Kádár Dániel

Nyugdíjas,

Csökmő

hb_4-116_kadar_daniel.jpgA csökmői faluház mögött áll Kádár Dánielék háza, amely egykor édesapja műhelyének adott otthont, aki azt szerette volna, ha a fiaival nagy családi vállalkozást hoz létre, ahol mindegyik művelheti a saját szakmáját. Együtt lett volna minden: kovács, kocsigyártó, kerékgyártó. Dani bácsi azonban fiatalon kereskedőnek szegődött, pedig már akkor is a fa szerelmese volt. Édesapja szavajárása volt, hogy „ha nem is a gyalupadon csináltam a gyerekeket, azért ott nőttek fel”. Akinek ilyen pedáns műhelye van, az mindig is szerette a rendet maga körül. Nem hiába beszél szeretettel a leventemozgalomról, ahol nemcsak a testet, hanem a szellemet is edzették, ahol hazafias szellemben nevelték az ifjúságot.

Dani bácsi kétszeresen is büszke a nevére. A család úgy tartotta, hogy az Újfaluban elesett végvári vitéz leszármazottai, és az újfalui ügyvéddinasztia csak „ellopta”, „kisajátította” a Kádár nevet, mikor emléket állítottak a Kórógypusztán eltemetett hősnek az ezerkilencszázhúszas években. Dani bácsi is ez idő tájt látta meg a napvilágot, pontosabban 1927. április 5-én. Nem volt nehéz a névválasztás sem, mert a Dániel név nem volt ritka a rokonságban. Volt olyan, hogy egyszerre hatan viselték. Külön családi fotóalbumban kaptak helyet a Dánielek. Különösen büszke arra a nagybátyjára, aki jó hírű asztalosmester volt, és a csökmői községháza nyílászáróit készítette. Dani bácsi mindig is rácsodálkozik erre a kiváló munkára, ha a polgármesteri hivatal felé visz az útja.

A háborúban odamaradt az egyik bátyja. Úgy véli, hogy a világégést követő „Tildy-rendszerben” voltak a legboldogabbak az emberek. A parasztok földet kaptak, és megindult a munka. Aztán minden a visszájára fordult. Megszűntek a hangyaszövetkezetek, így állás nélkül maradt. Édesapja hívta maga mellé, akitől hamarosan elvették a harmincesztendős ipart, és ez a halálát okozta. Ezért nem is sietett vissza a fiatalember a faluba a katonaság után. Pestre került, ahol megismerte a feleségét, aki darvasi lány volt. Tőlük a házat vette el a Rákosi-rendszer, de messze idegenben a két bihari fiatal egymásra talált. Összeházasodtak és 1955-ben hazatértek.

Kiváltotta az ipart, de nem boldogult. A téeszbe terelt embereknek már nem volt szüksége új szekerekre. Ismét kereskedő lett, de egyre jobban vonzotta a fa, így három év után visszament a téesz bognárműhelyébe. Középvezető is volt, de nem szerette, mert szerinte az ilyen ember lépcső, akin fel-lejárnak. Háztájit is műveltek, de a fő mellékjövedelem a fából származott.

– Egy darab fát se dobhattam ki, mondja Ducika néni, a felesége –, míg meg nem vizsgálta. Itt minden az ő keze munkáját dicséri. Az ágyak, a szekrények, a polcok.

Az ügyes mesternek hamar híre ment, munkáit már nemcsak a rokonság vitte, hanem az ismerősök, majd idegenek is bejelentkeztek a határon innen és túlról is. Ötletes, olykor meghökkentő megoldásokat alkalmazott. Egy fatálcán áll például az ágyútalp csöve a whiskys üveg, és a mellette sorakozó esztergált hosszúkás lövedékek rejtik a pálinkáspoharakat.

Két gyermekük van. Négy unokájuk van, akik gyakran nyaraltak együtt a nagyszülőknél, ahol megtanulhatták, hogy a munkának és a tanulásnak becsülete van.

„Összetartó család vagyunk” – mondja büszkén a nagymama. A csökmői önkormányzat 2004-ben díszoklevél adományozásáról döntött, az elsőt Kádár Dánielnek ítélték, aki az ajánlólevél szerint „eddig tanúsított életútjával, szellemiségével a lakosság érdekében olyan kiemelkedő tevékenységet végzett, mely a település több fejlődésében meghatározó, annak hírnevét öregbíti.” Nem is akar sokat beszélni róla. Kezembe nyom egy videokazettát, amelyet a helyi fotószakkörösök készítettek. „Majdnem minden rajta van – mondja, majd egy kicsit bosszúsan folytatja – csak az önkéntes tűzoltóságról felejtettem el beszélni. Rögvest pótolja. Hozza a régi egyenruháját, amelyen számos kitüntetés fityeg. Büszkén meséli, hogy sok járási versenyt nyertek meg a fiatalokkal. A már említett ajánlólevél így summázza sokoldalú tevékenységét:

„Már fiatalon meghatározó tagja a község társadalmi, kulturális életének. Aktív tagja az Iparos Körben működő színjátszó csoportnak. A később megalakult citeraegyüttes alapító tagja, ahol a zenélésen kívül az együttes számára készítette a szebbnél szebb hangszereket. A község társadalmi életében különböző funkciókat látott el évtizedeken át, ezzel is segítve a község irányítását. A Csökmői Református Egyház testületének tisztségviselője, ahol szintén megbecsülés övezi az ott tanúsított tevékenységét. Nyugdíjas éveinek maradandó alkotása a Polgármesteri Hivatalnál álló kopjafa, melyet fia segítségével készített el a II. világháborúban elesett csökmőiek emlékére. Életútja alapján Kádár Dánielt érdemesnek tartjuk arra, hogy a Csökmői Képviselő-testület díszoklevéllel tüntesse ki.”

 (Hajdú-Bihari Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése