Dr. Molnár Károly

Kórházigazgató,

Kisvárda

szszb_02-100_dr_molnar_karoly.jpgAlig száradt meg a tinta a kórházigazgatói kinevezést tartalmazó levelen, Molnár Károly főorvos nyakába vette a megyét, a régiót, az országot azzal a céllal, hogy erkölcsi és anyagi támogatókat találjon a halaszthatatlan rekonstrukcióhoz. Belegondolni is rossz, mi lett volna, ha a jó egymilliárd forint feletti összegtől elesik a kórház. Szerencsére, a döntési helyzetbe került szakemberek is fontosnak vélték a kisvárdai kórházhoz tartozó százezer beteg jobb ellátását. A koronária őrző és az endokrin részleg 150 ezer lakosért felel.

Molnár Károly 1940. augusztus 27-én született Mezőtúron. Édesapja néhai Molnár Lajos kereskedő volt. Édesanyja Lévay Julianna áruházvezetőként vonult nyugdíjba, ma Debrecenben él. Nővére Molnár Lenke a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem könyvtárából kezdte meg az aktív évek utáni pihenését.

Károly a 325 éves Dózsa György Fiúgimnáziumban érettségizett a szülővárosában 1958-ban. Mióta az eszét tudja, orvosnak készült. Nagybátyja, dr. Lévay Károly a budapesti László Kórház laborjában dolgozott és a koreai háború poklában is két esztendőn át gyakorolta a szakmáját. Sógora, annak a fia is orvos, az unokatestvére férje gyermekgyógyász.

Igazi tehetségként ismerték meg Károlyt a labdarúgó-berkekben. NB-II-ben focizott 16 évesen, a gimnázium válogatottjában is rúgta a gólokat számolatlanul. Nyaranta keresett annyi pénzt, hogy tankönyvre, ruhára telt a szeptemberi bevásárlás előtt.

Orvosi diplomáját 1965. szeptember 11-én vehette át. Néhány nap múlva bevonult és Abasáron a páncélosoknál az ezredsegélyhely orvosaként katonáskodott. Leszerelése után Nagyrábéra került, ahol megismerhette a nyíltszívű, józan gondolkodású falusi embereket. Még most is jópáran felkeresik közülük, pedig azóta felnőtt egy generáció. A szolnoki MÁV-kórházban folytatta szakmai pályafutását, majd Debrecenbe került fertőzőgyakorlatra. Szakvizsgát belgyógyászatból és fertőző betegségekből tett, valamint az elsők között végezte el a trópusi szaktanfolyamot. Kereken húsz esztendeje került a kisvárdai kórházba, és a belgyógyászati osztály vezetését bízták rá. Harmincöt évesen a legfiatalabb kórházi osztályvezetőnek számított. Noha hívták a fővárosi László Kórházba is, mégis felcserélte a debreceni állást a kisvárosi kórházzal.

− Egy új osztályt megszervezni mindig nagy élmény, öröm és felelősség − mondta az igazgató főorvos. − Az intézeti ellátás mellett a területi gondozási feladatok megszervezése is ránk hárult. Viszont a diabétesz, a pajzsmirigygondozás, a koronária őrző kialakítása mind megannyi érdekes szakmai kihívásnak minősült. Közben fuzionált a kisvárdai és a vásárosnaményi kórház, de az élet nem igazolta vissza az intézmények összevonást. Olyannyira nem, hogy azóta a kisvárdai kórházban hozzáláthattak a soha nem látott méretű rekonstrukcióhoz. A közeljövőben a röntgenosztály teljes műszerparkját felújíthatják. Mammográfiás készüléket vehetnek, és a megye második komputertomográfja is a gyors diagnosztikát szolgálja majd.

Az igazgató főorvos szeretné, ha térítéses alapon megszervezhetnék az utókezelést ápolási osztály létesítésével. A tüdőgondozóban harminc éves műszerekkel kénytelenek dolgozni, viszont tíz millió forintból most megoldhatnák a műszerek felújítását. Egyébként a rekonstrukció befejezéséhez 1996-ban kapják meg a következő összeget. Változatlanul a legfontosabbnak tartják, hogy a meglévő osztályok technikai felszereltségét, műszerezettségét javítsák, illetve az igényekhez igazodva új osztályokat hozzanak létre. Ilyen lesz az idén az osztálykeretek közt működő aneszteziológiai és intenzív terápiás osztály.

A szakmai megbecsülésről szólva Molnár Károly kifejtette azt is: nem az számít, hogy egyetemi klinikával rendelkező nagyvárosban gyógyítson valaki, hanem valósítsa meg maradéktalanul a szakmai elképzeléseit, fogadják el a kollégák mint szakembert és mint vezetőt, élvezze a lakosság bizalmát, alakítson ki mintaszerű kapcsolatot a területen működő háziorvos kollégákkal, szervezze, támogassa, irányítsa az intézményben folyó tudományos munkát, és akkor a szakmai hierarchia csúcsára jut.

A belgyógyászati osztály és a kórház a Bessenyei gimnáziummal és az adventista egyházzal országosan is egyedülálló egészségügyi felvilágosító előadás-sorozatot szervezett. Négy éve létrehoztak egy alapítványt a koszorúérbetegek életét veszélyeztető szövődmények eredményes kezeléséért. Tizennégy tudományos ülést szerveztek.

Felesége dr. Kiss Valéria, a Hajdú-Bihar megyei Agrárkamara titkára. Károly fia tizenhárom éves, csellózik, angolt és németet tanul, Róbert hét éves, az olasz focisuliban rúgja a gólokat. Molnár főorvos úr szabad idejében szenvedélyes vadász, társadalmi tisztséget tölt be a Hubertus Vadásztársaságban.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése