Tóth Tiborné

Vállalkozó,

Vásárosnamény

szszb_02-202_toth_tiborne.jpgStílust teremtett a Marianna Center Vásárosnaményban. Eleinte még az ABC-be se nagyon jöttek be az asszonyok, ma pedig meghatározó szerepet játszik a szálloda-étterem komplexum a beregi város életében. Elérték, hogy a másutt számított magasabb árak miatt kijönnek a vendégek Nyíregyházáról vagy Fehérgyarmatról is.

Szinte a semmiből született meg a Marianna Center, s eleinte a helybelieknek idő kellett hozzá, hogy megismerjék és elismerjék a mifelénk, sajnos még szokatlan színvonalú vendéglátóipari komplexumot. Csak Tóth Tiborné, Marianna a megmondhatója, mennyit töprengett és fáradozott, míg a Kanári-szigeteken egy nyaralás alkalmával látott hasonló szállodát és egy üzletközponttól vett ötletet igyekezett megvalósítani Vásárosnaményban.

Pedig a Gulácson 1951. december 6-án született asszony nem dédelgetett gyerekkorában ilyen merész álmokat. Ács és kőműves szakmát művelő édesapja, Jánó Gusztáv és az édesanyja, Csatári Emma a helyi termelőszövetkezet nyugdíjasai. Legfeljebb a szép iránti érzéket, a pontosságot, a mindig kicsivel többre törekvést tették útravalóul a világot meghódítani induló lányuk hátizsákjába. Testvéreit, Árpád bátyját és Ibolya húgát már Marianna vezette be az üzleti életbe. Mindketten ruhakészítők.

Gulácson járt általánosba, aztán ’70-ben érettségizett Marianna. Budatétényben végzett vendéglátóipari középiskolát és tíz éven keresztül felszolgálóként dolgozott a Csipke, a Szőllőskert és a Bereg Hotel éttermeiben, presszóiban. Sokat túlórázott és már az első évben Kiváló Dolgozó lett.

Közmegelégedésre végezte a munkáját, ám nem igazán elégítette ki a strapás felszolgálás. Amikor a magán kiskereskedelem kibontakozott, Marianna váltott és ő nyitotta meg az első butikot Vásárosnaményban. Testközelből megismerhette a vállalkozói világot. Egyre több tapasztalat birtokában érezte, ő még sokkal többet is elérhetne az életben, tervei messze meghaladták nemcsak a városi, a megyei, de még az országos színvonalú vendéglátóhelyeket.

Közben férje, Tóth Tibor gépészmérnök is átjött a kereskedelembe, ma saját cégei vannak. A három fiú közül a legidősebb Csaba, 25 éves, a betéti társaság tagja. Tibor a vásárosnaményi szakközépiskolában elsős, marketinget tanul, Krisztián hetedikes, és ő is a kereskedelemben próbál majd szerencsét.

Amikor a KGST-piacok és a rongyosboltok a nehezedő életkörülmények miatt valódi konkurenciát jelentettek a butiknak, Marianna hozzálátott dédelgetett terve valóra váltásához. Megvásároltak egy telket a városközpontban, és röpke másfél év alatt felépíttették a Marianna Centert, mintegy 70 millió forint értékben.

− Megtetszett az ötlet külföldön, hogy szálloda, étterem, butikok, ABC és még egy sor szolgáltató szalon kaphat helyet egy vendéglátóipari komplexumban. Amikor számba vettük a hitelforrásokat, az Állami Fejlesztési Intézettől 33 személy foglalkoztatására kértünk hitelt és a Világbanknál is sikerrel pályáztunk kölcsönért. Úgy gondoltam, létre kell hozni a Beregben egy olyan színvonalas vendéglátóhelyet, ami rangot ad a városnak és növeli Vásárosnamény jó hírét messze földön.

A háromcsillagos szállodában két apartman, 18 darab kétágyas szoba, bennük színes tévé, telefon, hűtő, minibár, rádió található. Az étteremben 150-en, a különteremben 50-en ebédelhetnek egyszerre. Night klub, pénznyerő játékterem, biliárdterem, az ország 15. HBH sörfőzője, ABC, valamint három butik tartozik a komplexumhoz. A vendégek fodrászt, kozmetikát, szaunát, szoláriumot, konditermet találnak itt. Az üzleti megbeszélésekhez tárgyalóterem, telefon, telefax, fénymásoló, orosz, angol, német, tolmácsolási és idegenvezetési lehetőség áll rendelkezésre.

Szerencsésnek mondhatják magukat azok a szakmunkásjelöltek, akik a gyakorlati ismereteiket a modern Marianna Centerben sajátíthatják el. A szállodában 42 vendéglős, szakács és felszolgáló tanuló gyakorolhatja a szakmát. Az csak természetes, hogy számítógép könnyíti és teszi korszerűvé a napi munkájukat.

Elégedett-e az üzletasszony, Tóth Tiborné az elért eredménnyel?

Jóleső érzéssel hallgatja a vendégek elismerő szavait, hiszen hazai és külföldi turisták, üzletemberek viszik el innen Namény és a megye jó hírét a világ számos országába. Megelégedettséget azért soha nem érez, hiszen még most is szeretne egy kicsivel mindig többet, jobbat, színvonalasabbat adni a szolgáltatás terén.

Fiai is ebben a szellemben nőnek fel, számukra már természetes az, hogy magas szinten kell megszervezni a vendégfogadást és tartani is kell a megszerzett színvonalat. Bár a csodálatos körülmények megszűrik a vendégkört, az őket választókat viszont éjjel-nappal ugyanolyan körülmények fogadják, mint a nyitásnál.

Mariannát igen lefoglalja a kis birodalom irányítása, de olvasni, színházba járni, komoly- és könnyűzenét hallgatni szakít időt.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése