Nem dédelgette a falu, nem fogadta be a város

Szemelvények Bán Béla készülő EMLÉK(fény)KÉPEK című könyvéből

Jani bátyám, Marika és Vera – 1958.

A kép 1958 nyár végén készült. Bátyám és fiatal felesége, valamint Vera látható a képen. Nekem is ott lenne a helyem, elvégre együtt jártuk be aznap a város nevezetességeit, de nem volt, aki kattintson, így én szembe kerültem velük.

Bátyámék aznap reggel jöttek fel a fővárosba a korai mátészalkai vonattal. (Két hónapot töltöttek Szamoskéren a szülői háznál. Ott volt az esküvőjük, én voltam a menyasszony tanúja.) Estére már indultak is tovább, sógornőm szüleihez, a Baranya megyei Gödrébe. Ez a nap a mi négyünké volt. Parlament, Duna part, Nemzeti Múzeum; ebéd a Szabadság híd lábánál, a Matrózban (fizetési előleget kaptam a Rádióban), s végül fel a Gellért-hegyre. Itt készült a most megtalált kép.

A fővárosban dolgoztak azelőtt ők is, a Hídépítő Vállalatnál voltak segédmunkások. Bátyám munkásszállása egy kis faházban volt a Petőfi híd budai hídfőjénél, lent egészen a parton. De valami miatt elküldték őket, vagy ők mondtak fel, már nem emlékszem. Mi pedig szinte pestinek számítottunk, ilyen városnézésen mégsem voltunk korábban együtt, mint azon a szeptember eleji napon.

Testvérbátyám sorsa a század közepén, második felében a tovább nem tanuló falusi fiú tipikus élete. Már kicsúszott az a kevéske föld is a talpuk alól, a tsz-ben pedig szakma nélkül feleslegessé váltak. Jani még hat elemit végzett, 1944-ben fejezte be a hatodik osztályt. A háború éveiben már nem vették komolyan az ismétlőt, de az amúgy sem jogosított fel semmire. A hadseregben megcsillant előtte egy ígéret: elmehet tisztesi iskolára. 1955-ben alá is írta a három év tovább-szolgálatot. Jó feje volt a tanuláshoz, gondolta, jó tiszthelyettes lesz, továbbszolgáló. Lesz munkája, lesz élete. De 1956 után csökkentették a sereg létszámát, őt is leszerelték. A faluban a termelőszövetkezet bukdácsolt, a bent maradt tagoknak sem volt munkája, őt így nem fogadták be. Ekkor került Pestre. Itt ismerkedtek meg Marikával, s vette feleségül egy év múlva.

Ezt követően már hajszolta a szerencséjét, de az nem nyílt meg előtte. Együtt akartak élni, hamarosan már hárman – megszületett a kislányuk. Próbáltak Szamoskéren megmaradni. Szüleim régi házát kicsit átalakították, a nagyszobából elvettek egy méternyit, hogy a pitvar szélesebb legyen, illetve a bejáratnál leválasztottak egy apró előszobát. A két öreg meghúzta magát a konyhában, bátyámék hárman az utcai szobában. Alig bírták ki a következő tavaszig. Nem volt munka, nem volt jövedelem, s egyszer csak alig volt ennivaló. Ismét utazás vissza, Baranyába. Itt is egy szobácska jutott nekik az anyai háznál. Csak munka nem jutott egyiküknek sem a környéken. Szegénységükön tapasztalták meg: akár a szatmári kis zsákfalu, akár a baranyai hegyek között kinőtt kis település  – egyre megy. S hiába tették meg az utat a két település között pár év múlva még egyszer, végül csak Baranyában kötöttek ki. Tanulni már nem tudott, segédmunkásra pedig azon a környéken sem volt szükség. Így igazán nem dédelgette őket a falu, ahogy nem fogadta be őket a város.

Valahogy mégis kapott munkát, ha nem is állandót. Felneveltek három gyermeket, akik élete egyenesbe került, s ma barátaim itt a Facebook-on. Édesapjukat 63 éves korában temették el, Marika is elköltözött pár évvel ezelőtt.

Nekem adatott meg a családból csupán, hogy emlékezhetek.

Szerző: 2018. 04. 07.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése