Dr. PhD. Sándor Endre

Református lelkész, zsinati bíró,

Vámosújfalu

Sándor Endre-1.jpgBoldogok, akik békét teremtenek. Ez a felirat szerepel a vámosújfalui református templom gyönyörű bársonyterítőjén, ahol dr. Sándor Endre lelkész immár 37 éve pásztorolja gyülekezetét. Béke, valódi lelki béke az, ami árad a templomba belépő látogató felé, de ez nem korlátozódik az épület falai közé, ez sugárzik a lelkész úr egész lényéből. Talán ez a titka, alapja tartalmas, alkotó életének, hiszen már nyugdíjas éveit tölthetné, ezzel szemben vallja, hogy az Úrnak még tervei vannak vele és addig nem lehet nyugdíjba vonulni.

Dr. Sándor Endre 1945-ben született Abaújszántón iparos szülők gyermekeként. Édesapja mozigépész volt, így gyerekkorát a moziban töltötte, ahol olthatatlan tudásvágya már megnyilatkozott. Anyai nagyapja csizmadia vállalkozóként vitte vásárra portékáit, és hagyott maradandó emlékeket unokájának. Papok nem voltak a közeli felmenők között, de Sándor Endre mindig lelkésznek készült. Ennek ellenére 1959-63-ig mezőgazdasági szakközépiskolába került, mert akkoriban indult a mezőgazdaság átszervezése. Ezt követően azonban már teológiát tanult, ahol hétből ketten végeztek azon az évfolyamon, majd a Wuppertali Prediger Seminar 2 kurzusán vett részt, a heidelbergi egyetemen és a zsidó főiskolán is tanult.

„Miskolci segédlelkészi éveim alatt arra gondoltam és ma is ezt vallom, hogy egy faluban szeretnék szolgálni, mert ott lehet igazán békében, nyugalomban, valódi meghittségben teremteni, alkotni, hivatást vállalni. Emlékszem, susogó nyárfák voltak az út szélén, amikor bejöttünk Vámosújfaluba, ami akkor fejlesztésre ítélt falu volt. Az emberek dolgoztak és munka után mentek a szőlőbe, szorgalmas nép volt akkor is a vámosi, épültek az új házak, jöttek a templomba, születtek a gyerekek. Azt mondták az emberek: „Ha a tiszteletes úré felnő, akkor a miénk is”, sokan így vállaltak harmadik gyermeket. – emlékszik vissza.

Dr. Sándor Endre komolyan vette a személyes példamutatást és tizenhárom gyermek vállalásával bizonyította hitét, hogy az Úr mindent megad, amire a gyerekeinknek szükségük van. Ma már 27 unokával is büszkélkedhet, akik nemrég a szélrózsa minden irányából hazajőve egyik testvérük házasságkötésére egy családfával ajándékozták meg szüleiket.

Fotók és könyvek, emlékek és alkotások, ebben bővelkedik a lelkész dolgozószobája, pontosabban csak az egyik dolgozószoba, a másik a parókia túloldalán helyezkedik el, a templom. Itt kezdi évtizedek óta minden napját, itt hallgatja meg minden reggel, hogy mit üzen az Úristen és ez adja az alapját a vasárnapi prédikációnak.

„Sokat változott a gyülekezet lelki síkon, hiszen ma már szüretkor is elviszik az újságot, és ami még fontosabb, hogy azokhoz is eljuttatják, akik betegek és nem tudnak a templomba eljönni. Az egymásra való odafigyelés erősítését nagyon fontosnak tartom és azt, hogy ne parancsokat osztogassunk, hanem gondolkodásra ösztönözzük az embereket. Kevesen tudják, hogy eredetileg nem az áll a Tízparancsolatban, hogy „Ne lopj”, hanem az, hogy „Nincs szükséged arra, hogy lopj” – mondja mosolyogva és ez a derű végigkíséri egész beszélgetésünket.

Mosolyogva meséli azt is, hogy 2009-ben kicsit megállította az Úr, agyvérzést kapott,  40 nap feküdt bénán, de Isten meghallgatta az imádságokat, s meggyógyult, amit az orvosok csodának tartottak. Hiszi, hogy van még feladata, az Úrnak tervei vannak vele és fáradhatatlan lelkesedéssel teszi dolgát.

Alkalmanként jár a sátoraljaújhelyi börtönbe is, és hiszi, hogy őszinte hittel van visszaút a becsületes életbe. Jelenleg a Zempléni Reformátusok Lapjának, mint egyházmegyei sajtóügyi előadó, főszerkesztője. Élete során több mint 500 cikke, tanulmánya jelent meg különböző újságokban. Megjelent 23 könyve, melyből 14-et a Kálvin kiadó adott ki. Az „Örömben és bánatban” című modern imádságoskönyvet a kiadó kérésére alkotta meg a társadalom három szintjét érintve, melyekről személyes tapasztalatokban bővelkedik: sokgyermekes apaként megtapasztalta a nagycsalád örömeit, nehézségeit, tiszteletdíjas polgármesterként rálátott a társadalmi élethelyzetekre és lelkészként a hívő ember életének szegmenseibe is betekintést kapott. Így született meg az mű, amely 1999-es megjelenése után fél év alatt elfogyott és már a negyedik kiadását is megérte.

Nem csak anyanyelvét használta alkotásra, hiszen német nyelvről fordította Christian Möller Gyülekezetépítés című könyvét. Számos műve közül kettőt tart a legfontosabbnak, az egyik a Magyarázatos Biblia, két könyvének magyarázatai fordítása, amely a Magyar Bibliatársulat számára hozzájárulásként készült a világkiállításra, ami elmaradt, a könyv viszont ennek ellenére megjelent. A másik A Magyar Református Egyház Istentiszteleti Rendtartása, melynek készültekor a liturgiai bizottság  jegyzője volt.

Beszélgetésünk végén megpillantok egy fotót a falon és rákérdezek, mit ad át a lelkész úrnak Mádl Ferenc és Orbán Viktor. A válasz nemes egyszerűséggel érkezik: „Igen, erről nem is beszéltünk, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét vettem át 2000. augusztus 20-án a Parlamentben.”

És még ki tudja mi mindenről nem szólt, talán nem is riportot, könyvet kellene írni életéről…

(Északkeleti Almanach 28. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2012.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése