Kovácsné Dr. Kocsis Melinda

Főgyógyszerész

Kisvárda

szszb_31_tk_kovacsne_dr_kocsis_melinda1000.jpgKiegyensúlyozottság, mindent betöltő harmónia, a kimagasló szinten végzett munka adta önbizalom, a szűkebb és tágabb kollektívában történő együttműködésből fakadó biztonság és a természetes, pozitív szemlélet nyújtotta derű jellemzi Kovácsné dr. Kocsis Melinda főgyógyszerész egyéniségét. Vibrál körülötte a levegő, ám egyszerre érezni benne a felelősségteljesen gondolkodó és cselekvő vezetőt.

A gyógyszerészet terén már letette a névjegyét. Közforgalmú és intézeti gyógyszertárban egyaránt szerzett tapasztalatot. Záhonyban és Kisvárdán 6 évig szolgálta ki az officinában a betegeket, a Felső-Szabolcsi Kórházban 4 évig intézeti, majd 20 éven át főgyógyszerész. 1995-től intézetvezető főgyógyszerészként hasznosítja tudását a gyógyító team tagjaként.

A Szegedi Orvostudományi Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán 1985-ben diplomázott. Kimagasló szorgalmát, teljesítményét az akkor adható legmagasabb elismeréssel, a Népköztársasági Ösztöndíjjal jutalmazták. Tudományos diákkörben szocializálódott. Ezt az érdeklődését később is megőrizte: gyógyszerhatástanból az Országos Szakképesítő Bizottság vizsgáztatta, majd a kórházi gyógyszerészetből a Debreceni Egészségügyi Centrum előtt bizonyította széleskörű jártasságát. A gyógyszerész-közgazdász képesítést a Budapesti Corvinus Egyetemen szerezte. Most infectológiai gyógyszerészetet tanul, és szorgalmasan készül a felsőfokú nyelvvizsga megszerzésére angolból.

Igen szerteágazó feladatkörrel bízták meg. Vezeti és szakmailag irányítja az intézeti gyógyszertárat, ellátja a kábítószer felelősi tevékenységet. Tagja az Antibiotikum és Infectiókontroll Bizottságnak, ő a titkára a Terápiás Bizottságnak. Előkészíti a gyógyszerek közbeszerzését, megszervezi a biztonságos, minőségi gyógyszerellátást. Gyógyszer-szaktanácsadást végez, az osztályos gyógyszerelés ellenőrzése során különös figyelmet fordít az egyes készítmények egymásra gyakorolt hatására, és a gyógyszer-mellékhatásokra. Elméleti és gyakorlati szakmai oktatást tart a gyógyszertári asszisztensek és a gyógyszerész hallgatók számára, a rezidenseket felkészíti a szakvizsgára.

Pécsett a kórházi gyógyszerbeszerzés témájában, Kisvárdán az antibiotikumok használatáról osztotta meg ismereteit tudományos üléseken.

Mindenre kiterjedő precizitásának és tudományos érdeklődésének alapján büszke arra, hogy az országban elsőként vezették be az összes intézeti betegre szóló gyógyszer-elosztást számítógépen megjelenítve. E kimagasló teljesítményt főtanácsosi kinevezéssel ismerték el 1999-ben. A Semmelweis Díjat 2005-ben vehette át.

Manapság a gyógyításban szakmai viták folynak az antibiotikum túlzott felhasználásáról, a szükséges egyéni terápiás dózis nagyságáról és az adagolási intervallum betartásának szükségességéről. Nem véletlenül dolgoznak együtt a klinikusok, a labororvosok, a gyógyszerészek és higiénikusok, szoros megfigyelés alatt tartva a beteg antibiotikum terápiáját. Törekednek arra, hogy az optimális adagot, a terápiás dózist a megfelelő ideig alkalmazzák a beteg érdekében.

Kovácsné dr. Kocsis Melinda feladatának tartja a beteg- és gyógyszerbiztonság növelését. Aszeptikus gyógyszerkészítéssel is foglalkoznak, valamint fejlesztik az osztályokon történő gyógyszerkészítést. Olyan úgynevezett táplálási protokollt állítanak össze, amelyben több szakma képviselőinek tapasztalatából nagy biztonsággal megállapítható, hogy az adott beteg részére mely enterális és parenterális tápszer lenne a legmegfelelőbb.  A rendelkezésre álló minőségi tápszerekkel mérsékelhető az antibiotikum mennyisége, hamarabb gyógyulnak és kevesebb műtéti szövődmény alakulhat ki. A gyorsabban gyógyuló, elégedett beteg hamarabb távozhat otthonába. A gyógyszerköltségek csökkentésének, a felesleges és túlzott gyógyszerfogyasztás megakadályozásának ez is egyik forrása és módja.

Akkreditált képzőhelyként működnek mind a Debreceni, mind a Szegedi Orvostudományi Egyetem Gyógyszerészeti Karának. A főgyógyszerész örül annak, hogy az intézetvezetés – az anyagi lehetőségekhez mérten – minden segítséget megad a szakmai munka fejlesztéséhez és megvalósításához. Jó kollektívában, fiatal gyógyszerészek és asszisztensek, szakasszisztensek veszik körül, akik szintén fogékonyak az újra, önállóan képesek magas szintű feladatok megoldására.

Kiegyensúlyozott családi háttérrel tudja ezeket az eredményeket elérni az intézetvezető főgyógyszerész. Férje, Kovács Gyula gépészmérnök. Házasságukból két gyermek született. Alexandra közgazdász Londonban, hamarosan megszületik első gyermeke. Ádám gépészmérnök, Budapesten él. A mosolygós, életvidám asszony kertészkedéssel, sportolással és angol nyelvtudásának fejlesztésével piheni ki magát.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése