Lakatos András

Országgyűlési képviselő,

Nyíregyháza

szszb_03-64_lakatos_andras.jpgAz embereket két nagy típusra lehetne osztani, ha életük sorsáról esik szó. Az egyik a pesszimista, a hibákat látó és kereső, a másik a bizakodó, optimista. Lakatos András az utóbbi kategóriába tartozik. A bizakodó életfelfogása gyermekkorától kíséri a mai napig. Olyan családban nőtt fel, ahol becsülték a munkát, szerették a földet.

Két leánytestvére mellett egyedüli fiúként Mezőladányban született ’44-ben. Gyerekkorában szőrén megülni a lovat és legeltetni a tehenet barátaival, vagy őrizni a dinnyét, nagy teljesítmény volt!

Emlékei közt igazán az első tarlóhántás él a Zsidótagalja dűlőben, amikor csak a saroglyához köthette az ekekészséget, mert kevés erő volt még a szekérderékba tenni. Úgy barázdálhatott, és szánthatott egyedül, ahogy ő akart. A különféle mezei munkák végzése alkalmával édesanyja mindig az életről beszélt neki. Ösztönösen buzdította a továbbtanulásra, mert érezte anyai szívével, hogy van képesség a fiúban.

Nagybátyja, Lakatos István, megyei hírű matematika-fizika szakos szakfelügyelő volt, aki végül a tanárképző főiskola tanáraként ment nyugdíjba. Vagy Lakatos Tibor mezőgazdasági mérnök-közgazdász mezőgazdasági- és élelmezésügyi miniszterhelyettes is volt, ki szintén a családhoz tartozik. A sok jó tanács, példa, a figyelemfelkeltés önbizalmat adott és a túljelentkezés ellenére a Mátészalkai Mezőgazdasági Technikumba felvételt is nyert. 1962-ben érettségizett. A Pallagi Mezőgazdasági Felsőfokú Technikumba irányították.

Félév után kimaradt, mert minden áron egyetemre kívánt menni, de ez az idő is hasznára vált. A szerencséje tovább kísérte és a maradék félévet, mint gyakornok a Dózsa Tsz-ben folytatta Nyírtasson. A szerencse arra vonatkozik, hogy egy meghatározó személyt talált az elnökben.

Talán Dobó István állhatott úgy egykor az egri vár falán képzeletében, mint Virtics Ferenc tsz-elnök a valóságban. Nemcsak termetére, hanem kivételes emberi tulajdonságaira is fel lehetett nézni.

Ha a mezőgazdaságban nem is volt annyira járatos, egy dologban az élet „aranyozott diplomával” áldotta meg: a jó szervezés, a becsületes munkavégzés, a példamutatás, a szigorú, de embertisztelő magatartása terén.

Virtics Ferenc mellett eltöltött idő volt a csúcs. Nem hogy szeretett, hanem imádott mellette dolgozni. Most is állítja, hogy vezetői beosztásaiban mindig ez volt a mérce.

Micsoda ellenőrzéseket végeztek éjjelente! A burgonyaprizmánál alvó őrtől elhozták a kalapját és villáját. Vagy az éjjeliőrtől a pálinkásüveget, mert már üres volt. Ezek mint bűnjelek a közgyűléskor az asztalon voltak szemlére kitéve. Így érthető, miért kapta a vezetés az állami díjat. Szerényen elhallgatja, hogy Lakatos András pedig a Munkaérdemrend bronz fokozata országos ifjúsági díj tulajdonosa sok más kitüntetése mellett.

A házigazda pályája szépen ívelt a ranglétrán. 1967-ben végzett a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen. A tsz ösztöndíjasaként került vissza. Az itt töltött tizenhárom év alatt igen sok beosztást tölt be, végül 1977-ben a tsz elnöke lett. A gazdaság töretlenül fejlődött, példa volt a megyében. Ha dédnagyapja, id. Lakatos András, csak egy pillanatra tekinthetett volna be az irodájába, boldogan kacsintott volna unokájára, hogy az ő század eleji tekintélyét, amit gazdatársai lótenyésztés terén elismertek, van aki örökölte.

A megyei tanács elnökhelyetteseként közel nyolc év alatt is elsősorban mindig a mezőgazdaságért és az abban dolgozó emberekért küzdött, vitatkozott, tárgyalt, hogy a megyének jobb legyen. Ezek eredményezték a léüzemeket, a konzervgyárakat, a tejfeldolgozó üzemeket a tsz-ekben.

Ezt követően három évig a dohánygyár igazgatója volt. E beosztásán nem szakmai okok miatt kellett változtatnia.

A család ennyi elfoglaltság mellett sokat hiányolta, de megértő és mindig hű felesége igyekezett ezeket pótolni. A nyírtassi lány, Eta asszony, aki a népes Buhály család hetedik gyermekeként született, ismeri a munkát és annak becsületét.

Ma a Hungarotabac Nyíregyházi Kirendeltségének a vezetője. Leányuk, Andrea, negyedéves közgazdász hallgató, Péter Gödöllőn harmadéves egyetemista.

Hogyan éli meg a változásokat? Nehezen, mert az általános gazdasági válság még tart, csökken a mezőgazdaság támogatása és az értékes, gondolkodó parasztságnak kevés a kapaszkodó. Így csak a minőség és az értékesítés, a megoldás kulcsa termékeinknél. Ezen dolgozik 5 éve, mint a megyei Mezőgazdasági Kamara elnöke, és mint választott országgyűlési képviselő MSZP szimpatizánsként.

Zárszóként a képviselőválasztási célkitűzést ma is helytállónak tartja: „Erkölcsi kötelességem tenni azokért, akik közül való vagyok magam is.”

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése