltozott.

Ma már csak az idősebbek emlékeznek az egykori, három és tíz forint között gyógyszerárakra. Manapság egy antibiotikum kúra például 6–8 ezer forint körül van, és a krónikus betegeknek is mélyen a zsebükbe kell nyúlni a szokásos gyógyszereik kifizetésénél.

Erzsike is képezte magát az elmúlt években, hisz a gyorsan gyarapodó gyógyszerállomány, az egyre újabb készítmények szakmailag is próbára tették a gyógyszerészek tudását. Épp a névnapján vizsgázott ezerkilencszáznyolcvankettőben, az első közt, gyógyszerügyi szervezésből.

A Béres-név kötelez. Ezt nap mint nap megtapasztalják a gyógyszertárban. Sokan jönnek nemcsak a megyéből, az országból, de még külföldről is, mert azt hiszik, hogy itt magát a feltalálót, Béres Józsefet is személyesen megtalálják. Csak 20 évet kell visszapörgetni az idő kerekét, hogy a méltatlanul sokat üldözött, saját költségén kifejlesztett cseppeket ingyen odaadó, empátiás készségéről ismert Józsi bácsit emlékébe idézze az idősebb korosztály. Éjszakákat sátoroztak a háza előtt, hogy juttasson az életmentő cseppekből a nagybetegeknek. Mára ez történelem, nemcsak cseppeket, hanem országszerte ismert és reklámozott termékeket állít elő és forgalmaz a Béres Rt., amely a feltaláló fiának üzleti érzékét is dicséri. Nosztalgiával gondolnak a betegek az egykori Béres-cseppre, amelyhez alig lehetett hozzájutni, ma pedig – a világ sok országához hasonlóan – Magyarországon is gyógyszer és még sokféle terméket kínál a palettáról a Béres Patika.

Szélesné Erzsike hozzáállását és szakmai, etikai tisztességét minősíti az a tény, hogy igyekszik a számos mellékhatással bíró gyógyszer helyett gyógyterméket, teát vagy más készítményt kínálni a betegeknek. Felhívja a figyelmüket a fogyókúrára, a méregtelenítésre. Jól látja, hogy sokszor az orvos és a természetgyógyász is egyet ajánl, példaként a Peponen kapszulát említi.

A Béres Patika Kisvárdán az egyik legnagyobb forgalmat lebonyolító gyógyszertár. Tízen dolgoznak itt, ebből ketten gyógyszerészek, hárman szakasszisztensek.

Szabad idejében Erzsike a háztartást vezeti, a kertjét ápolja, férjével együtt a harmonikus családi élet megtartásán fáradoznak.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 17. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése