Simon József

Vállalkozó,

Kisvárda

szszn_12-76_simon_jozsef.jpgAz olykor mindent fenyegető széles folyam, máskor térdig érő kis folyó, a szeszélyes Szamos partján, Szamossályiban élte le eddigi életének több mint felét Simon József, a Kisvárdán kívül ma már két megyében ismert ital-nagykereskedéssel foglalkozó vállalkozó. 1965. június 21-én született Fehérgyarmaton. Édesapja tsz-brigádvezető volt, édesanyja háztartásbeli, ma már mindketten nyugdíjasok. Nővére ugyancsak vállalkozó, és ő is Kisvárdán él.

Élményekben gazdag gyermekkorából szívesen emlékezik vissza Gudász Sándor napközis nevelőre, aki közvetlenségével a gyerekek közelébe tudott férkőzni, és sok-sok felejthetetlen kiránduláson tanította tanítványait a természet szeretetére. Középiskolai tanulmányait Mátészalkán a gépészeti szakközépiskolában kezdte, majd két évvel később Fehérgyarmaton az ipari szakmunkásképzőben folytatta, ahol géplakatos szakképzettséget szerzett. Ezerkilencszáznyolcvanötben a gimnázium levelező tagozatán le is érettségizett.

Első munkahelye Szamossályiban a tsz-gépműhely, szerelő lett. A munkapadot hamarosan otthagyta, egy IFA teherautó fülkéjébe ült át, sofőr lett. A volánt huszonkét éves korában katonaruhára kellett cserélnie. A vezetéshez itt sem lett hűtlen, miután levizsgázott, buszsofőrként katonáskodott Budaőrsön és Tarcalon. Leszerelése után kis ideig még a tsz-ben dolgozott Szamossályiban, majd ezerkilencszázkilencvenben nagy váltás következett. Újsághirdetés útján a Kisvárdai Szeszipari Vállalathoz került, piackutató-üzletkötő lett. Innen tulajdonosváltás miatt hamarosan a Coca Cola üdítőital-palackozó üzemébe került, területi vezető volt. Másodállásként ekkor kezdett a nagykereskedelmi tevékenységgel foglalkozni. Miután ezt a cégnél nem nézték jó szemmel, váltott, egy évig a Tschibo Budapest Kft. területi vezetője.

Ezerkilencszázkilencvenötben egy társával együtt megalapította a Joker Top Betéti Társaságot, amely kezdetben két-három alkalmazottal, bérelt területen, italáruk és dohánytermékek kereskedelmével foglalkozott, diszkontként működött.

Azóta a következetes, átgondolt tevékenység eredményeként folyamatosan bővült a cég, amelyet 1999. január 2-ától már egyedül irányít Simon József. Ma már négy telephelyen, két megyében, Szabolcsban és Borsodban, kétezer partnerrel állnak üzleti kapcsolatban. A közel félszáz dolgozó többmilliárdos forgalmat bonyolít le évente. Hogy mi a siker titka? Erről így vall Simon József: „Nagyon fontos a tulajdonos hozzáállása, a megfelelő munkatársak kiválasztása, mert rajtuk sok múlik. Elengedhetetlen a jó kapcsolat a beszállítókkal, a vevői körrel. Meg kell felelni a folytonosan változó és esetenként nehezedő követelményeknek. No és persze napi tíz-tizenöt óra kemény munka immáron öt éve. Miután rengeteg versenytárs van és a „multik” nagyon erősek, elsődleges célunk a piaci pozíciók megtartása, a vállalkozás stabilabbá tétele. Ezután sikerülhet akár még növelni is piaci részesedésünket”.

Simon József ezerkilencszáznyolcvanhétben kötött házasságot Tar Csilla, jánkmajtisi leányzóval, aki ma szintén a vállalkozás dolgozója. Két gyermekük született, József tizenkét éves, Kinga pedig nyolc múlt az idén. Szabadidejét gyakran tölti a család Szamossályiban, a Holt-Szamos partján. Itt áll ugyanis, a nagyszülők ősi portájának szomszédságában, a horgásztó szélén a régi kis ház, ami ideális környezet a kikapcsolódásra, a pihenésre. Elsősorban azért, mert gyermekkori emlékei is idekötik, de gyermekeit, vendégeit is elbűvöli a csodálatos környezet, a csend, a nyugalom.

Vadászni is szeret, a Zemplén erdői jelentik számára a kedvenc vadászterepet. Valamikor ígéretes futballkarrier előtt állt, ám egy sajnálatos sérülés miatt húszéves korában abba kellett hagynia az aktív sportolást. A sport szeretete viszont megmaradt, bizonyítja ezt, hogy Kovács Bertalan, Tóth László és Kruppa Zsolt közreműködésével két éven keresztül aktívan támogatta Kisvárda futballcsapatát, és a kiesőjelöltből élvonalbeli csapatot faragtak. Aztán a város vezetőinek köszönhetően visszavonult a sportból, mint mondta, nem szereti, ha baleknak nézik. Talán ezért is áll úgy a város, hogy mára már focicsapata sincs!

Bár középiskolás korában KISZ-titkár, meg vb-tag volt, ma nem politizál, de szívesen emlékezik vissza a régi mozgalmas életre, és abból sem csinált soha titkot, hogy baloldali érzelmű. Úgy érzi, a sok szép kirándulás, az élénk közösségi élet ma is fontos része lehetne a mindennapoknak.

Összességében elégedett embernek tartja magát, úgy érzi, a sok és kemény munka meghozta gyümölcsét. A jövőt illetően szeretne majd változtatni, inkább tulajdonosi jogait akarná gyakorolni úgy, hogy a vállalkozást hozzáértő, felkészült menedzserek vezessék.

Az mindenképpen tervei között szerepel, hogy fiát megismertesse a vállalkozás fortélyaival, bevezesse az üzleti világ rejtelmeibe, hogy legyen majd, aki továbbviszi a céget.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 12. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése