Winkler Jánosné

Társtulajdonos,

Vásárosnamény

szszb_07-176_winkler_janosne.jpgMire ezek a sorok megjelennek, Vásárosnamény kellős közepén bizonyára megépül az új turisztikai és menedzserközpont, a Hotel Tourist. Az egyedinek mondható létesítmény korszakalkotó lehet a beregi emberek történetében. Nem mese, valóság: hetedhét országra szól majd ez a központ. A tulajdonosoknak máris van öt országgal kapcsolatuk. Ez a családi vállalkozás végre valóban élénkítheti a turistaforgalmat a bereg-szatmári vidéken, munkahelyet teremt huszonöt embernek, a környéken élő kistermelők élelmiszerei, alapanyagai kelendőbbek lehetnek. Végül, de nem utolsósorban a többfunkciós létesítmény öregbítheti országunk és szűkebb hazánk jó hírét.

Winkler János ízig-vérig kereskedő. Próbálkozó, mindig újat kereső, kockázatot is vállaló ember. Ő a Tiszaszalkai Tiszaszöv ÁFÉSZ elnöke. Társadalmi tisztséget betöltve a Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökségének tagja. A megyénk életében meghatározó szerepet játszó kamarában természetesen kereskedelmi és turisztikai ügyekkel foglalkozik. Elöljáróban még elmondható róla, hogy szerény lehetőségeihez képest karitatív tevékenységet is folytat. Mondhatni: sokoldalú, érdekes ember. A felesége és tulajdonostársa gyakorló pedagógus. Két fiuk van. Így érthető, hogy a naményi vállalkozásnak ez a neve: 4 W Kereskedelmi és Szolgáltató Betéti Társaság.

A több lábon való állás, a sok irányú szolgáltatás jellemző erre a bt.-re, mely 1991 karácsonyára alakult meg. A hivatalos megfogalmazás szerint a társaság családi vállalkozás, amelynek beltagja Winkler Jánosné, kültagjai pedig a család tagjai. 1992. január 1-jétől a társaság egy alkalmazottal ruházati és illatszer-kiskereskedelmi tevékenységet végzett. Profilját 1994 tavaszán bővítette és megvásárolta a jelenleg is a tulajdonában álló Rákóczi utcán lévő ingatlant. Ezen az ingatlanon a helyi szakközépiskola által bérleti formában üzemeltetett étterem és a Tiszalkai ÁFÉSZ bérleményeként egy műszaki bolt üzemel.

Az új turisztikai és menedzserközpont építészetileg kapcsolódik a megyeszerte jó hírű tanétteremhez. A komplett épületsorban továbbra is helyet kap majd a tanétterem, a tankonyha és a műszaki bolt. De hová és mivel is csalogatják majd ide a turistákat és az üzletembereket? Egy nagy volumenű beruházás van folyamatban a belvárosban. Támogatja ezt a Megyei Fejlesztési Tanács és a Megyei Munkaügyi Központ is. Természetesen alaposan értékelt és nyertes pályázat alapján. A támogatás mellé, pontosabban elé le kellett tenni 15 millió forint hitelt és 10 millió forint saját erőt. A tetemes összeggel megvalósuló beruházás nyomán épül egy 15 szobás turistaszálló, egy 100 személyes étterem, egy idegenforgalmi iroda és több kiszolgálóhelyiség. Külön említést érdemel, hogy épül az 51 négyzetméteres információs központi protokollterem, ahol az üzletemberek leülhetnek tanácskozni, tanfolyam is szervezhető részükre.

Vajon lesz-e létjogosultsága, forgalma ennek a központnak? Bizonyára igen. A Tisza, a Szamos és a Túr, a csodaszép szatmár-beregi táj vonzza a turistákat. Jöhetnek ide busszal, saját autóval, sőt vonattal is. Jó tudni: ezekben a hónapokban korszerűsítik a Nyíregyháza és Vásárosnamény közti vasútvonalat, ősztől gyorsabb lesz a vonaton a közlekedés, felújítják és megszépítik a naményi vasútállomást. Mindezek után a vasúti szakemberek „vonatturizmust” is szeretnének Beregbe. Azt már talán fölösleges említeni, hogy Vásárosnamény a népek országútjának kereszteződésében fekszik, jó a földrajzi helyzete. A tulajdonosok egyik túraajánlatának útvonala: Tákos-Csaroda- Tarpa-Fehérgyarmat-Túristvándi-Tiszacsécse-Kölcse. Szervezhető a környéken lovas turizmus, kerékpáros kirándulás. Az idelátogató kaphat itt bőven halat, vadat, s mi jó falat, mi szem-szájnak ingere. Ez a szép vidék halban és vadban gazdag, halászás és vadászás is szervezhető. Az „útleveles” turista útvonala lehet: Beregsurány-Beregszász-Huszt-Rahó-Kőrösmező- Tatárhágó. A több lábon álló bt. hamarosan bútor- és ruházati boltot nyit Beregszászon. Holland használt bútort értékesítenek Romániában is. A bt. legújabb próbálkozása: Tiszaszalkán egy kisüzemben megkezdték a kürtőskalács sütését.

Winkler János mint szövetkezeti elnök is az újat keresi. A szövetkezet ilyen gazdasági szabályozók mellett tovább nem működhet, ezért privatizálják, a meglévő dolgozókkal kft.-vé alakítják át.

Winkler Jánosné matematika-fizika szakos általános iskolai tanár. Iskolájában nagy az összetartó erő, neki is köszönhető, hogy a diákok országos versenyen több első, második és harmadik helyezést értek el. Zoltán fiuk német szakos középiskolás, kereskedő-közgazdász szeretne lenni, Péter általános iskolás és talán jogász lesz belőle. Ők vihetik, bővíthetik majd tovább a 4 W-t 6 W-re, 9 W-re…

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1998.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése