Koncz Gábor

Vállalkozó,

Jánd

szszb_05-144_koncz_gabor.jpgTuristaparadicsom van kialakulóban a jándi Tisza-parton. Itt még olyan tiszta a szőke folyó, mint az ősidőkben. Tavaszi sár tapadt a gumicsizmánkra, s hogy lemossuk, majdnem térdig gázolunk a folyóba. S látszik a csizmánk feje a kristálytiszta vízben. A Szamos innen egy kilométerrel délebbre ömlik a Tiszába, s hozza magával a Romániában felszívott szennyes foltokat. Szóval itt, a jándi határban, Vásárosnaménytől alig öt kilométerre megérinthetjük az őstermészetet, élvezhetjük a csendet, a nyugalmat, a tisztaságot. A víz szélén egy hatalmas homokpad szikrázik a tavaszi napsütésben. A vadregényes füzes százados fái békésen suhognak, fölöttünk egy rétisas méteres szárnyával szeli a levegőt. Szép, sőt csodaszép e táj, innen kőhajításnyira írta Petőfi Sándor A Tisza című versét. A töltésen innen és túl alakul az üdülőfalu. Egyik fontos alakítója Koncz Gábor helyi vállalkozó.

E táj szerelmese, e falu szülötte Tóth István a megyei önkormányzat vagyongazdálkodási irodájának főtanácsosa. Nyíregyházáról vissza-visszajár ide, az ő ötlete volt tavaly, hogy üdülőfalut kell e helyen létrehozni, összefogással. Magyarázza, hogy itt a víz nyáron olyan meleg, mint a Balaton. A gyógyító erejű kristályhomok , vagyis a strandnak alkalmas terület hatszázötven méter hosszú. A derék lokálpatrióta tapasztalata szerint ez a parti föveny a bolgár tengerparthoz hasonlít. A gazdasági szakember szólal meg benne, amikor ezt mondja: „Ezt a természeti kincset közhasznúvá kell tenni. A német Friedrich Ebert Alapítvány közreműködésével a jándi üdülőfalut bemutatjuk Európa több országának idegenforgalmi prospektusában. Az üdülőfalu arculatát Makovecz Imre építőművész csoportja tervezi.”

A PRIMOM Vállalkozásélénkítő Alapítvány ügyvezető igazgatója Kovács István közgazdász. Tőle megtudjuk, hogy a területfejlesztési alapból akarnak kicsikarni pénzt az üdülőfalu infrastruktúrájának megteremtéséhez. Ezenkívül itthon és külföldön befektetőket keresnek. S találnak is. Friss hírként közli Kovács István, hogy a Tiszabecs és Vásárosnamény közti területre kiterjedően létrehozták a Tiszapont Üdültető és Szolgáltató Irodát. Az alapítvány főleg szaktanácsokkal látja el az irodát, amelynek vezetője Koncz Gábor jándi vállalkozó.

A falu egyik csendes utcáján, a töltéshez közel találjuk Koncz Gábor különleges birodalmát. Azért is érdemes őt megkeresni, mert ő lesz az üdülőfalu egyik pillére. Első pillantásra látható, hogy máris megvannak itt a vendégfogadás feltételei. A bejáratnál kint a tábla: Zimmer frei. Bádogtetős, tornácos parasztházba lépünk, ahol az egyik szoba hagyományos faragott bútorral van berendezve, műemlék jellegű kályha melege teszi barátságossá a szobát. A másik szobában modern bútor és színes tv látható. Fedél alatt zöldre festett kocsiszán és cifra hintó marasztalja a tekintetet.

A vállalkozó magyarázza, hogy történelmi vidékre, Tarpára, Csarodára szerveznek innen kiruccanásokat a lovak közreműködésével. Lóháton is megtehető az út, jegyzi meg mintegy zárójelben. A vállalkozó mutatja a Koncz Ranch című prospektust, amelyben ez áll: Programajánlatunk sétahajózás, kerékpártúra, házi kenyérsütés, piknikszervezés, gyalogtúra, vad- és madárles, horgászat, lovaglás, strand.

Egy épület végénél búbos kemencéhez érünk, ahol friss, házikenyér illata száll. Az udvar végében egy halastó várja a vendégeket. A porta és a töltés közt ember magasságú mogyorófa bokrok állnak katonás rendben. A vállalkozó faházakat épít a fák közé, lesz itt egy zárt kempingtábor is. A töltés lábánál Koncz Gábor megjegyzi, hogy vendégcsalogató lehet a gazdag állat- és növényvilág.

Van itt a közelben vaddisznó, szarvas, vadmacska, ősszel kékellő kökény és „égő csipkebokor”. Van itt látnivaló. Ezért is jelezték nemrég levélben német és osztrák turisták, hogy a nyáron élvezni akarják a Koncz család vendégszeretetét.

Koncz Gábor sportos külsejű, szimpatikus, sokoldalú férfi. Büszke rá, hogy édesapja nagygazda volt a faluban. Ő kitanulta az autószerelő szakmát, de sosem szakadt el a földtől. Most nem kevesebb mint nyolcvan hektár földön gazdálkodik. Részben a biogazdálkodásra tért át. Van bioalmája, diója, biozöldsége. S baromfitelepe is. A népes vendégsereg ellátásához saját lesz az alapanyag. A lovak mellé tehenet is akar venni, tapasztalhatják majd a turisták, hogy habzó tej csurran édesen. Koncz úr naponta tíz-tizennégy órát dolgozik. S amikor szabad, szenvedélyesen vadászik, horgászik.

A felesége saját vegyes-élelmiszerboltot vezet, s természetesen részt vesz a szíves vendégfogadásban. Az említett finom kenyeret is ő sütötte. A lányuk a Nyíregyházi Mezőgazdasági Főiskola hallgatója, a fiuk végzős gimnazista Naményban, érettségi után ő segíti majd apját a földeken.

A jándi határban ózondús a levegő. És csend van. Megfizethetetlen, idegnyugtató csend.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése