A gyümölcs cefréből pálinkává lényegül

A szertartást a főzdés celebrálja, a tudat fura ura. Hatalma volt, persze van ma is

Embernek találták azt ki! Az ember alatt régen a férfiakat értették ezen a vad szatmári vidéken, de másutt is. Az asszony az asszony volt, a középkorban egyenesen asszonyi állat, de azért hol tartana az emberiség asszonyok nélkül? Ugye? Az űrben? Egy másik bolygón, mondjuk a Vénusz dombjain? Nem folytatom, mindenkinek a fantáziájára bízom a folytatást.

Triku Rozinak híjták régen azokat a nőszemélyeket, akik sűrűbben emelgették a poharat. Önmagában nem volt ez gond, hiszen a „kontyalávaló” kifejezés sem új keletű. Az érték a mérték volt. Persze nem mindig sikerül értékén kezelni a józanságot. A józanság nem a részegség hiánya, hanem pont fordítva: a részegség a józanság hiánya, jelentsen ez bármit is. A Katzenjammer, azaz a macskajaj eligazít az emlékezet útvesztőjében, a tegnapi oly egyszerű gondolatok „másnap” kétségbeejtő labirintusában. 

Most, hogy a cefrés hordók nem győzik kapkodni a fejüket, a főzdék meg csúcsra vannak járatva, gondolatban elidőztem egy kicsit egy nem is annyira mellékes dolgon. Van, ahol a pálinkafőzde pálinka manufaktúra, meg kézműves, meg reneszánsz, meg hangzatosabbnál hangzatosabb nevekkel illetik. Helyesen, mert nem árt értékén kezelni azt, ami tényleg az. 

Amikor az ember gyümölcsfát ültet, nem feltétlenül a lekvár jár az eszében. Legalább is első helyen nem a lekvár. Nem is az aszalvány, vagy a szörp. Amikor tegnap végignéztem a kis gyümölcsösömön, az jutott eszembe elsőként, hogy ezek az én teremtményeim. Nem akarok szentségtörést elkövetni, hogy én Teremtőnek gondolnám magam, de azok a gyümölcsök, amelyek az általam ültetett és gondozott fákon megteremnek, az én munkám valódi, kézzel fogható, szagolható, ízlelhető gyümölcsei. Az a nedű, ami ezekből készül, az valódi kézműves termék. Egyedi, hiszen két egyforma fa, két egyforma gyümölcs nincs kerek e világon. Hozzáadott anyagot nem igényel, teljesen természetes, mint a mezei virágok illata.

A hordókban gyümölcsöző kapcsolatban váltja egymást az eper, a meggy, a barack, körte, szilva, alma, szőlő, naspolya, kökény, meg minden, ami gyümölcs. Azt szokták mondani, hogy amiből nem lehet pálinkát főzni, az nem is létezik. Nehéz ezzel a megállapítással vitába szállni, hiszen az ellenkezőjét még nem bizonyította be senki. Nincs olyan, aki venné ehhez a bátorságot.

Persze a világ változik, a modernizmus beette már magát a hagyományos pálinkafőzdék világába is. A régi időkben a pálinkafőzés olyan volt, mint egy templomi szertartás. Eleinte lúfogattal, vagy éppen tehenfogattal, majd később már autóval, utánfutóval szállították a szentélybe a cefrével teli hordókat. Illett, sőt ajánlatos is volt kivárni a főzést. Az éjszaka alkalom volt egy kis baráti beszélgetésre, szalonnázgatásra, kártyázásra is akár. Na meg azért egy kis kóstolgatásra is.

Ahogy a gyümölcs cefréből pálinkává lényegült, úgy lényegült át a főzető tudatállapota is az éjszaka folyamán. Ó, azok a mámoros éjszakák! A szertartást a főzdés celebrálta, a tudat fura ura. Hatalma volt, persze van ma is. Ő rendelkezett a „Bölcsek kövével”, varázstudománya Harry Potteréhez mérhető. Reggelre elkészült a folyékony manna, jól adta, vagy nem jól, akkor már mindegy volt. 

Egyik alkalommal Elemér bátyámnak három napig tartott Becsen a ceremónia. Otthon úgy tudták, hogy Peti bátyámnál alszik, míg kifőzik a pálinkáját. Peti bátyám persze ebből semmit nem tudott, mert Elemér bátyám nem is háborgatta. Minek is tette volna, amikor olyan jól eliszogattak, elkártyáztak a becsi főzdében. Amikor Peti mit sem sejtve hazament Orosziba, Matild néném számon kérte rajta hites urát. Ő meg csak nézett, hiszen Elemér bátyám arra sem vette a fáradtságot, hogy legalább beavassa, hogy falazzon neki. Így esett, hogy amikor visszament nagybátyja keresésére, rögtön meg is találta a jó hangulatban kártyázó „csellengőt”. Ez volt a becsi úri muri.

Szerző: 2019. 08. 02.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló