Életem új barátai

Szemelvények Bán Béla EMLÉK(fény)KÉPEK című könyvéből

Ollé Zsókával

Újra és újra előveszem ezt a képet. Már csak így láthatom a kedves volt barátomat, és nem tudom elfogadni, hogy ez az élet rendje: születünk és meghalunk. Ám most arra emlékezem, hogy ez a kép (is) egy új világot nyitott meg előttem. És mindnyájunk előtt, akik most itt vagyunk.

Mennyire tartottam ettől a lépéstől. Már 2010 szeptemberében meghívtak a Facebookra, de csak a következő év január 7-én közöltem magamról egy képet. (Pedig volt gazdag Iwiw-gyakorlatom.) Kitárulkozni a nagyvilág előtt, illik ez egy nyolcvanhoz közelítő embernek?

Aztán elkezdődött. Sok-sok eddigi ismerős jelent meg a virtuális térben. De valóságosan a közelemben voltak, beszélgethettünk, üzenhettünk egymásnak. Aztán hamar rátaláltam egy titkos oldalra. A neve: Életünk emlékei. Egyetlen ismerősöm volt rajta mindössze, Dékány Andris, egykori kedves kollégám a Magyar Rádiónál. De tudtam, én már az emlékeimből, talán az emlékeimnek is élek, itt hát a helyem. Jó helyre jöttem! Nem kaptam elutasítást, pedig nem keveset fecsegtem, de hosszú már az életem, sok-sok elmondandó és elmondható élménnyel.

Egyre gyűltek és gyűltek az ismerősök, akik közül sokan barátok lettek. Szinte törvényszerűek voltak a találkozások. Az első a Városligetben. Testet öltöttek a nevek, és remélem, nem csalódtunk egymásban. Azóta többekkel újra és újra találkozunk, s ezek jókedvű, boldog találkozások. Voltak és lesznek!

Nem említek neveket, végtelenített listát nem akarok írni. Egy, csak egy nevet, Ollé Zsókáét. Akivel 1915-ig nem volt személyen kapcsolatunk. De reagált írásaimra, üzenetet váltottunk, s kért egy könyvet, mikor megjelent a színen „A jobbágy unokája”. Megbeszéltük, az én Óbudám egyik cukrászdájában találkoztunk a Vörösvári úton. Ott, ahol majdnem ötven évvel ezelőtt szinte mindennapos vendég voltam. Zsóka nem ismerhette az akkori cukrászt, Brüll Bélát, de már ők is itt laktak ugyanabban a házban majdnem harminc éve, s ismerte a maiakat. Most már egyedül lakik itt, férje a temetőben, gyermeke külföldön. Nem, nem találkoztunk addig, pedig találkozhattunk volna. Férje gazdasági vezető volt több mezőgazdasági vállalatnál, szövetkezetnél. Én pedig a rádió agrárrovatánál dolgoztam és jártam az országot. Az agrársajtó munkatársai közül sok a volt ismerős, Zsóka sorolta is az egykori tévéseket, Major Sanyit, Pintér Jóskát és a többieket. Hirtelen sikerült összeszednünk jó néhány közös ismerőst. Aztán a szíve elvitte a férjét. Egyedül maradt, illetve társban egy nem könnyű betegséggel. De vigyáz magára, hiszen úgy szeret élni, szeret a barátokkal lenni. Rá is beszéltem, jöjjön el a nemsokára rendezendő Jégkertes találkozóra.

Ott találkoztunk ismét. Nem volt sem soványabb, sem kerekebb, mint legutóbb. – Javulsz valamit? – kérdeztem, mikor egymás mellé ültünk. – Ó, ez nem olyan, amiből javulni lehet. De élek, látod… – a mosolya fáradt volt. Együtt indultunk. Taxit fogtam, azzal mentünk Óbudára. Az Árpád híd alatt kiszálltam, jött a Hév, szaladtam is, alig búcsúztam. A taxi ment tovább. Máig fáj, hogy nem álltam meg legalább egy búcsúölelésre.

Ma is boldog vagyok, hogy bő hét éve itt lehetek köztetek, a Facebook kínálta barátok között. Éljük az életünket, van mikor boldogan, van mikor fájdalommal. Mert jönnek a hírek az Ollé Zsókákról, akiknek csak egy végső Istenhozzádot tudunk inteni. Azok, akik még kegyelmet kaptunk.

De mi itt vagyunk, itt vagyok én is, aki megírhatta, hogy életemnek része ez a legújabb, az Internet kornak nevezett időszak is.

Szerző: 2019. 01. 27.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése