Fehér Antal

Nyugalmazott igazgató,

Mátészalka

szszb_09-162_feher_antal.jpgMivel lehet az idős emberek hétköznapjait ünnepnappá varázsolni? Erre a kérdésre keresett, és talált választ Fehér Antal, a tiborszállási Ápoló-Gondozó Otthon nyugalmazott igazgatója, akivel mátészalkai otthonában beszélgettem. Nem a szavak inkább a tettek embere, de megered a nyelve, mikor munkájáról érdeklődöm.

– Legfontosabb a családias légkör kialakítása – mondja ugyanazzal a megfontoltsággal, ami egész lényét jellemzi. Nemcsak a testi, a lelki egészség megőrzését is szem előtt kell tartani. Például a lakók tiszteletteljes fogadása, beilleszkedésük segítése a nyugodt mindennapi életritmusuk megteremtése. A közös reggeli torna, az újságcikkek felolvasása, az irodalmi kör, a műveltségi vetélkedő, s más számos rendezvény mind-mind a szellemi frissesség fenntartását szolgálják. Mesél a közös születésnapi és névnapi megemlékezésekről, a megye többi szociális otthonát is megmozgató „Vadaskerti Dalos Tavaszról”, a farsangi mulatságról, s még számos olyan programról, mely hozzájárul az ott lakó emberek kiegyensúlyozottságához. A „tibori otthonban” – ahogy a környékbeliek ismerik – állattartással, növénytermeléssel is foglalkozhatnak az ahhoz kedvet érző lakók. Természetesen csak önkéntes alapon. A terápiának is kiváló foglalatosság eredménye, hogy a burgonya kivételével minden zöldség megterem az intézmény kertjében. Nyilván az olvasó is érzi, ez az otthon nem olyan mint a többi.

1987-ben, megalakulása után egy évvel módszertani címet kapott, és ezáltal a feladatot, hogy modellértékűvé fejlessze az intézményben folyó gondozó munkát. Az Egészségügyi Minisztérium mind az igazgató személyét, mind az intézmény adottságait megfelelőnek találta a nem könnyű feladat megoldására.

A jobb feltételek megteremtéséhez szükség volt fejlesztésre is, így négy foglalkoztató helyiséget alakítottak ki, ahol megkezdődhetett a mentálhigiénés munka. Később egy tízszemélyes panzió részt is létrehoztak, ahol azok az idős emberek kapnak helyet, akiknek az ápolása saját családjukban ideiglenesen nem oldható meg. Ez a forma akkor egyedülálló volt az országban. Egy másik különálló épületben alakították ki a tizennégy férőhelyes apartmant. A sikeres pályázatok társalgó, orvosi szobalétesítésére, és fizikoterápiás eszközvásárlásra is lehetőséget nyújtottak. Ugyancsak pályázaton nyert pénzből hajtották végre tavaly a konyha teljes rekonstrukcióját, s jelentették meg azt a kiadványt, amely részletesen bemutatja a megyében működő szociális otthonokat. Tavaly az intézmény megkapta a végleges működési engedélyt.

Fehér Antal munkája nem fejeződött be délután négy órakor. Szakmai tanácsokkal látta el az önkormányzati és az egyházi fenntartású szociális intézményeket, s vizsgálta a megyei szociális otthonokat. Négy évig tanította a szociális gondozónői osztályt a nyíregyházi egészségügyi szakközépiskola mátészalkai kihelyezett tagozatán. Kiváló munkájáért több elismerésben részesült, hogy csak néhányat említsek: 1994-ben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés Egészségügyért-díjat adományozott neki, 1996-ban a Népjóléti Minisztérium Batthyány-Strattmann László-díjjal tüntette ki. Az igazi elismerés az ő értékítélete szerint azonban nem a kis emlékplakettekben mérhető, sokkal inkább az intézménylakók elégedettségében. Nyugdíjazása után három évet még a tiborszállási otthon élén töltött, de tavaly októberben egészsége visszavonulásra kényszerítette. A tevékeny embernek azonban nem esik jól a „tétlenkedés”. Több felkérést kapott már részidős szakértői munka betöltésére, s hogy elvállalja-e, az leginkább egészségi állapotának a függvénye. Hogy mit alkotott, azt már tudja az olvasó, de felmerülhet a kérdés: Ki ő? Hogyan kezdte?

1937-ben Méhteleken született. Az általános iskola elvégzése után az ország déli részébe került, a Szegedi Mezőgazdasági Technikum zöldségtermelési szakán szerzett érettségit. Érden, az állami gazdaságban gyakornokoskodott, de szíve visszahúzta szűkebb pátriájába. Csengerben hitelügyi főelőadóként dolgozott a bankban, majd a Csengeri Járási Tanács egészségügyi osztályán lett főelőadó. Hét év elteltével a mátészalkai tanácshoz került, ugyanilyen munkakörbe. Figyelme kiterjedt a járás minden gondozásra szoruló lakosára, így a termelőszövetkezetek munkaképtelen és öreg járadékosaira is, s elérte, hogy a tsz saját erőforrása terhére gondozónőt állítson be melléjük. Elvégezte a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola szociális szervező szakát. Nős, felesége: Osváth Éva. Két gyermekük született. Ágnes – aki két unokával ajándékozta meg a nagypapát – tanítónő Nyírcsaholyban, és Zoltán, aki apja példáját követve szociológiát tanul a Debreceni Egyetemen.

Fehér Antal 1986 és ’99 között próbálta ünnepnappá varázsolni az idős emberek hétköznapjait, a tiborszállási Ápoló-Gondozó Otthonban.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 9. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése