Livják József

Mezőgazdász,

Sárospatak

baz_02_136_livjak_jozsef.jpgTokaj-hegyalja nemcsak a táj szépségével, de hagyományaival is rabul ejti azokat, akik azonosulni tudnak varázsával. Ez a himnuszban is megénekelt, varázslatos táj nektárt csepegtet ugyan, de izzadságcseppeket követel cserébe, szinte önzetlenül. Aki ezt a sorsot választja, biztos lehet benne, hogy szép, de küzdelmes útra lépett. Hegyek-völgyek, erdők-mezők színesítik, árvizek, belvizek gyötrik a tájat, de életre szóló munkát és küzdelmes megélhetést biztosítanak annak, aki így is ragaszkodik ősei munkájához, a mezőgazdasághoz.

Livják József 1939-ben ilyen családba született Olaszliszkán, és már gyermekfejjel érezte, hogy örömét leli ebben a küzdelemben. A család viszont tanítónak szánta, így a sárospataki tanítóképző intézet hallgatója lett. Másodéves korában, azonban családi gondok miatt halasztania kellett. Édesapja kórházba került a négy év orosz hadifogság idején szerzett betegsége következtében. Az ő helyét kellett átvennie az ifjú tanítójelöltnek, hiszen a betakarítás, a szüret, a vetés nem várhatott. Édesanyjával és húgával közösen birkóztak meg a feladattal. A „tűzkeresztség” fényesen sikerült, ezért inkább mezőgazdasági szakiskolában folytatta tanulmányait, később, levelező tagozaton mezőgazdasági technikusi végzettséget szerzett.

A következő 15 évet a Vetőmag Termeltető Vállalatnál töltötte. Megismerte a szakmát, a megyét, az embereket és a közgazdasági összefüggéseket. Érezte, hogy az összegyűjtött tapasztalatok birtokában érdemes lenne nagyobb feladatot is vállalnia. A vegetáló Aranykalász Tsz főagronómusa lett Dorkótanyán. Első ténykedése azonnal felkavarta az állóvizet, hiszen a megszokott összeg négyszereséért vásárolt műtrágyát és vegyszert, a főkönyvelő legnagyobb rémületére. Már az első évben egy millió forint aktívum igazolta a döntés helyességét. Természetes, hogy a virágzó téeszt néhány év múlva egyesítették a sokkal gyengébben fizető Kossuth Tsz-szel, hátha ott is bekövetkezik az „agrár-csoda”.

Az 1975-ben egyesült téeszben ágazatvezetőként dolgozott Livják József egészen a rendszerváltásig. Az erdő és a háztáji szolgáltatás lett a munkaköre. Az erdő biztos megélhetést ígért volna, de az elődök tékozló, kizsákmányoló fakitermelése, a rendszerváltás által megkövetelt vagyonnevesítés átláthatatlan és gazdaságtalan körülményeket teremtett, biztosabb jövedelemforrás után kellett néznie. Ebből a kényszerű helyzetből kerekedett ki a Fellegvár Bt. 1989-ben. A különös hangzású név sem fellengzős álmokat, vagy légvár-szerű elképzeléseket takar.

Egy nevezetes épületnek állít emléket. Gróf Vay Ábrahám királyi kamarás emeltette a házat a főiskola közelében, mivel gyermekei nem kaptak kollégiumi elhelyezést. Különös nevezetessége az 1825-ben épült, háromemeletes háznak, hogy ez volt akkoriban az első magántulajdonú, többszintes épület Sárospatakon. Nem magamutogatás vezérelte a grófot a magas épület emelésére, hanem a szükség, ugyanis kicsi volt a telek. Amikor megkérdezték tőle, hogy miért hordatja a rengeteg követ a tenyérnyi portára, ő így válaszolt:

– Azért, mert ez a terület az égig mind az enyém.

A jelen történethez viszont az kapcsolja a Fellegvárat, hogy az épület földszintjét éppen a Livják család lakja, igaz, hogy a gyerekek már önálló életet élnek. A legidősebb, Zsolt, kertészeti főiskolát és erdészeti egyetemet végzett, ő a bt. beltagja. Mégsem a szakmájában dolgozik, hanem egy traktor-alkatrész boltot vezet. Ezek mellett 150 hektár földön gazdálkodnak. Búza, árpa, zab, kukorica, cukorrépa a jellemző termények. Gépparkjukat és az alkatrészboltot a bérelt, egykori téesztanyán tartják. Emília előbb óvónőképzőt végzett, majd testnevelés–földrajz szakos tanári diplomát szerzett, később elvégezte a Testnevelési Egyetemet is. Férje ugyancsak testnevelő, mindketten a Comenius Tanítóképző Főiskolán tanítanak. Mindketten szeretik a gyerekeket és imádják a lovakat. Vállalkozóként, gyermekeket tanítanak lovagolni, de különösen fontosnak tartják a gyógylovaglást. Pályázati pénzből 2000 nyarán sikerült először megszervezni a fogyatékos gyermekek gyógylovaglását, ekkor tapasztalhatták először ennek a sportnak a csodálatos hatását, különösen az egyensúlyi zavarok gyors javulása terén. Munkájuk áldásos hatását a Mozgáskorlátozottak Sárospataki és Zemplén Térségi Egyesülete igényli rendszeresen. Elsősorban ez a körülmény ösztönzi őket arra, hogy fedett lovardát építsenek, hiszen így télen is élvezhetnék a rászorulók a lovaglás jótékony hatását.

Livják József második házasságából született Csaba fia, aki gépészmérnök lett, egy építőipari kft. munkatársa. Szaktudására szükség lesz a 16 méter hosszú áthidalók tervezésekor a fedett lovarda építéséhez.

Ildikó, a feleség, ugyancsak pedagógus. Ő nem tagja a bt.-nek, de szeretetével, gondoskodásával biztos hátteret nyújt az álmok megvalósításához. A három unoka közül a legnagyobb a hatéves Ábrahám és az ötéves Ábel a Zsolt gyermekei, a néhány hetes Botond Tonuzoba pedig Emília boldogsága. Ők a família harmadik „emelete”.

Boldog család. Lelkiekben a Fellegvár Bt. is az egekig építkezik.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése